- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Parallels: Από τα Plásmata II: Ioannina στο Lincoln Center στη Nέα Υόρκη
Το έργο των Matthew Niederhauser και Marc Da Costa, σε ανάθεση της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, κατακτά τον κόσμο
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Parallels: Από τα Plásmata II: Ioannina στο Lumen Prize και αυτό το Σαββατοκύριακο στο Lincoln Center στη Nέα Υόρκη
To 2023, το έργο Parallels [Παράλληλοι] των Matthew Niederhauser και Marc Da Costa που δημιουργήθηκε σε ανάθεση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση συνεπήρε τους επισκέπτες της έκθεσης στα Plásmata II: Ioannina, με τη διαδραστικότητα και την παιγνιώδη διάθεσή του, καθώς σε ένα μαγευτικό σημείο δίπλα στη λίμνη μπορούσαμε να δούμε έναν «άλλο» εαυτό μας.
Πριν από λίγες μέρες, η εγκατάσταση που δημιουργήθηκε σε ανάθεση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για την έκθεση Plásmata II: Ioannina και αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Onassis ONX, του επιταχυντή του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, τιμήθηκε με το σπουδαίο Lumen Prize στην κατηγορία Interactive Immersive Award. Τo Lumen Prize, από τα κορυφαία βραβεία ψηφιακής τέχνης ανά τον κόσμο, βραβεύει κάθε χρόνο έργα που δημιουργήθηκαν με ψηφιακά μέσα και πρωτοπορούν στη διασταύρωση τέχνης και τεχνολογίας.
Και η πορεία του Parallels δεν σταματά εκεί. Το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Οκτωβρίου, το έργο παρουσιάζεται στο σπουδαίο Lincoln Center for the Performing Arts (LCPA) της Νέας Υόρκης, στην Josie Robertson Plaza, τη φημισμένη πλατεία με το ιστορικό σιντριβάνι Revson που έχουμε θαυμάσει σε πλήθος ταινιών (από το Moonstruck και το Ghostbusters έως το Black Swan).
Εκεί, στην πλατεία όπου βρίσκεται η είσοδος του Lincoln Center, στη συμβολή της Columbus Avenue με τη 64th West Street, απέναντι από το κτίριο της Metropolitan Opera House, οι Νεοϋορκέζοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το Parallels, την τοποειδική διαδραστική εγκατάσταση μηχανικής μάθησης, η οποία μετατρέπει μια μεγάλη επιτοίχια LED οθόνη σε πύλη, επιτρέποντας στους επισκέπτες να γνωρίσουν τον κόσμο αλλά και τον εαυτό τους μέσα από το πρίσμα ενός νευρωνικού δικτύου.
Το έργο προσφέρει μια ενστικτώδη και αδιαμεσολάβητη εμπειρία του τρόπου με τον οποίο η μηχανική όραση διακρίνει το περιβάλλον μέσω της ζωντανής ψηφιακής αποκωδικοποίησης ενός μεταβαλλόμενου τοπίου, ενώ συγχρόνως το ονειρεύεται και το αναπλάθει σε διαρκή συνομιλία με όσους και όσες το συναντούν.
Το έργο επιδιώκει να αναπλαισιώσει τις αναδυόμενες τεχνολογίες μηχανικής όρασης εντός του φυσικού τοπίου των Ιωαννίνων, που κατοικείται εδώ και 20.000 και πλέον χρόνια, θέτοντας το ερώτημα του πώς μπορούν να τοποθετηθούν οι νέες μορφές τεχνητής γνώσης εντός των μακραίωνων ανθρώπινων πρακτικών αισθητηριακής πρόσληψης.
Η εγκατάσταση φέρνει τη σφαίρα της μηχανικής όρασης σε συνομιλία με τον φυσικό κόσμο και την ιστορική ενσωμάτωση του θεατή, δίνοντας μια αφορμή για διαλογισμό τη στιγμή που αναδιαμορφώνονται οι τρόποι οπτικής αίσθησης.
Λίγα λόγια για τα Plásmata
Από το Πεδίον του Άρεως το 2022, στα Ιωάννινα το 2023, τα Plásmata έθεσαν μια σειρά από θεμελιώδη ερωτήματα: Μπορούμε να μιλήσουμε για το ψηφιακό χωρίς να εγκλωβιστούμε στη φόρμα που επιβάλλουν οι οθόνες; Μπορούμε να μιλήσουμε για την τεχνολογία μέσα από τις έννοιες του τοπικού και του μυθικού, της φύσης και της παράδοσης; Μπορεί η τεχνολογία να γίνει η αφορμή για να δοθεί φωνή σε όσους δεν έχουν; Μπορούμε να καταλύσουμε τα όρια ανάμεσα στο φυσικό και στο τεχνητό και να μάθουμε κι από τα δύο;
Tον Μάιο του 2025, ξεκινώντας από τον κοινό και δημόσιο χώρο, τα «Plásmata III» επιστρέφουν στην Αθήνα και εστιάζουν στο οργανικό και στην ύλη, αναζητούν νέες μορφές land art, αλλά ταυτόχρονα ενσωματώνουν την ψηφιακότητα στην καλλιτεχνική και δημιουργική έκφραση.
Λίγα λόγια για το Onassis ONX
Το Onassis ONX (Onassis eXtended realities) είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα νέων μέσων και ψηφιακής κουλτούρας, όπου οι δημιουργικές ιδέες συναντούν τις καινοτόμες τεχνολογίες, ανοίγοντας δρόμους για εμβυθιστικές εμπειρίες. Ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια από το Onassis Culture, τον πυλώνα πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, με σκοπό να υπηρετήσει το όραμα της προοδευτικής δημιουργίας. Έχοντας τις δημιουργικές βάσεις του στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα, το Onassis ONX αποτελεί ένα διεθνές πεδίο δράσης που προσφέρει σε καλλιτέχνες την ευκαιρία να δημιουργήσουν σε υψηλό επίπεδο, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες. Ως μια δυναμική πλατφόρμα που διαμορφώνει το πεδίο της σύγχρονης τέχνης, το Onassis ONX συνεργάζεται με ένα παγκόσμιο δίκτυο από διαφορετικούς φορείς για να δημιουργήσει βιώσιμες λύσεις που αφορούν την παραγωγή και τη διανομή πρωτοποριακών έργων τέχνης. Μέσα από συνέργειες με κορυφαίους καλλιτέχνες, οργανισμούς τέχνης και πολιτιστικές πρωτοβουλίες, η πλατφόρμα υποστηρίζει την εξέλιξη της δημιουργικότητας σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η εικονική πραγματικότητα, το χωρικό (spatial) computing και τα ψηφιακά μέσα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων
Η έκθεση «Κιβωτός του λόγου. Τέχνη και γραφή» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αναδεικνύει το έργο της γλύπτριας και ζωγράφου
Από το Scary Movie μέχρι τις ταινίες με βαμπίρ αντικείμενα και λεπτομέρειες που δεν γνωρίσαμε
Η έκθεση γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών πραγματοποιείται και φέτος στον εξωτερικό χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Από την αναδρομική του Λεβίδη στο Μουσειο Μπενάκη μέχρι τις «Αφάλες» της Δανάης Στράτου στο Μέγαρο Μουσικής
Γυναίκες που μπήκαν εκεί όπου δεν τις ήθελαν και άλλαξαν για πάντα την ελληνική τέχνη
Από τα «αδύναμα έργα» του Χρήστου Παπούλια, στον «νεφελώδη ουρανό» της Kylie Manning
Τρεις ημέρες πολιτισμού, γαστρονομίας, εκπαίδευσης και μουσικής στο νησί
Από το «Διπλό πορτραίτο» του Βλάση Φρυσίρα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μέχρι το «Nice to meet you again» της Uman στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Η διεθνής εικαστικός μίλησε στην ATHENS VOICE λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής της στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Το έργο εκτίθεται στο Λονδίνο και η αξία του εκτιμάται στα 160 εκατ. ευρώ
Ακτίνες Χ και υπέρυθρη φωτογράφιση αποκάλυψαν πρόσωπα και αντικείμενα που αφαίρεσε από το «Το Γεύμα» του 1873
Θα φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έως και τις 30 Νοεμβρίου
Σώματα σαν αστικοί κήποι, ιατρικές και κυτταρικές εικόνες ως τοπία
Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Giovanni Barracco
Ο Κ. ΒΗΤΑ μιλά για τον χρόνο, τη ζωγραφική και τη νέα του έκθεση
Το έργο του καλλιτέχνη εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο
Το σπίτι ως συνθήκη προσωρινότητας και τόπο μεταμόρφωσης
Το «Πορτρέτο του κόμη-δούκα του Ολιβάρες» χρονολογείται περίπου στο 1626
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.