Εικαστικα

Μίνα Ορφανού

«Μέσα από τη ζωγραφική έδιωξα τα κόμπλεξ για το σώμα μου»

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8708-30274.jpg

Τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης με τα νέα της ζωγραφικά έργα (εύγλωττος τίτλος «Τα Σώματά Μου») στο Μικρό Πολυτεχνείο, η Μίνα Ορφανού δεν μπορούσε να κρύψει το άγχος της αλλά ούτε και την χαρά της από την μεγάλη κοσμοσυρροή. Αφού ήπιε τα ποτά της στην ταράτσα του Μικρού Πολυτεχνείου χαζεύοντας την Ακρόπολη σε απόσταση αναπνοής, η Athens Voice ξέκλεψε λίγο από τον χρόνο της Μίνας και μίλησε μαζί της για την σχέση της με τη ζωγραφική.

«Την καλλιτεχνική φλέβα την πήρα από τον πατέρα μου. Αντικείμενο του ήταν η ξυλογλυπτική, μάλιστα το 1982 είχε κερδίσει ένα κρατικό βραβείο. Ξεκίνησα και εγώ να ζωγραφίζω από πολύ μικρή. Μοντέλα με ρούχα που έβλεπα στα περιοδικά,  εικόνες που μου έμεναν από την τηλεόραση. Το χέρι μου πήγαινε πάντα από μόνο του. Τον πρώτο μου ολοκληρωμένο πίνακα τον έκανα στην 1η Γυμνασίου, μια καρικατούρα ήταν αλλά το αγόρασε μια γειτόνισσα μας για 1.000 δρχ. Δεκαπέντε χρονών έκανα την πρώτη μου έκθεση στο νησί μου, την Κάλυμνο. Τη ζωγραφική δεν την άφησα ποτέ, ούτε όταν έκανα την αλλαγή, έχω δεθεί πολύ μαζί της. Τώρα και μια πρόκα να μου δώσεις θα αρχίσω να ζωγραφίζω με αυτήν στον τοίχο. Πολλά πρωινά λέω: «σήμερα έχω ένα κενό, με τι να το γεμίσω;» και εννοώ τον καμβά που θέλω να τον γεμίσω με τα συναισθήματά μου. Μου αρέσει που μέσα από  τα έργα μου βρίσκομαι σε πολλά σπίτια εκτός απ’ το δικό μου. Ο τίτλος της έκθεσης:«Τα Σώματα Μου» είμαι εγώ η ίδια. Είναι μια έκθεση βιωματική. Μέσα από αυτά τα έργα προσπάθησα να βγάλω τα κόμπλεξ για το σώμα μου. Μερικές φορές ντρέπομαι γι’ αυτό, ύστερα σκέφτομαι: «γιατί να μην έχω και εγώ καμπύλες;» ή  «γιατί να μην έχω περιφέρεια;». Πάνω από όλα όμως το δεύτερο αυτό σώμα μου στο οποίο «κατοικώ» τώρα, το αγαπάω.

*  Έως 26/9 Αγίων Ασωμάτων 7, πλ. Θησείου, 210 3243306. Την έκθεση  πλαισιώνουν καλλιτεχνικά οι Θράσος Καμινάκης (καλλιτεχνική επιμέλεια) Πηνελόπη Βαλτή (επιμέλεια στησίματος) και με έργα τους οι Γιάννης Βουλγαράκης (πορτρέτα Μίνας Ορφανού), Βίκτωρ Μελίστας (εικαστικά φωτιστικά) και Μάϊρα Στυλιανού (video έκθεσης). Οι φωτογραφίες των εγκαινίων είναι του Γιάννη Βουλγαράκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ