- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Denny Theocharakis, «assembling memories»: Η κορύφωση ενός μεγάλου δημιουργικού κύκλου
Η διεθνών προδιαγραφών έκθεση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» ξύπνησε ευχάριστες μνήμες και δημιούργησε προβληματισμούς
Denny Theocharakis, «assembling memories»: Εντυπώσεις από την έκθεση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Δεν είναι τι βλέπουμε, αλλά ποιος, πώς και τι είδε πρώτος και το μετουσίωσε σε δημόσιο αφήγημα μέσα από μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά. Και η Ντένη Θεοχαράκη έχει ανήσυχο πνεύμα και διορατική ματιά. Αυτά τα δύο στοιχεία, σε συνδυασμό με την καλλιτεχνική της δεινότητα, δημιούργησαν ένα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα εικαστικό project με τίτλο «assembling memories». Με θεματικό πυρήνα της έκθεσης το παλιό εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων της ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ (1980-1995) της οικογένειας Θεοχαράκη στον Βόλο, παρουσιάστηκαν έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας, ενώ εντυπωσίασαν οι τεράστιες εγκαταστάσεις και τα οπτικοακουστικά μέσα που δημιούργησαν μια αξέχαστη εμπειρία τέχνης για τον θεατή.
Τα πολύπλευρα και πολυεπίπεδα εικαστικά σύνολα της δημιουργού, με καμβάδες της τα παλιά σχέδια συναρμολόγησης (blueprints) που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή αυτοκινήτων, συνυπάρχουν αρμονικά με μια σειρά φωτογραφιών που αποτυπώνουν γλαφυρά το εμβληματικό εργοστάσιο με έκδηλα τα σημάδια της ερήμωσης και της διακομμένης δραστηριότητας. Η εικαστικός σκηνοθέτησε και σκηνογράφησε στον χώρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» τον μνημονικό κόσμο της δικής της Teocar εντάσσοντας ενθυμήματα τεράστιων διαστάσεων, όπως η αυθεντική πινακίδα του εργοστασίου, το κάγκελο της εισόδου, κιβώτια συσκευασίας ανταλλακτικών προς συναρμολόγηση κλπ. ως ready made θραύσματα αναμνήσεων, ως ενθυμήματα του δυναμικού παρελθόντος.
Τα συναισθήματα εναλλάσσονταν από έργο σε έργο και μέσα από την ταχύτητα του χρόνου, προσωπικά το κοντράστ από τις ικανότητες των Ελλήνων οραματιστών βιομηχάνων και από την άλλη ο μαρασμός, η απαξίωση και η εγκατάλειψη με κατέστησε αμήχανο στο να αξιολογήσω γιατί «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της»… Παρατηρώντας τα οπτικοακουστικά μέσα να «αφηγούνται» περιπάτους στις ερειπωμένες, λεηλατημένες και βανδαλισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις δημιουργείται ένας τεράστιος προβληματισμός για την προσέγγιση ενός τεράστιου ζητήματος της ελληνικής οικονομίας και βιομηχανίας. Και όπως επεσήμανε ο διευθυντής του Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτάς, «η Ντένη Θεοχαράκη χαράσσει τον δικό της δρόμο, επαναπροσδιορίζει τον κριτικό ρεαλισμό. Μέσα από 130 ευφάνταστα έργα, μας ξύπνησε μνήμες κι ήρθε να μας θυμίσει τι είναι καλό, τι είναι κακό, τι είναι φθαρτό, τι μένει αιώνιο. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η τέχνη είναι το μόνιμο καταφύγιό μας, είναι αυτό που μας υπερβαίνει, είναι αυτό που θα διαρκεί για πάντα στις ψυχές μας και θα μας δίνει την αλήθεια και τη συγκίνηση».
Ο ιστορικός Τέχνης Δρ. Θοδωρής Κουτσογιάννης, εμβαθύνοντας στα εικαστικά θέματα της έκθεσης assembling memories, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η Ντένη μάς καλεί και μας προσφέρει μια ολιστική αισθητηριακή εμπειρία έχοντας κατασκευάσει ένα ολόκληρο εικονιστικό και συνάμα εικονικό σύμπαν».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επιμελήτρια Κιμώνα Βενιέρη Βασιλάκη μιλάει στην ATHENS VOICE για τα έργα της έκθεσης που επαναδιατυπώνουν τη μνήμη
Το έργο που δεσπόζει στον τοίχο της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει τίτλο «Πρόσεξε τη στιγμή που η περηφάνια γίνεται περιφρόνηση»
Η επιμελήτρια Κατερίνα Νικολάου μάς μιλάει για την ευθραυστότητα και την ευαλωτότητα μέσα στην τέχνη
Έξι ομαδικά πρότζεκτ που μελετούν σύγχρονες θεματικές μέσω της τέχνης
Το νέο ελληνικό success story που αλλάζει τον τρόπο που ο κόσμος απολαμβάνει την τέχνη και τον πολιτισμό
Η νέα έκθεση, σε επιμέλεια της Εβίτας Τσοκάντα, εγκαινιάζεται στις 25 Απριλίου και θα διαρκέσει για έναν χρόνο
Η Έλσα Κοππάση αναβιώνει μικρούς θησαυρούς με μεγάλες ιστορίες
Μια μεγάλη έκθεση αποδεικνύει ότι ο Ανρί Ματίς, στα ογδόντα του, επανεφηύρε την τέχνη του και επηρέασε την ιστορία της τέχνης
Η πορεία της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας του 20ού αιώνα
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού για την Εκατονταετηρίδα του Κολλεγίου
Ατομικά και συλλογικά πρότζεκτ που εγκαινιάζονται αυτήν την εβδομάδα
Εγκαινιάζεται επίσημα στις 15 Απριλίου - Ενδέχεται να ανοίξει νωρίτερα στο κοινό
Τερατάκια που γελούν, γυναίκες που ποζάρουν και ένας κόσμος που εκρήγνυται
Νίκη Καναγκίνη, Γιάννης Χρήστου και Στάθης Λογοθέτης σε «διάλογο» μέσα από τα έργα τους και την πορεία τους
Ανατροπή από κορυφαίο μελετητή - Το έργο ανήκει στον Ολλανδό καλλιτέχνη και όχι σε μαθητή του
Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε η «Θεά από Ατσάλι» αφιερωμένη στη θρυλική Μαρία Κάλλας
Ο βίος του Ολλανδού ζωγράφου που άσκησε καταλυτική επιρροή στην τέχνη
Ένας σχολιασμός της οπτικής κουλτούρας συμβάλλοντας ουσιαστικά στον σύγχρονο καλλιτεχνικό διάλογο
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Μητροπολιτικού Οργανισμού MOMus για την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος» στην Εθνική Πινακοθήκη
Oι σχεδιαστές που άλλαξαν τη μόδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.