Εικαστικα

Τατιάνα Κάσσαρη: ALDILÀ σημαίνει υπέρβαση και απελευθέρωση

Μια έκθεση φωτογραφίας για την «άλλη πλευρά», ανοιχτή σε τόσες αναγνώσεις όσες και οι θεατές της

357216-740135.jpg
Νεκταρία Ζαγοριανάκου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τατιάνα Κάσσαρη: ALDILÀ σημαίνει υπέρβαση αλλά και απελευθέρωση

Τατιάνα Κάσσαρη: Συνέντευξη με τη φωτογράφο για την ατομική έκθεση φωτογραφία ALDILÀ στη Φωκίωνος Νέγρη.

Κοιτάζω τα έργα και προσπαθώ να μπω στον κόσμο που δημιουργείται μπροστά στα μάτια μου. Οι φωτογραφίες πάνω στους λευκούς τοίχους της γκαλερί με καλούν να καταλάβω τα κρυμμένα νοήματα τους. Μια φωτογραφία μπορεί να διαμορφώσει αντιλήψεις και να επηρεάσει τις σκέψεις του θεατή, του κοινού. Μπορεί και να μην τα καταφέρω να δω με τα μάτια της δημιουργού και στο τέλος να φτιάξω το δικό μου αφήγημα. Αυτό άλλωστε δεν είναι το ζητούμενο στην τέχνη; Ο καθένας να φτιάξει μια δική του ιστορία. Μάλιστα. Και το παιχνίδι με τις λέξεις; Αυτό και οι έννοιες των δημιουργών, η ματιά τους πάνω στο ανθρώπινο σώμα και στο πώς τοποθετείται στον χώρο και στον χρόνο πάντα σε περπατάει σε σωστά μονοπάτια. 

Τατιάνα Κάσσαρη: ALDILÀ σημαίνει υπέρβαση αλλά και απελευθέρωση

Το «ALDILÀ» είναι μια ιταλική λέξη που μεταφράζεται σε «πέραν» ή «παραπέρα». Συχνά χρησιμοποιείται για να υπονοήσει υπέρβαση, ή υπέρβαση ορίων ή υπέρβαση προσδοκιών. Σε περιβάλλοντα εκτός της ιταλικής γλώσσας, το «ALDILÀ» μπορεί να αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη οντότητα, επωνυμία ή έννοια, αλλά χωρίς περαιτέρω πλαίσιο, είναι δύσκολο να δοθεί μια πιο συγκεκριμένη εξήγηση. Κι αν πάρω τις λέξεις μια προς μια;

Η ελληνική λέξη «υπέρβαση» μπορεί να έχει διάφορες σημασίες ανάλογα με το περιεχόμενο στο οποίο χρησιμοποιείται. Μια από τις σημασίες της είναι η υπέρβαση κάποιου ορίου, να ξεπεράσει κάποιος κάτι, να το υπερβεί, είτε αυτό αφορά φυσικά φαινόμενα, όπως είναι η ταχύτητα, ή καλύτερα να υπερβεί τις δυνατότητές του, είτε αφηρημένα, τις προσδοκίες του ή τα εμπόδια. Μπορεί και να είναι υπέρβαση στον τομέα της δημιουργικότητας ή της τέχνης, όπου κάποιος ξεπερνά τα όρια του συνηθισμένου για να εκφράσει κάτι νέο ή μοναδικό. 

Η «υπέρβαση ορίων» των φυσικών, των ψυχολογικών, των κοινωνικών μας δεσμών. Υπέρβαση των φυσικών ορίων του σώματος, της αντοχής, υπέρβαση στον πόνο, στην αγάπη, στην αδικία, στον έρωτα, στο σωστό και στο λάθος, υπέρβαση των ψυχολογικών ορίων του άγχους ή του φόβου, ή ακόμα και υπέρβαση των κοινωνικών ορίων των συμβάσεων και των κοινωνικών προσδοκιών. Η υπέρβαση ορίων δεν έχει πάντα καλό τέλος, μπορεί να έχει και κακό, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο συμβαίνει και κυρίως στον τρόπο που διαχειρίζεται κάποιος την κατάσταση της υπέρβασης. Το σίγουρο είναι ότι απαιτεί και θάρρος και τόλμη και ο ανθρώπινος ψυχισμός δεν είναι πάντα έτοιμος για τις μεγάλες δρασκελιές. Κιοτεύει την ύστατη στιγμή και μετά κοιτάει να κλείσει τις πληγές του. Είναι αυτό το παραπέρα, δύσκολο κι όμορφο κι άπιαστο. Αλλά και πάλι το «ALDILÀ» ο καθένας μπορεί να το ορίσει κατά πώς του αρέσει. 

Τατιάνα Κάσσαρη: ALDILÀ σημαίνει υπέρβαση αλλά και απελευθέρωση

Μια φωτογραφία μπορεί να υπερβεί τα όρια των λέξεων και να μεταφέρει ένα μήνυμα με μεγάλη επίδραση. Μέσω της επεξεργασίας και της σύνθεσης, οι φωτογραφίες μπορούν να δημιουργήσουν εικόνες που υπερβαίνουν τα φυσικά όρια της πραγματικότητας, παρέχοντας νέο τρόπο αντίληψης. Μια φωτογραφία μπορεί να υπερβεί τα λόγια σε μια αφήγηση ιστοριών, με τη δυνατότητα να καταγράψει έντονα συναισθήματα και καταστάσεις. Η φωτογραφία έχει τη δύναμη να υπερβεί τα όρια της γλώσσας και των συμβατικών μέσων επικοινωνίας και να μεταφέρει μηνύματα και συναισθήματα ταχύτατα και με μεγάλη επίδραση. 

Η δημιουργός, Τατιάνα Κάσσαρη, μου είπε ότι η έκθεσή της είναι μια ιστορία αγάπης και λαχτάρας για ένα μέρος που ο άνθρωπος είναι σε σύνδεση με τη βαθύτερη ύπαρξή του και σε πλήρη επαφή με άλλα πεδία. Είναι η αγάπη για κάτι που δεν μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει, μια επιθυμία που τροφοδοτεί τη λαχτάρα του ανθρώπινου πνεύματος για σύνδεση με κάτι ανώτερο. Απεικονίζει την προσπάθεια του κάθε ανθρώπου εξερευνητή να υπερβεί τον χρόνο και τον χώρο, αφήνοντας πίσω το Εγώ του και χάνοντας την ανθρώπινη μορφή να πορευτεί προς το ΦΩΣ. Η πορεία αυτή δεν είναι εύκολη, και μέχρι να την βρει ο άνθρωπος περιστρέφεται άσκοπα, κάτι που αποτυπώνεται στα ζωγραφισμένα φωτογραφικά κολάζ.

Τη συνάντησα στην γκαλερί που θα εκθέσει τα έργα της από την Παρασκευή 29 Μαρτίου, να βλέπει την ιστορία που θέλει να μας διηγηθεί να παίρνει τη θέση της στο τοίχο. 

Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο; Τι σημαίνει για εσάς το «ALDILÀ»; 
«ALDILÀ» στη δική μου θεώρηση, στη δική μου σκέψη είναι «στην άλλη πλευρά» ή «στην άλλη ζωή». Η έκθεση παρουσιάζει ένα μέρος που ο άνθρωπος είναι σε επαφή με τη βαθύτερη ύπαρξή του απαλλαγμένος από τα ψυχικά και νοητικά εμπόδια και ζει το παρόν χωρίς το βάρος του παρελθόντος και την αγωνία του μέλλοντος. 

Τατιάνα Κάσσαρη: ALDILÀ σημαίνει υπέρβαση αλλά και απελευθέρωση

Έχει υπερβεί τα όρια ο άνθρωπος; 
Ακριβώς. Με όλες τις έννοιες. Άλλωστε και με το κάθε κλικ που κάνει ο φωτογράφος, με το κάθε κλικ που κάνει το δάχτυλό μου πάνω στη μηχανή αυτό προσπαθώ να αποσπάσω. Την αποφασιστική στιγμή του παρόντος. Στο ALDILA  ο άνθρωπος συνδέεται με μια ανώτερη πνευματική κατάσταση που θα τον οδηγήσει στον αληθινό εαυτό του και την απελευθέρωση του. 

Από πού αντλείτε έμπνευση; 
Φωτογραφίζω ανθρώπους σε διάφορους χώρους στήνοντας σκηνικά και μετά επεξεργάζομαι ψηφιακά τις εικόνες ενώνοντας πολλές εικόνες με στόχο ένα εικαστικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Η έμπνευση έρχεται από τα βιβλία, τη ζωγραφική, τις θεατρικές παραστάσεις αλλά και από τα όνειρα και το ασυνείδητό μου. Με εμπνέουν οι άνθρωποι που φωτογραφίζω και οι ιστορίες τους και με μεγάλη διακριτικότητα και λεπτότητα προσπαθώ να εκθέσω την πορεία τους και να γίνω η φωνή τους.

Τι σχεδιάζετε για το «μετά την έκθεση»; 
Ασχολούμαι με τη φωτογραφία από τα φοιτητικά μου χρόνια στη Ρώμη. Εκεί εμπνεύστηκα πολύ από την ιταλική Αναγέννηση, την αρχιτεκτονική την ιστορία της πόλης, τη διαφορετική κουλτούρα των ανθρώπων. Προσπαθώ να υπηρετώ την τέχνη της φωτογραφίας. Τώρα νιώθω την ανάγκη περισσότερο από ποτέ να δείξω και να επικοινωνήσω στον κόσμο ότι  η αλλαγή και η κάθαρση  μπορεί να έρθει μέσα από την τέχνη. Μετά την ατομική μου έκθεση θα συνεχίσω με μια ομαδική στη Βενετία και έχω ξεκινήσει ένα  καινούργιο θέμα έκθεσης ανθρωποκεντρικό, προσπαθώντας να συνεισφέρω κι εγώ ως καλλιτέχνης στη δημιουργία μιας πιο ισορροπημένης κοινωνίας προσφέροντας τις εικόνες μου σαν φάρμακο στην αποσαθρωμένη πραγματικότητα.

Τατιάνα Κάσσαρη: ALDILÀ σημαίνει υπέρβαση αλλά και απελευθέρωση

Ατομική Έκθεση Φωτογραφίας
Τατιάνα Κάσσαρη - ALDILÀ
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 29 Μαρτίου 20:00
Blank Wall Gallery, Φωκίωνος Νέγρη 55 Κυψέλη, +30.211.4052.138, www.blankwallgallery.com
Διάρκεια έκθεσης: Από 29 Μαρτίου έως 3 Απριλίου 2024
Είσοδος Ελεύθερη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ