Εικαστικα

Εκθέσεις: 8 ραντεβού για την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου

Ρενέ Ρεβάχ στο Μουσείο Μπενάκη, Παντελής Βιταλιώτης στο Space 52, Alexandru Chira στο The Intermission, αυλαία με ξεναγήσεις στην Ελευσίνα, Performance Rooms στην αίθουσα τέχνης Καππάτος, Τζαμουράνης και Τσιτσόπουλος στον Παρνασσό, γνωστοί καλλιτέχνες στο Κέντρο Τεχνών και το ΠΕΣ Πολύτροπον

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"A rave down below" στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα
"A rave down below" στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα

Εκθέσεις: 8 προτάσεις για την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου

Εκθέσεις σε Μουσείο Μπενάκη, Ελευσίνα, The Intermission, Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό, αίθουσα τέχνης Καππάτος, Space 52, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων και ΠΕΣ Πολύτροπον

Η Ρενέ Ρεβάχ στο Άουσβιτς
Tehom στα εβραϊκά σημαίνει αρχέγονο βάθος και στην άβυσσο της τραυματικής μνήμης του Ολοκαυτώματος καταδύεται η γνωστή φωτογράφος. Έχοντας χάσει μέλη της οικογένειάς της στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ακολουθεί με το φακό της τα ίχνη τους στο σκοτεινό βαγόνι του τρένου που τους μετέφερε στο γκρίζο τοπίο του Μπίρκεναου, στους διαδρόμους, στις σκάλες, στους κοιτώνες του Άουσβιτς και στους τοίχους των θαλάμων αερίων. Την έκθεση επιμελείται ο Κωστής Αντωνιάδης.
Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138, 14Φεβρουαρίου-19 Μαϊου (εγκαίνια στις 20:00)

Ρενέ Ρεβάχ, Tehom

Τα τοτεμικά σχέδια του Alexandru Chira
Οι αλληγορίες, τα σύμβολα, οι τελετουργίες, οι μύθοι, το υποσυνείδητο, το ερωτικό κέντριζαν σταθερά τη δημιουργία του Ρουμάνου εικαστικού και πανεπιστημιακού καθηγητή (1947-2011). Η πρώτη παρουσίαση δουλειάς του στην Ελλάδα, λοιπόν, επικεντρώνεται στην ενασχόλησή του με τον μυστικό κώδικα των χειρονομιών. Με τίτλο «Gestural Temples», στον χώρο της Αρτέμιδας Μπαλτογιάννη θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε μια σειρά από σχέδια σε καμβά και χαρτί στα οποία αναπτύσσει μη χρηστικές, πρωταρχικές χειρονομίες. Συνθέσεις που, όπως παρατηρεί ο ιστορικός τέχνης Erwin Kessler, «συνδέουν τα ανώτερα και τα κατώτερα πεδία καθώς και το αφηρημένο και το οικείο, μέσα από ένα μοναδικό και προσωπικό μάντρα ικανό να αντέξει κάθε οπτική ή γνωστική αβεβαιότητα».
The Intermission, 13 Φεβρουαρίου-13 Απριλίου (εγκαίνια στις 18:00-21:00)

Alexandru Chira, House of the Geometer with Shuttle and Cloud
Alexandru Chira, House of the Geometer with Shuttle and Cloud

Η σιωπηλή πρακτική του Παντελή Βιταλιώτη
Μια σύγχρονη αφήγηση γύρω από τον ύπνο και το όνειρο, μέσα από μια σειρά τοπίων που εγκολπώνουν αρχετυπικά μνημεία, βραχώδεις σχηματισμούς και απηχήσεις της ιδέας του σπιτιού ενορχηστρώνει ο καλλιτέχνης. Στην έκθεση «Wake me from sleep, open the gate», που επιμελείται ο Πάνος Γιαννικόπουλος, διερευνά τη μετατόπιση, την αποδιάρθρωση και την επανάληψη και παρουσιάζει, επίσης, κεραμικά γλυπτά και έργα ήχου.
Space 52, 9 Φεβρουαρίου-2 Μαρτίου (εγκαίνια στις 20:00-22:00)

Παντελής Βιταλιώτης, «Wake me from sleep, open the gate»

Μια Κυριακή με τέχνη στην Ελευσίνα
Τελευταία ευκαιρία για να ανακαλύψουμε τις τρέχουσες εκθέσεις της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και μάλιστα με ξεναγήσεις. Στις 13:00 ο Αντώνης Θεοδωρίδης μάς συστήνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος το φωτογραφικό οδοιπορικό του σε Οσάκα και Ελευσίνα, ενώ, στις 16:00 και 17:00, αντίστοιχα δίνουμε ραντεβού στο Παλαιό Ελαιουργείο με την καλλιτέχνιδα Στεφανία Στρούζα και τον επιμελητή της ομαδικής «A Rave Down Below» Πάνο Γιαννικόπουλο. Ο εικαστικός περίπατος κλείνει στις 18:00 στο Ίρις παρέα με τον Χουάν Σαντοβάλ και τον «Πήλινο στρατό της Ελευσίνας».
Ίρις και Παλαιό Ελαιουργείο, 11 Φεβρουαρίου στις 13:00-20:00

Στεφανία Στρούζα, «Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης»
Στεφανία Στρούζα, «Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης»

Ουδείς εκών δίκαιος
Μια έκθεση με μπαρόκ αισθητική, γεμάτη εικόνες με αλληγορική σημασία δημιουργούν ο Δημήτρης Τζαμουράνης και ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος. Με πυρήνα το έργο Άγιος Αντώνιος του Τζαμουράνη, εμπνευσμένο από τις περφόρμανς του Τσιτσόπουλου, οι δυο καλλιτέχνες«συνομιλούν» μέσα από τις δημιουργίες τους για την κατάρρευση των μύθων, την τραγικότητα, την ιστορία, τον χρόνο, την βία, την πίστη στα όνειρα αλλά την έλλειψη συνειδητότητας. Την επιμέλεια υπογράφει η Νίκη Παπασπύρου και τη διοργάνωση η γκαλερί Σκουφά.
Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», 8 Φεβρουαρίου-2 Μαρτίου (εγκαίνια στις 19:30-21:30)

Έργο του Δημήτρη Τζαμουράνη
Έργο του Δημήτρη Τζαμουράνη

The Condition of (Im)-Possibility: The Invaders
Με κάθε νέα συνθήκη που (μπορεί να) εισβάλει δυνητικά στη ζωή μας καταπιάνεται η έκθεση που επιμελείται η Εύα Κέκου. Στοχεύοντας να διερευνήσει τον χαρακτήρα αυτών των μεταβολών και το πώς γίνονται αντιληπτές παρουσιάζει έργα από τους Χλόη Ακριθάκη, Άγγελο Αντωνόπουλο, Αύγουστο Βεϊνόγλου, Γιώργο Δρίβα, Πέγκυ Κλιάφα, Χριστίνα Μήτρεντσε, Πάνο Παπαδόπουλο, Διαμαντή Σωτηρόπουλο, Τόλη Τατόλα, Πάνο Χαραλάμπου και Θάλεια Χιώτη. Τη βραδιά των εγκαινίων θα παρουσιαστεί περφόρμανς από τον Δημοσθένη Αγραφιώτη και στις 24 Φεβρουαρίου από την Τζένιφερ Νέλσον.
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, 8-25 Φεβρουαρίου (εγκαίνια στις 19:00)

Άγγελος Αντωνόπουλος, «Ο μεγάλος ύπνος»
Άγγελος Αντωνόπουλος, «Ο μεγάλος ύπνος»

Μακρύς ο δρόμος…
Ακούραστος εργάτης της τέχνης από το 1973, ο Γαβρίλος Μιχάλης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας πολλών καλλιτεχνών, συμβάλλοντας στην κατασκευή των έργων τους. Στον χώρο του στα Καλύβια Θορικού ανοίγει στο βλέμμα μας έργα ζωγραφικής, γλυπτά και κατασκευές που έχουν εκτεθεί σε σημαντικές εκθέσεις και έχει αποκτήσει μέσα από τη συνεργασία του με τους Δημήτρη Αληθεινό, Διοχάντη, Γιάννη Μπουτέα, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου, Mariella Simoni, Θανάση Τότσικα και Γιώργο Χατζημιχάλη.
ΠΕΣ Πολύτροπον, 10 Φεβρουαρίου – 10 Απριλίου (εγκαίνια στις 19:00)

Έργο της Λήδας Παπακωνσταντίνου στην έκθεση «Μακρύς ο δρόμος»
Έργο της Λήδας Παπακωνσταντίνου

Performance Rooms 2024
Το καθιερωμένο ραντεβού για την περφόρμανς κλείνει με πέντε επιτελεστικές δράσεις. Ο Γιάννης Σταματίου «ξεφυλλίζει» ζωντανά και αλληλεπιδρά με το ηλεκτρονικό βιβλίο μαγειρικής που έχει δημιουργήσει καθώς αυτό προβάλλεται (επιμέλεια: Γκέλυ Γρυντάκη). Η συγγραφέας Παυλίνα Μάρβιν και μια ομάδα περφόρμερ μας προσκαλούν «Στο σαλόνι της Νίκης Ρεβέκκας». Ο Αντώνης Βασιλάκης και η Ελένη Καρυπίδου εμπνέονται από την «Άμωμο σύλληψη: το ανέγγιχτο σώμα» και διαπραγματεύονται έννοιες όπως η μητρότητα και η γονιμότητα (επιμέλεια: Νάσια Καλαμάκη). Η Ντορίνα Καππάτου συνθέτει μια σειρά από ταμπλό βιβάν για την παροδικότητα της ζωής και την ευαλωτότητα (επιμέλεια: Λυδία Λαμπροπούλου, Νεφέλη Παπαναστατοπούλου). Ενώ η Αντωνίνα Βλουτή και η Άννα Παπαδάκη με το «Εκείνες» εξερευνούν την έννοια της υπέρβασης μέσα από ιστορίες γυναικών στην Ελλάδα (επιμέλεια: Βέρα Ιόνα Παπαδοπούλου).
Αίθουσα Τέχνης Καππατος, 8-10 Φεβρουαρίου στις 19:00-22:00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ