Εικαστικα

17 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 14 - 20 Δεκεμβρίου 2023

Λήδα Παπακωνστατίνου και Χρύσα Ρωμανού στο ΕΜΣΤ, η μάχη της Χαιρώνειας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, οι Απάχηδες των Αθηνών στο Ολύμπια, η Φιλαρμονική της Ουγγαρίας στο Μέγαρο κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 897
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άποψη της έκθεσης "Η αναζήτηση της ευτυχίας για όσους περισσότερους γίνεται. Χρύσα Ρωμανού" στο ΕΜΣΤ
"Η αναζήτηση της ευτυχίας για όσους περισσότερους γίνεται. Χρύσα Ρωμανού": άποψη της έκθεσης στο ΕΜΣΤ

Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις την εβδομάδα 14-20 Δεκεμβρίου 2023

Εκδηλώσεις για την εβδομάδα 14 - 20 Δεκεμβρίου 2023

100 χρόνια Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ουγγαρίας
Το διακεκριμένο σύνολο γιορτάζει και συμπράττει με την δραστήρια αρχιμουσικό Αλεφτίνα Ιόφε και τον πιανίστα-φαινόμενο Αλεξάντερ Μαλοφέεφ. Το βράδυ της Πέμπτης στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Προκόφιεφ (αποσπάσματα από το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»), Μπάρτοκ (τη σουίτα από το μπαλέτο «Ο θαυμαστός μανδαρίνος»), Λιστ (τον «Χορό των νεκρών») και Σοπέν («Μεγάλη Πολωνέζα»).
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 14 Δεκεμβρίου στις 20:30

Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;
Για τους επόμενους μήνες, πάντως, καταλαμβάνουν τις σάλες στο εμβληματικό κτίριο Φιξ, όπου φιλοξενούνται η αναδρομική της πρωτοπόρου της φεμινιστικής τέχνης στη χώρα μας Λήδας Παπακωνσταντίνου, αφιέρωμα στη Χρύσα Ρωμανού (1931-2006), γλυπτά και κολάζ της Δανάης Ανεσιάδου καθώς και η περφόρμανς Allegory of the Painted Woman της Alexis Blake. Στον τρίτο όροφο η ανανεωμένη παρουσίαση της συλλογής του ΕΜΣΤ, με τίτλο «Γυναίκες μαζί», περιλαμβάνει μια επιλογή έργων από τη δωρεά της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου.
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, εγκαίνια στις 14 Δεκεμβρίου (19:00-23:00)

Λήδα Παπακωνσταντίνου. Χρόνος στα χέρια μου. Αναδρομική
Λήδα Παπακωνσταντίνου. Χρόνος στα χέρια μου. Αναδρομική

Η μάχη που άλλαξε τον κόσμο
Στη μέρα που έφερε στην πολιτική σκηνή τον Μέγα Αλέξανδρο εστιάζει η νέα έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» που επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Παναγιώτης Ιωσήφ και Ιωάννης Φάππας. Μέσα από περίπου 260 αντικείμενα, εστιάζει στη σύγκρουση που έφερε τους Μακεδόνες στη θέση της κυρίαρχης δύναμης στην Ελλάδα και στους δύο κόσμους που συγκρούστηκαν, δημιουργώντας τη μαγιά για την ελληνιστική εποχή.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 14 Δεκεμβρίου 2023-31 Μαρτίου 2024 

«Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Οι Απάχηδες των Αθηνών
Η τρυφερή οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου επιστρέφει μετά από 15 χρόνια στο Ολύμπια για να σκιαγραφήσει τις κωμικές και ερωτικές περιπέτειες ενός «αλήτη των πόλεων» στην Αθήνα του μεσοπολέμου και να μας χαρίσει ορισμένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του είδους. Τη μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Κορνήλιος Μιχαηλίδης και τη σκηνοθεσία ο Βασίλης Μαυρογεωργίου.
Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», 14-23 Δεκεμβρίου

"Οι απάχηδες των Αθηνών" στο Ολύμπια
© Studio Kominis

Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας
Με έναν ρόλο που έχουν ερμηνεύσει σπουδαίες ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου (η Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Κυβέλη και η Άννα Συνοδινού) αναμετριέται η Νένα Μεντή. Στο κλασικό θεατρικό του Γρηγορίου Ξενόπουλου, που σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας, θα είναι η ξεπεσμένη οικονομικά Ζακυνθινή αρχόντισσα που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πάλης ανάμεσα στην ανάγκη και το ηθικό χρέος.
Θέατρον, από 20 Δεκεμβρίου στις 21:00

"Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας" στο Θέατρον
© Γιώργος Καβαλλιεράκης

Στον ρυθμό του Parov Stelar
Το 2024 συμπληρώνει 20 χρόνια πορείας, γεμάτη με γνωστές επιτυχίες (Catgroove, Booty Swing, All Night, The Princess, The Sun, Voodoo Sonicκ.ά.). Αυτό το Παρασκευοσάββατο ο Αυστριακός βασιλιάς της electro swing μουσικής επιστρέφει στην Αθήνα –και σε εσωτερικό χώρο μετά από χρόνια– για να παντρέψει τους ήχους της house με τη jazz, την electro dance με την pop και το hip-hop.
FLOYD, 15 & 16 Δεκεμβρίου από τις 20:00 

Parov Stelar

Βενέζης στη σκηνή
«Το νούμερο 31328», ένα εμβληματικό κείμενο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που αποτυπώνει την πραγματική εμπειρία του συγγραφέα στα τάγματα εργασίας, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή διασκευάζει για το θέατρο ο Βασίλης Μαυρογεωργίου. Στόχος του να φέρει στην επιφάνεια τη μετάβαση του ήρωα από την αθωότητα στη βαθιά συνειδητοποίηση της ανθρώπινης φύσης μέσα από ένα ταξίδι επιβίωσης. Με τους Αριάδνη Καβαλιέρου, Ρηνιώ Κυριαζή, Σωτήρη Τσακομίδη και Ευθύμη Χαλκίδη.
Θέατρο του Νέου Κόσμου-Δώμα, από 18 Δεκεμβρίου κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15

"Το νούμερο 31328" σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου
© Πάτροκλος Σκαφίδας

«Παιχνίδια συντριβής» από τον Αλέξανδρο Βασμουλάκη
Εκρηκτικά χρώματα και αφηρημένες φόρμες σε μεγάλα τελάρα, χειροποίητες ταπετσαρίες αλλά και μνημειακά γλυπτά μας επιφυλάσσει ο γνωστός καλλιτέχνης στην έκθεση «Smashing games». Ο ίδιος δηλώνει πως θέλει να ζωγραφίζει σαν ένας μπόμπιρας, με αθώο βλέμμα. Παίζει, λοιπόν «με φρενήρη ρυθμό, πασαλείβοντας, ξύνοντας, σκίζοντας τις τεράστιες επιφάνειες των έργων του, το δικό του παιδικό ρινγκ», όπως σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής στην ΑΣΚΤ Poka Yio.
Allouche Benias, εγκαίνια στις 14 Δεκεμβρίου (18:00-21:00)

Αλέξανδρος Βασμουλάκης, "Learning purpolessness"
Αλέξανδρος Βασμουλάκης, "Learning purpolessness"

H Violet Louise και «To κορίτσι με τα σπίρτα»
Το κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γίνεται αφετηρία για μια multimedia παράσταση (για ενήλικες αλλά και εφήβους). Η γνωστή σκηνοθέτης, ηθοποιός και μουσικός μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή την ιστορία του φτωχού κοριτσιού που αγωνίζεται να επιβιώσει μόνη, χωρίς βοήθεια, στην μεγαλούπολη και δεν παύει να ονειρεύεται.
Θησείον, ένα θέατρο για τις Τέχνες, από 15 Δεκεμβρίου

Violet Louise, "Το κορίτσι με τα σπίρτα"

Οι Kadebostany επιστρέφουν στην Αθήνα
Ο Ελβετός DJ/παραγωγός/συνθέτης Guillaume de Kadebostany και η παρέα του συναντούν ξανά το ελληνικό κοινό. Η γνωστή ποπ μπάντα καταφθάνει στον Ταύρο με το «Play This At My Funerals», το νέο της άλμπουμ με στοιχεία folk και ηλεκτρονικής μουσικής, που περιλαμβάνει συνεργασίες με την Ελληνίδα Vassilina, τη Γαλλίδα Angie Robba, τον Τούρκο τραγουδιστή και τρομπετίστα Barış Demirel, την Ιταλίδα Serepocaiontas και τη Valeria Stoica από τη Μολδαβία.
Fuzz Club, 16 Δεκεμβρίου στις 21:00

Από ροκ εν ρολ μέχρι ραπ
Φουλ πρόγραμμα στο Κύτταρο. Την Παρασκευή (στις 22:30) οι Kustoms κατηφορίζουν από τη Θεσσαλονίκη με καινούργιο υλικό, σε rhythm’n blues, country και western μονοπάτια. Το Σαββατοκύριακο (στις 21:30) στη σκηνή της Ηπείρου και Αχαρνών ραπάρει ο Βέβηλος. Τη Δευτέρα (στις 21:00) κλείνουν τις εμφανίσεις τους η Μάρθα Φριντζήλα και οι Kubara Project. Ενώ την Τετάρτη (στις 21:30) οι «Σουρλουλού» παθαίνουν «Βουκολική διαταραχή» και υπόσχονται κλαρινόφωνο ροκ και τσιγγάνικο γλέντι.

Οι Ελευσίνιοι σε πρώτο πλάνο
Αυλαία λήξης για την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πρότζεκτ από γνωστούς δημιουργούς που εστιάζουν στους ανθρώπους της περιοχής. Στις 15 Δεκεμβρίου –23 χρόνια μετά την εμβληματική Αγέλαστο πέτρα– κάνει πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή «Οι Ελευσίνιοι» στο πλαίσιο του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ In Situ Realities. Την Κυριακή στο ανακαινισμένο πρώην εργοστάσιο Ίρις εγκαινιάζεται η έκθεση του Χουάν Εστέμπαν Σαντοβάλ «Ο πήλινος στρατός της Ελευσίνας», ένα συλλογικό «πορτρέτο» για τους εργάτες του Θριασίου πεδίου.

Χουάν Εστέμπαν Σαντοβάλ «Ο πήλινος στρατός της Ελευσίνας»
Χουάν Εστέμπαν Σαντοβάλ «Ο πήλινος στρατός της Ελευσίνας»

Butoh στη Βικτώρια
Ο γνωστός χορευτής του ιαπωνικού butoh ImreThormann έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Στο «The False David» o 57χρονος περφόρμερ διαπραγματεύεται την αντιηρωική διάσταση του ανθρώπινου σώματος, μέσα από την «αρχετυπική» φιγούρα του Ψευδο-Δαβίδ, της οποίας τα χαρακτηριστικά αντιβαίνουν στο παραδοσιακό πρότυπο του μαχητή-υπερήρωα.
Θέατρο Nous, 19 Δεκεμβρίου στις 21:30

Ζωγραφική Anima-l
Τα ζώα μέσα από το βλέμμα 30 εικαστικών προσεγγίζει μια νέα ομαδική έκθεση. Παρουσιάζονται μεταξύ άλλων: η «Ερήμωση», ένα έργο σε μεικτή τεχνική της Γιούλικας Ψιμούλη, η «Κατσίκα» της Σπυριδούλας Πολίτη –μια κατασκευή με θραύσματα από την προίκα της καλλιτέχνιδας–, οι σήμα-κατατεθέν γάτες της Άντζυ Καρατζά, ένα σχέδιο του Διαμαντή Αϊδίνη καθώς και ζωγραφικές δημιουργίες των Σπύρου Βασιλείου, Νίκου Κεσσανλή, Γιάννη Γαϊτη, Θάνου Τσίγκου κ.ά.
Γκαλερί Έρση, 15 Δεκεμβρίου 2023-27 Ιανουαρίου 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ