Εικαστικα

«Ιστορίες ανθρώπων»: η μάχη της Χαιρώνειας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μέσα από περίπου 160 αντικείμενα η έκθεση θα εξετάσει τους δύο κόσμους που συγκρούστηκαν, της Μακεδονίας του Φιλίππου Β΄ και της νότιας Ελλάδας, με έμφαση στον Ιερό Λόχο και την Αθήνα

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο λέων της Χαιρώνειας
Ο λέων της Χαιρώνειας

«Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.:Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: η πρώτη περιοδική αρχαιολογική έκθεση από τη σειρά «Ιστορίες ανθρώπων»

Μια νέα σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων που θα επικεντρώνονται στην αφήγηση σημαντικών γεγονότων της ανθρώπινης ιστορίας ξεκινά τον Δεκέμβριο του 2023 το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Με τίτλο «Ιστορίες ανθρώπων» η σειρά εγκαινιάζεται στις αρχές Δεκεμβρίου 2023 με την έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο», που επιμελούνται οι δρες Παναγιώτης Ιωσήφ και Ιωάννης Φάππας και θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαρτίου 2024.

Σκοπός της είναι να αναδείξει τη μεγάλη ιστορική σημασία της μάχης της Χαιρώνειας, η οποία έφερε αντιμέτωπους τον στρατό των Μακεδόνων με αυτόν των συμμαχικών ελληνικών πόλεων. Η μάχη άλλαξε τον ρου της ιστορίας τοποθετώντας για πρώτη φορά στο προσκήνιο τον Αλέξανδρο ως επικεφαλής του μακεδονικού ιππικού.

Μέσα από περίπου 160 αντικείμενα, τα οποία θα προέρχονται από 22 ελληνικά μουσεία, 2 μουσεία του εξωτερικού και 4 ιδιωτικές συλλογές, η έκθεση θα εξετάσει τους δύο κόσμους που συγκρούστηκαν, δημιουργώντας τη μαγιά για τον νέο ελληνιστικό κόσμο που γεννήθηκε την επαύριον της μάχης: αυτόν της Μακεδονίας του Φιλίππου Β΄ και αυτόν της νότιας Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στον Ιερό Λόχο και την Αθήνα.

Η νέα σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων «Ιστορίες Ανθρώπων» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα εστιάζει στην αφήγηση σημαντικών γεγονότων της ανθρώπινης ιστορίας μέσα από αντικείμενα που δεν θα επιλέγονται τόσο για την αισθητική τους αξία όσο για τη σημασία τους στην εξιστόρηση ενός συγκεκριμένου ιστορικού γεγονότος που σημάδεψε τον Άνθρωπο. Οι νέες εκθέσεις δεν  θα περιορίζεται στον χώρο και τον χρόνο, αλλά θα εντάσσονται στη διαχρονία. Μέσα από γεγονότα όπως η μάχη της Χαιρώνειας, θα προσεγγίζουν τον άνθρωπο, τον ρόλο του στα ιστορικά γεγονότα και τα συναισθήματά του. Όπως όλες οι περιοδικές εκθέσεις του μουσείου, οι νέες εκθέσεις θα συνοδεύονται από επιστημονικό κατάλογο και εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

INFO:
«Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.:Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο»
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, 210 7228321-3
Δεκέμβριος 2023-Μάρτιος 2024

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ