- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Τελευταία ευκαιρία να δείτε την έκθεση «This current between us» στον ιστορικό Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ και 3 περφόρμανς
Με 3 εντυπωσιακές περφόρμανς κλείνει η έκθεση. Τι νέο περιμένουμε το φθινόπωρο στο Κερατσίνι
Οι 3 performance με τίτλο «FACTORY. The Other Body» και η έκθεση «This current between us» στον ΑΗΣ της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο
Αν θέλατε να κατηφορίσετε στην έκθεση This current between us στον ιστορικό Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο και δεν το έχετε κάνει ήδη, δεν σηκώνει άλλη αναβολή. Την Κυριακή 9 Απριλίου το εγχείρημα που κατέθεσε ως ιδέα η σκηνοθέτρια Ελένη Καλαρά και επιμελήθηκαν ο Πάνος Γιαννικόπουλος και η Γεωργία Λιάπη κατεβάζει αυλαία και μάλιστα… εν δράσει με τρεις περφόρμανς που θα εκπέμπουν από το εντυπωσιακό παλαιό εργοστάσιο του συγκροτήματος αλλά και στον προαύλιο χώρο.
«Το FACTORY. The Other Body μέσα από τρεις performances που παίζουν με τη μορφή και τη φόρμα (παρουσίασης), κινείται ανάμεσα στην αντίφαση της μνημειακότητας και της αντίληψης του εφήμερου, της δομής, της ευαισθησίας και της μετα-φυσικής, της πραγματικότητας και του ονείρου» σημειώνει η Ελένη Καλαρά. «Συνομιλεί με το εργοστάσιο, ως ένα ακόμα σώμα βιομηχανικού κτιρίου και ως βιομηχανικού αποθέματος μηχανών και συσκευών, προϊόντων που είναι καταδικασμένα, εν τέλει, να πεθάνουν στον βωμό της εξέλιξης, της ανανέωσης και της αύξησης της παραγωγικότητας. Τοποθετεί απέναντί τους σώματα ανθρώπων, δημιουργώντας μια υπόγεια και υπόκωφη συνομιλία-πάλη και στέκεται μπροστά στο όραμα ενός εργοστασίου, ενός βιομηχανικού τοπίου που οι πλευρές, οι όψεις και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του γίνονται ένα τοπίο παράδειγμα, όχι μιας κοινωνίας που δεν έχει πια προτάσεις γι’ αυτά αλλά δημιουργεί ένα ρέκβιεμ αντίληψής τους για το μέλλον μέσα από τα μορφικά και συγκινησιακά ερείπια και υπολείμματα, αναζητώντας δραματικά την (καινούργια) ταυτότητά τους».
FACTORY. The Other Body: οι περφόρμανς στον ΑΗΣ της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο
Από τις 6 έως τις 9 το βράδυ η περφόρμερ Ευαγγελή Φίλη επιχειρεί να ζωντανέψει (στο γκαζόν στον προαύλιο χώρο) την φωτογραφία από μια παλιά διαφήμιση της ΔΕΗ με μια γυναίκα ανάμεσα σε ηλεκτρικές συσκευές που βελτιώνουν την καθημερινότητά της. Μας καλεί να φέρουμε μαζί μας μια συσκευή, μηχανή ή γκάτζετ που δεν χρησιμοποιούμε πια και να το καταθέσουμε στην εγκατάσταση, ένα γυναικείο σώμα που γίνεται βωμός απόσυρσης/ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Με τίτλο Beautiful machines, strange days αυτό το έργο σε εξέλιξη γίνεται ουσιαστικά η γέφυρα ανάμεσα σ’ αυτό το πρώτο σκέλος του πρότζετ Το Άλλο Σώμα και στο δεύτερο που θα ακολουθήσει το φθινόπωρο στο Κερατσίνι. Όσοι συνεισφέρουν κάποιο αντικείμενο, αν το επιθυμούν, μπορούν να σημειώσουν το όνομά τους σε κατάλογο ώστε να καταγραφούν ως συνδημιουργοί του έργου.
Στις 9:15 το βράδυ η χορογράφος Βάλια Παπαχρήστου θα μας περιμένει στις Δεξαμενές, στην πλευρά του συγκροτήματος προς τον Κηφισό. Στην περφόρμανς Fuel tank που θα ξετυλίξει για ένα εικοσάλεπτο, το γυναικείο σώμα αιωρείται και η σκιά του αναμετριέται με το τεράστιο αποτύπωμα ενός βιομηχανικού κελύφους. «Ένα σώμα περπατάει τα ίχνη της επικράτειας ενός κόσμου που επιμένει να στέκει όρθιος, παρότι καταδικασμένος να πεθάνει» όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της δράσης.
Μια ώρα πριν κλείσει η έκθεση, στις 10 το βράδυ, δίνουμε ραντεβού μπροστά στο παλιό κτίριο του εργοστασίου για το οπτικοακουστικό δρώμενο που υπογράφουν ο Δημήτρης Καμαρωτός και ο βίντεο καλλιτέχνης Παντελής Μάκκας με τη συμμετοχή των Άννας Παγκάλου (φωνή), Γιώργου Τσομίδη και Στέλιου Θεοδώρου Γκλίναβου. Στο επιβλητικό κουκούλι που φέρει πάνω του τα αδυσώπητα χνάρια του χρόνου, την ομορφιά αλλά και τον θάνατο, την καταστροφή αλλά και τον μύθο, το όνειρο αλλά και τη λάμψη της φθοράς, ο γνωστός συνθέτης παρουσιάζει μια ηχητική performance στην οποία οι φωνές των μηχανών του παλιού εργοστασίου –χαλασμένες και παραμορφωμένες από τον χρόνο και τη σκουριά– αφυπνίζονται, αρθρώνουν ήχο, ξυπνούν για λίγο και καλούν για τη συνέχεια. Ηλεκτρονικά και αυτο-τροφοδοτούμενα ηχητικά περιβάλλοντα από το εσωτερικό του παλιού εργοστασίου ενώνονται με το αλγοριθμικό video interactive του Παντελή Μάκκα.
Το Άλλο Σώμα: συνέχεια από τον Οκτώβριο στον ΑΗΣ της ΔΕΗ στο Κερατσίνι
Το πρότζεκτ Το Άλλο Σώμα, όμως, έχει και συνέχεια καθώς από τα μέσα Οκτωβρίου το επόμενο σκέλος του έρχεται στο εμβληματικό κτίριο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου, το εργοστάσιο που για δεκαετίες τροφοδοτούσε με ενέργεια το λεκανοπέδιο και συνδέθηκε με την θρυλική Μάχη της Ηλεκτρικής το 1944, δώδεκα περφόρμερ και δέκα εικαστικοί καλλιτέχνες συμμετέχουν σε μια πολυμεσική, διαδραστική παράσταση και εικαστική έκθεση με επίκεντρο τις υπαρξιακές εκφάνσεις του σώματος. Ανάμεσά τους δημιουργοί που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αυτής της Κυριακής αλλά και καλλιτέχνες που δεν είχαν λάβει μέρος στο πρώτο μέρος της έκθεσης.
INFO:
FACTORY. The Other Body
Ιστορικές Εγκαταστάσεις Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ΔΕΗ, Νέου Φαλήρου
Σολωμού 1 & Δημητρίου Φαληρέως, 185 47 Πειραιάς, Ελλάδα
Κυριακή 9 Απριλίου 2023, 18.00 -23.00
Είσοδος ελεύθερη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων
Η έκθεση «Κιβωτός του λόγου. Τέχνη και γραφή» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αναδεικνύει το έργο της γλύπτριας και ζωγράφου
Από το Scary Movie μέχρι τις ταινίες με βαμπίρ αντικείμενα και λεπτομέρειες που δεν γνωρίσαμε
Η έκθεση γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών πραγματοποιείται και φέτος στον εξωτερικό χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Από την αναδρομική του Λεβίδη στο Μουσειο Μπενάκη μέχρι τις «Αφάλες» της Δανάης Στράτου στο Μέγαρο Μουσικής
Γυναίκες που μπήκαν εκεί όπου δεν τις ήθελαν και άλλαξαν για πάντα την ελληνική τέχνη
Από τα «αδύναμα έργα» του Χρήστου Παπούλια, στον «νεφελώδη ουρανό» της Kylie Manning
Τρεις ημέρες πολιτισμού, γαστρονομίας, εκπαίδευσης και μουσικής στο νησί
Από το «Διπλό πορτραίτο» του Βλάση Φρυσίρα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μέχρι το «Nice to meet you again» της Uman στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Η διεθνής εικαστικός μίλησε στην ATHENS VOICE λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής της στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Το έργο εκτίθεται στο Λονδίνο και η αξία του εκτιμάται στα 160 εκατ. ευρώ
Ακτίνες Χ και υπέρυθρη φωτογράφιση αποκάλυψαν πρόσωπα και αντικείμενα που αφαίρεσε από το «Το Γεύμα» του 1873
Θα φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έως και τις 30 Νοεμβρίου
Σώματα σαν αστικοί κήποι, ιατρικές και κυτταρικές εικόνες ως τοπία
Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Giovanni Barracco
Ο Κ. ΒΗΤΑ μιλά για τον χρόνο, τη ζωγραφική και τη νέα του έκθεση
Το έργο του καλλιτέχνη εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο
Το σπίτι ως συνθήκη προσωρινότητας και τόπο μεταμόρφωσης
Το «Πορτρέτο του κόμη-δούκα του Ολιβάρες» χρονολογείται περίπου στο 1626
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.