Εικαστικα

Τελευταία ευκαιρία να δείτε την έκθεση «This current between us» στον ιστορικό Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ και 3 περφόρμανς

Με 3 εντυπωσιακές περφόρμανς κλείνει η έκθεση. Τι νέο περιμένουμε το φθινόπωρο στο Κερατσίνι

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
FACTORY. The Other Body στον ΑΗΣ της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο

Οι 3 performance με τίτλο «FACTORY. The Other Body» και η έκθεση «This current between us» στον ΑΗΣ της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο

Αν θέλατε να κατηφορίσετε στην έκθεση This current between us στον ιστορικό Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο και δεν το έχετε κάνει ήδη, δεν σηκώνει άλλη αναβολή. Την Κυριακή 9 Απριλίου το εγχείρημα που κατέθεσε ως ιδέα η σκηνοθέτρια Ελένη Καλαρά και επιμελήθηκαν ο Πάνος Γιαννικόπουλος και η Γεωργία Λιάπη κατεβάζει αυλαία και μάλιστα… εν δράσει με τρεις περφόρμανς που θα εκπέμπουν από το εντυπωσιακό παλαιό εργοστάσιο του συγκροτήματος αλλά και στον προαύλιο χώρο.

FACTORY. The Other Body στον ΑΗΣ της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο

«Το FACTORY. The Other Body μέσα από τρεις performances που παίζουν με τη μορφή και τη φόρμα (παρουσίασης), κινείται ανάμεσα στην αντίφαση της μνημειακότητας και της αντίληψης του εφήμερου, της δομής, της ευαισθησίας και της μετα-φυσικής, της πραγματικότητας και του ονείρου» σημειώνει η Ελένη Καλαρά. «Συνομιλεί με το εργοστάσιο, ως ένα ακόμα σώμα βιομηχανικού κτιρίου και ως βιομηχανικού αποθέματος μηχανών και συσκευών, προϊόντων που είναι καταδικασμένα, εν τέλει, να πεθάνουν στον βωμό της εξέλιξης, της ανανέωσης και της αύξησης της παραγωγικότητας. Τοποθετεί απέναντί τους σώματα ανθρώπων, δημιουργώντας μια υπόγεια και υπόκωφη συνομιλία-πάλη και στέκεται μπροστά στο όραμα ενός εργοστασίου, ενός βιομηχανικού τοπίου που οι πλευρές, οι όψεις και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του γίνονται ένα τοπίο παράδειγμα, όχι μιας κοινωνίας που δεν έχει πια προτάσεις γι’ αυτά αλλά δημιουργεί ένα ρέκβιεμ αντίληψής τους για το μέλλον μέσα από τα μορφικά και συγκινησιακά ερείπια και υπολείμματα, αναζητώντας δραματικά την (καινούργια) ταυτότητά τους».

Διαφήμιση από το αρχείο της ΔΕΗ
Διαφήμιση από το αρχείο της ΔΕΗ

FACTORY. The Other Body: οι περφόρμανς στον ΑΗΣ της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο

Από τις 6 έως τις 9 το βράδυ η περφόρμερ Ευαγγελή Φίλη επιχειρεί να ζωντανέψει (στο γκαζόν στον προαύλιο χώρο) την φωτογραφία από μια παλιά διαφήμιση της ΔΕΗ με μια γυναίκα ανάμεσα σε ηλεκτρικές συσκευές που βελτιώνουν την καθημερινότητά της. Μας καλεί να φέρουμε μαζί μας μια συσκευή, μηχανή ή γκάτζετ που δεν χρησιμοποιούμε πια και να το καταθέσουμε στην εγκατάσταση, ένα γυναικείο σώμα που γίνεται βωμός απόσυρσης/ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Με τίτλο Beautiful machines, strange days αυτό το έργο σε εξέλιξη γίνεται ουσιαστικά η γέφυρα ανάμεσα σ’ αυτό το πρώτο σκέλος του πρότζετ Το Άλλο Σώμα και στο δεύτερο που θα ακολουθήσει το φθινόπωρο στο Κερατσίνι. Όσοι συνεισφέρουν κάποιο αντικείμενο, αν το επιθυμούν, μπορούν να σημειώσουν το όνομά τους σε κατάλογο ώστε να καταγραφούν ως συνδημιουργοί του έργου.

Στις 9:15 το βράδυ η χορογράφος Βάλια Παπαχρήστου θα μας περιμένει στις Δεξαμενές, στην πλευρά του συγκροτήματος προς τον Κηφισό. Στην περφόρμανς Fuel tank που θα ξετυλίξει για ένα εικοσάλεπτο, το γυναικείο σώμα αιωρείται και η σκιά του αναμετριέται με το τεράστιο αποτύπωμα ενός βιομηχανικού κελύφους. «Ένα σώμα περπατάει τα ίχνη της επικράτειας ενός κόσμου που επιμένει να στέκει όρθιος, παρότι καταδικασμένος να πεθάνει» όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της δράσης.

FACTORY. The Other Body στον ΑΗΣ της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο

Μια ώρα πριν κλείσει η έκθεση, στις 10 το βράδυ, δίνουμε ραντεβού μπροστά στο παλιό κτίριο του εργοστασίου για το οπτικοακουστικό δρώμενο που υπογράφουν ο Δημήτρης Καμαρωτός και ο βίντεο καλλιτέχνης Παντελής Μάκκας με τη συμμετοχή των Άννας Παγκάλου (φωνή), Γιώργου Τσομίδη και Στέλιου Θεοδώρου Γκλίναβου. Στο επιβλητικό κουκούλι που φέρει πάνω του τα αδυσώπητα χνάρια του χρόνου, την ομορφιά αλλά και τον θάνατο, την καταστροφή αλλά και τον μύθο, το όνειρο αλλά και τη λάμψη της φθοράς, ο γνωστός συνθέτης παρουσιάζει μια ηχητική performance στην οποία οι φωνές των μηχανών του παλιού εργοστασίου –χαλασμένες και παραμορφωμένες από τον χρόνο και τη σκουριά– αφυπνίζονται, αρθρώνουν ήχο, ξυπνούν για λίγο και καλούν για τη συνέχεια. Ηλεκτρονικά και αυτο-τροφοδοτούμενα ηχητικά περιβάλλοντα από το εσωτερικό του παλιού εργοστασίου ενώνονται με το αλγοριθμικό video interactive του Παντελή Μάκκα.

Εικόνα από το αρχείο της ΔΕΗ
Εικόνα από το αρχείο της ΔΕΗ

Το Άλλο Σώμα: συνέχεια από τον Οκτώβριο στον ΑΗΣ της ΔΕΗ στο Κερατσίνι

Το πρότζεκτ Το Άλλο Σώμα, όμως, έχει και συνέχεια καθώς από τα μέσα Οκτωβρίου το επόμενο σκέλος του έρχεται στο εμβληματικό κτίριο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου, το εργοστάσιο που για δεκαετίες τροφοδοτούσε με ενέργεια το λεκανοπέδιο και συνδέθηκε με την θρυλική Μάχη της Ηλεκτρικής το 1944, δώδεκα περφόρμερ και δέκα εικαστικοί καλλιτέχνες συμμετέχουν σε μια πολυμεσική, διαδραστική παράσταση και εικαστική έκθεση με επίκεντρο τις υπαρξιακές εκφάνσεις του σώματος. Ανάμεσά τους δημιουργοί που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αυτής της Κυριακής αλλά και καλλιτέχνες που δεν είχαν λάβει μέρος στο πρώτο μέρος της έκθεσης. 

INFO:
FACTORY. The Other Body
Ιστορικές Εγκαταστάσεις Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ΔΕΗ, Νέου Φαλήρου
Σολωμού 1 & Δημητρίου Φαληρέως, 185 47 Πειραιάς, Ελλάδα
Κυριακή 9 Απριλίου 2023, 18.00 -23.00
Είσοδος ελεύθερη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ