Εικαστικα

Βόλτα με τέχνη στο Πεδίον του Άρεως και το Σχεδία home

Από τις αλέες του πάρκου ως το στέκι του περιοδικού δρόμου Σχεδία η έκθεση προτείνει έναν χώρο επικοινωνίας και στοχασμού για την καθημερινότητα σε καιρό κρίσης

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έργο του Αντώνη Αντωνίου από την έκθεση "Πεδίον" στο Πεδίον του Άρεως και το "σχεδία home"
Έργο του Αντώνη Αντωνίου από την έκθεση "Πεδίον"

Πεδίον: έκθεση στο Πεδίον του Άρεως και το Σχεδία home από τις 6 έως τις 18 Σεπτεμβρίου

Έναν τόπο συνύπαρξης και ανταλλαγής ιστοριών διαφορετικών ανθρώπων μέσα από το πρίσμα της τέχνης έρχεται να προτείνει η έκθεση Πεδίον που εγκαινιάζεται στο Πεδίον του Άρεως στις 6 Σεπτεμβρίου και θα έχει συνέχεια από τις 8 Σεπτεμβρίου και στο «σχεδία home» της Κολοκοτρώνη. «Η έκθεση προτάσσεται ως ένας χώρος επικοινωνίας και στοχασμού που έχει σκοπό να καταστήσει ορατές, μέσα από μια πλούσια και πολυποίκιλη καλλιτεχνική παραγωγή, όψεις και αναζητήσεις της καθημερινότητας σε κρίση, μιας βιωμένης ατομικής εμπειρίας που ανάγεται σε συλλογική συνείδηση» σημειώνουν οι επιμελητές της Νίκη Παπασπύρου και Στρατής Πανταζής. «Θα μπορούσε να οριστεί ως η μελέτη της διαλεκτικής σχέσης ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό, ανάμεσα στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον, ανάμεσα στην τέχνη και την κοινωνία, ανάμεσα στον θεατή και το έργο τέχνης και τέλος, ανάμεσα στους ανθρώπους».

Εργο του Νίκου Iavazzo στην έκθεση "Πεδίον"
Εργο του Νίκου Iavazzo στην έκθεση "Πεδίον"


Χώρος συγκέντρωσης για περίπατο και αναψυχή ήδη από τον 19ο αιώνα, το κεντρικό αθηναϊκό πάρκο έχει βιώσει στην πορεία της ύπαρξής του περιόδους άνθησης αλλά και τρομερής παρακμής, κυρίως τα χρόνια της έντονης οικονομικής και προσφυγικής κρίσης (2008-2018). Η υγειονομική κρίση τα τελευταία τρία χρόνια το έφερε το ξανά στο προσκήνιο. «Σε μια μητρόπολη όπου η ζωή και η δράση των κατοίκων της ήταν για πολλούς μήνες σε «παύση» λόγω του επιβαλλόμενου εγκλεισμού, το Πεδίον του Άρεως αποτέλεσε τη μοναδική διέξοδο για χιλιάδες πολίτες προς την «ελευθερία». Έγινε το ίδιο η μεταγραφή των εννοιών της ελευθερίας, της πολιτισμικότητας, του δημόσιου αγαθού, του διαλόγου και της επικοινωνίας» αναφέρουν οι επιμελητές. «Το Πεδίον επιθυμεί να καταγράψει την ιστορία του παρόντος, να αναδείξει για άλλη μια φορά την σημασία του πολιτισμού και των ανθρώπων του στην κοινωνία, να υπογραμμίσει το πώς η τέχνη έχει καθοριστικό ρόλο στην αέναη ερμηνευτική διαδικασία της πραγματικότητας και εν γένει του κόσμου».

Έργο της Cornelia Mittendorfer στην έκθεση Πεδίον
Έργο της Cornelia Mittendorfer στην έκθεση Πεδίον


Στο εγχείρημα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αντώνης Αντωνίου (Κύπρος), Αντώνης Βάθης (Ελλάδα), Νίκος Iavazzo (Ιταλία), Paolo Incarnato (Ιταλία), Ανδρέας Καλλή (Κύπρος), Μπάμπης Καραλής (Ελλάδα), Ελένη Λύρα (Ελλάδα), Ελεάννα Μαρτίνου (Ελλάδα), Cornelia Mittendorfer (Αυστρία), Ευσεβία Μιχαηλίδου (Ελλάδα), Φρύνη Μουζακίτου (Ελλάδα), Δήμητρα Παπαγιάννη (Ελλάδα), Ανδρέας Σάββα (Κύπρος), Δημήτρης Σκουρογιάννης (Ελλάδα), Φίλιππος Τσιτσόπουλος (Ελλάδα), Γιούλα Χατζηγεωργίου (Κύπρος).

Έργο της Φρύνης Μουζακίτου στην έκθεση Πεδίον
Πεδίον: Έργο της Φρύνης Μουζακίτου

Παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης Πεδίον

Τη βραδιά των εγκαινίων στο «σχεδία home» την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί περφόρμανς του Φίλιππου Τσιτσόπουλου (στις 20:00), με τον γνωστό καλλιτέχνη να πραγματοποιεί μια ακόμα επιτέλεση την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου στο Πεδίον του Άρεως (στις 19:30). Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται δράση της Ελεάννας Μαρτίνου (συνάντηση στο Πεδίον του Άρεως με κατεύθυνση προς το «σχεδία home» στις 18:00).
Όσοι πάλι επισκεφθείτε την έκθεση οικογενειακώς, σημειώστε ότι οργανώνονται και εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα «Μεταμορφώσεις του δημόσιου χώρου», για παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών (για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, με κράτηση στο pedionartnpcs@gmail.com) το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στο Πεδίον του Άρεως και το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στο «σχεδία home» (στις 11:00).

Έργο του Φίλιππου Τσιτσόπουλου στην έκθεση Πεδίον
Πεδίον: Έργο του Φίλιππου Τσιτσόπουλου από την έκθεση

INFO:
Πεδίον
Πεδίον του Άρεως και σχεδία home, έως 18 Σεπτεμβρίου
Εγκαίνια:
Στο Πεδίον του Άρεως, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, στις 18:30
Στο «σχεδία home», Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00
Περφόρμανς του Φ. Τσιτσόπουλου, στο «σχεδία home» 20:00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ