Εικαστικα

Ο πίνακας του Ζαν Μισέλ Μπασκιά «Untitled» του 1982 πωλήθηκε για 85 εκατ. δολάρια

Στην δημοπρασία «20th Century & Contemporary Art Evening Sale»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζαν Μισέλ Μπασκιά: Ένας «σταρ» της σύγχρονης τέχνης
Ζαν Μισέλ Μπασκιά © ΕPA Pool

Ο πίνακας του Ζαν Μισέλ Μπασκιά Untitled του 1982 πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Μανχάταν για 85 εκατ. δολάρια, ξεπερνώντας σε τιμή τον καμβά του Άντι Γουόρχολ.

Ο περίφημος πίνακας του Ζαν Μισέλ Μπασκιά του 1982 με έναν κερασφόρο διάβολο επανεμφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη ως το επίκεντρο δημοπρασίας του Phillips στο Μανχάταν.

Το έργο του Μπασκιά πωλήθηκε αρχικά το 2004 έναντι 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων στον συλλέκτη έργων τέχνης Άνταμ Λίντερμαν και ξανά το 2016 στον Ιάπωνα δισεκατομμυριούχο Γιουσάκου Μαεζάβα σε τιμή ρεκόρ, 57,3 εκατομμύρια δολάρια.

Στη δημοπρασία «20th Century & Contemporary Art Evening Sale» του Phillips, ο πίνακας Untitled του 1982 πωλήθηκε 85 εκατομμύρια δολάρια, με τον αγοραστή να φέρεται να είναι από την Ασία και να υπέβαλε την προσφορά μέσω αντιπροσώπου της Phillips στην Ταϊπέι της Ταϊβάν.

Ο μέχρι τώρα κάτοχός του, ο μεγιστάνας του ιστότοπου διαδικτυακού εμπορίου Zozotown, είχε επενδυτική απόδοση 48% από την πώληση, αναφέρει δημοσίευμα της wsj.

Από τους σχεδόν 1.500 πίνακες που ολοκλήρωσε ο Basquiat σε οκτώ χρόνια, το συγκεκριμένο έργο τέχνης Untitled είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα του, με έναν καμβά πλάτους 4,8 μέτρων. Το μνημειώδες έργο συνδυασμός ακρυλικού και σπρέι λέγεται ότι είναι μια αυτοπροσωπογραφία, που δημιουργήθηκε τη χρονιά που ο νεαρός καλλιτέχνης άρχισε να κατακτά την κορυφή.

Ο πίνακας είναι πλέον το πιο ακριβό έργο τέχνης που έχει πουλήσει ποτέ ο οίκος, ξεπερνώντας σε τιμή τον καμβά του Άντι Γουόρχολ, «Men in Her Life», που παρουσιάστηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη το 2010.

Ποιος ήταν ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά

Ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά (Jean – Michel Basquiat) ήταν νεοεξπρεσιονιστής ζωγράφος] ο οποίος χωρίς κάποιες σπουδές στην τέχνη και αποτυπώνοντας τις σκέψεις του στα έργα του με μοναδικό τρόπο, βρέθηκε ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης τέχνης τη δεκαετία του 1980. Ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός καλλιτέχνης που είχε τεράστια απήχηση και επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 1983 θα συναντήσει σε ένα εστιατόριο τον Άντι Γουόρχολ, «πατέρα» της pop art. Θα ισχυριστεί τότε ότι δε μπορεί να κάτσει για δείπνο μόνο για να επιστρέψει δύο ώρες αργότερα κρατώντας ένα πορτραίτο του με αυτόν και τον Γουόρχολ. Εκείνη η ημέρα θα ήταν η αρχή μίας γερής φιλίας. Ο Μπασκιά βρίσκει την επιβεβαίωση από τον μέντορά του, Γουόρχολ, ενώ ο δεύτερος αντλεί έμπνευση από τον φρέσκο αέρα αλλαγής που φέρνει ο πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης στον χώρο.

Ο Μπασκιά ωστόσο έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 έκανε εκτεταμένη χρήση ηρωίνης. Παρά τις προσπάθειές του να απεξαρτηθεί,  στις 12 Αυγούστου του 1988 θα βρεθεί νεκρός από υπερβολική δόση στο στούντιο του στο Μανχάταν. Μόλις στα 27 του χρόνια «σβήνει» αφήνοντας πίσω έργα και επιτυχίες που άλλοι καλλιτέχνες πετυχαίνουν σε βάθος χρόνου ή και ποτέ.

Σήμερα θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους του χώρου του και τα έργα του θεωρούνται «κόσμημα» για κάθε μουσείο και έκθεση που τα φιλοξενεί.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις   

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ