Εικαστικα

Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας

Ζωγραφικές ασκήσεις μικρής ευτυχίας στην Αίθουσα Τέχνης ArteVisione

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μια συζήτηση με την επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού για την έκθεση «Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας» στην γκαλερί Arte Visione.

Μια συζήτηση με την επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού για την έκθεση «Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας» στην Αίθουσα Τέχνης Arte Visione.

Ένα γοητευτικό αθηναϊκό αυτοαναφορικό αφήγημα ξεκίνησε να τρέχει στην ArteVisione του Νίκου Χιωτίνη από τον Φεβρουάριο του 2018 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Έναν χρόνο μετά τη θεματική της πρώτης, εναρκτήριας έκθεσης της γκαλερί και τίτλο «Παγκράτι – Κολιάτσου», η ιδέα επεκτάθηκε με το «The Way We Were (Τα καλύτερά μας χρόνια)», μια ελεύθερη περιπλάνηση από πλευράς καλλιτεχνών σε αγαπημένες γειτονιές και δρόμους, σε συναντήσεις, πάρτι, φιλίες και έρωτες της ασφαλούς παιδικής ηλικίας. Η νοσταλγική αθηναϊκή εφηβεία, όπως τη βίωσαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια περασμένων δεκαετιών και με εντελώς διαφορετικές αστικές συνθήκες, ήταν η πρώτη ύλη της.

Έργο της Κικής Βουλγαρέλη
Κική Βουλγαρέλη, Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας, στην Αίθουσα Τέχνης ArteVisione

Τον Ιανουάριο του 2020 έγινε το επόμενο βήμα. Τη σκυτάλη σε αυτές τις περιπλανήσεις μνήμης, σώματος και επιθυμίας επί της αθηναϊκής φλανερί πήρε η θεματική με τίτλο «Après la fête (Μετά τη γιορτή)». Η πόλη πρωταγωνιστεί και πάλι υπό μορφή έργων που επιχειρούν τη διάσωση κάθε μικρής μνημονευμένης εορταστικής στιγμής.

Έργο της Κάτιας Βαρβάκη
Κάτια Βαρβάκη, Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας, στην Αίθουσα Τέχνης ArteVisione

Μάρτιος του 2021: Το αφήγημα «Η Επέτειος», λόγω του εγκλεισμού από τον ιό, αποτέλεσε μια διαδικτυακή γιορτή, με συμμετοχή της διευρυμένης πλέον ομάδας συνεργατών και φίλων της γκαλερί, που διερευνούν το συμβολικό νόημα της Επετείου των 200 ετών από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821, υπό τη δυστοπία της αποστασιοποίησης λόγω καραντίνας.

Έργο της Νίκης Πρόκου
Νίκη Πρόκου, Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας, στην Αίθουσα Τέχνης ArteVisione

Με την επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού, που αδιάλειπτα και αδιάσπαστα συνεχίζει να τρέχει την ιδέα, ανταμώσαμε στο Flower της πλατείας Μαβίλη. Αιτία η καινούργια θεματική, πάντα στην ArteVisione, που εξελίσσει την ιδέα της περιπλάνησης αλλά και της συνύπαρξης, με θεωρητικό πλαίσιο την ιδέα της ευτυχίας. Επεξηγεί. 

Έργο της Χριστίνας Παρασκευοπούλου
Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας, στην Αίθουσα Τέχνης ArteVisione

«Στις μικρές αθόρυβες και αθέατες δόσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του καθενός μας. Εδώ εστιάζει το πέμπτο μας επετειακό αφήγημα με τίτλο “Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας”. Η ομαδική έκθεση αντλεί το θεωρητικό της πλαίσιο από κάποιες λέξεις του Νίκου Καζαντζάκη: “Η ευτυχία απάνω στη γης είναι κομμένη στο μπόι του ανθρώπου. Δεν είναι σπάνιο πουλί να το κυνηγούμε πότε στον ουρανό, πότε στο μυαλό μας. Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας”, γράφει στο έργο του “Αναφορά στον Γκρέκο”.

Έργο του Μηνά Καμπιτάκη
Μηνάς Καμπιτάκης, Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας, στην Αίθουσα Τέχνης ArteVisione

»Στο κάδρο μπαίνουν άλλοι δυο συγγραφείς: “Οι ευτυχίες της στιγμής γίνονται από εκδηλώσεις στιγμιαίες, από τις καλοσύνες που ξεχνιούνται πολύ γρήγορα, από ένα φιλί ή ένα χαμόγελο, από μια γλυκιά ματιά, από έναν ευγενικό λόγο, από το αίσθημα της ευγνωμοσύνης” γράφει ο Σάμιουελ Κόλεριτζ, ενώ, “αν η ευημερία δημιουργεί τέρατα, η αντιξοότητα δημιουργεί ανθρώπους” καταλήγει ο Βίκτωρ Ουγκώ».

Έργο της Σοφίας-Ρόουζ Κοσμίδου
Σοφία-Ρόουζ Κοσμίδου, Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας, στην Αίθουσα Τέχνης ArteVisione

»Ασκήσεις μικρής ευτυχίας. Αυτή είναι η ιδέα μας με αφορμή τα 2 τελευταία δύσκολα χρόνια ενός διαφορετικού για τον καθένα μας βίο. Κι αυτές οι μικρές καθημερινές αντιστάσεις και διαφυγές μας, καταμεσής μιας συνθήκης κόντρα στους αλλοτινούς τρόπους της “ζωής” πριν τον ιό. Θα δεις έργα-σκέψεις και οπτικές σημειώσεις, ενδιάμεσες στίξεις και αυτοαναφορικές εικόνες για ό,τι μικρό και πολύτιμο αποτέλεσε απαντοχή και ανακούφιση για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες κατά το διάστημα που όλοι μας δοκιμαστήκαμε και όλα δοκιμάστηκαν. Για ό,τι μας χάρισε συντροφιά και ομορφιά και μας έδωσε θάρρος, για ό,τι μας κράτησε όσο το δυνατόν περισσότερο στεγανούς. Έργα μικρής κλίμακας που συνομιλούν με τον τρόπο των σελίδων ενός προσωπικού ημερολογίου, υπό την επιταγή μιας απόλυτα χαμηλόφωνης ειλικρίνειας. Η έκθεση αποτελεί τη νοητή συνέχεια της σπονδυλωτής συνεργασίας μου ως ανεξάρτητης επιμελήτριας με την ArteVisione, στο πλαίσιο της οποίας ξεδιπλώνονται και πάλι ο χρόνος και ο τόπος της Αθήνας και μαζί τους χρόνοι και τόποι εαυτών και εαυτού». To the point...

Έργο του Μάνου Μπατζόλη
Μάνος Μπατζόλης, Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας, στην Αίθουσα Τέχνης ArteVisione

Συμμετέχουν: Κώστας Αγγελάκης, Χρήστος Αλατσάκης, Ντίνα Αναστασιάδου, Νεκτάριος Αποσπόρης, Κατερίνα Ασλανίδου, Άννα Αχιλλέως, Κάτια Βαρβάκη, Μαρίνα Βλαχάκη, Κική Βουλγαρέλη, Κατερίνα Γραφανάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Δέσποινα Καλλιγά, Μηνάς Καμπιτάκης, Εβίτα Κανέλλου, Νίκος Κόνιαρης, Γεωργία Κοκκίνη, Σοφία-Ρόουζ Κοσμίδου, Ελένη Κυριαζοπούλου, Νίκος Λεοντόπουλος, Βασίλης Λιαούρης, Janet Λιοδάκη, Λίλα Μαδούρου, Σωτήρης Μαμουτόπουλος, Λυδία Μαργαρώνη, Μηνάς Μαυρικάκης, Μάνος Μπατζόλης, Αθηνά Μπίκου, Γεωργία Μπλιάτσου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ρούλη Μπούα, Ισαβέλλα Ντάσση, Ιωάννα Ξανθοπούλου, Ιόλη Ξιφαρά, Γεύσω Παπαδάκη, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Μαρία Πάστρα, Μαριέττα Πεπελάση, Ελένη Πεχλιβάνη, Κατερίνα Πολυζωίδη - Μαυρολέων, Νίκη Πρόκου, Κατερίνα Σαράφη, Ιφιγένεια Σδούκου, Αντωνία Σιμάτου, Μαρίνα Στελλάτου, Μαρία Τζιροζίδου, Βάσω Τρίγκα, Κλαίρη Τσαλουχίδη -Χατζημηνά, Κατερίνα Τσεμπελή, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Αγάπη Φεσατίδου - Ψαράκη, Βιργινία Φιλιππούση, Μαρία Χαλκιά, Μαρία Χάνιου, Βασίλης Χαντζής, Αθηνά Χατζή, Νίκος Χιωτίνης, Πένυ Χονδρογιάννη, Κυριακή Χριστακοπούλου.


Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο City Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ