Εικαστικα

2.100.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για μνημεία της Καστοριάς

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης στο τέμενος Κουρσούμ, τον βυζαντινό ναό Ταξιαρχών και το μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας, Καστοριά
Το μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας στην άκρη της χερσονήσου της Καστοριάς

Έργα του ΥΠΠΟΑ στην Καστοριά χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Τρία σημαντικά μνημεία της Καστοριάς, από την βυζαντινή και την οθωμανική περίοδο, πρόκειται να αποκατασταθούν και να συντηρηθούν με πόρους ύψους 2.100.000 ευρώ που έχουν ενταχθεί για να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως δήλωσε η αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη: «Το χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης δίνει την ευκαιρία να δρομολογηθούν περισσότερα έργα Πολιτισμού σε όλη τη χώρα με δεδομένη την αναπτυξιακή διάσταση του τομέα. Σε περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, αυτά τα έργα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της περιοχής στην “μετά λιγνίτη” εποχή. Τα έργα που υλοποιεί το ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Διαδρομών σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και σημαντικά μνημεία, εκτός από την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν καθοριστική συνεισφορά στην τοπική κοινωνία με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στην τοπική οικονομία με την ποιοτική ενίσχυση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος».

Τα έργα στην Καστοριά που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης από το ΥΠΠΟΑ

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων στο τέμενος Κουρσούμ, τον ναό Ταξιαρχών Μητροπόλεως και το μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας.

Κουρσούμ Τζαμί, Καστοριά
Το Κουρσούμ Τζαμί στην Καστοριά

Το έργο «Αποκατάσταση και Ανάδειξη τεμένους Κουρσούμ Καστοριάς» έχει προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ και αφορά το μνημείο που βρίσκεται στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Καστοριάς. Πρόκειται για μονόχωρο τρουλαίο κτίσμα, στον τύπο των επαρχιακών οθωμανικών τεμενών που συναντώνται στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Χρονολογείται στα τέλη 15ου/αρχές 16ουαιώνα. Μέσα από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις αποκαθίσταται πλήρως και θα καταστεί προσβάσιμο στα ΑμεΑ.

Ναός Ταξιαρχών Μητροπόλεως, Καστοριά
Ο ναός Ταξιαρχών Μητροπόλεως στην Καστοριά

Οι εργασίες στον ναό Ταξιαρχών Μητροπόλεως (10ος αι.). προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, προβλέπουν την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου με αρμολογήματα των τοιχοποιιών και ενέματα, τοποθέτηση ελκυστήρων στερέωση, καθαρισμό και αισθητική αποκατάσταση τοιχογραφιών, που χρονολογούνται σε δύο περιόδους, τον 10ο και τον 14ο αιώνα.

Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας, Καστοριά
Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας, Καστοριά

Στην μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας θα πραγματοποιηθεί συντήρηση των τοιχογραφιών – έργο με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ. Το μοναστήρι βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της χερσονήσου της Καστοριάς, απέναντι από το Μαυροχώρι (Μαύροβο), σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη. Κτίστηκε τον 11ο αιώνα και οι τοιχογραφίες, εξαιρετικής τέχνης και αισθητικής, χρονολογούνται στο τέλος του 12ου- αρχές του 13ου αιώνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ