Εικαστικα

Η «Ειδύλλια οδός» φέρνει 35 καλλιτέχνες στην Τεχνόπολη

25 αιώνες πριν συνέδεε την Αθήνα με την Ελευσίνα. Η επιμελήτρια Μαρία Μαραγκού εξηγεί το σκεπτικό της έκθεσης «Ειδύλλια οδός» που η ιδέα της γεννήθηκε από τους περιπάτους μας σε συνθήκες πανδημίας

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Ειδύλλια οδός" στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
"Ειδύλλια οδός" στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, λεπτομέρεια έργου της Βασιλικής Λευκαδίτη

Ειδύλλια οδός: Μια έκθεση με 35 καλλιτέχνες σε επιμέλεια Μαρία Μαραγκού στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι

Είκοσι πέντε αιώνες πριν συνέδεε την Αθήνα με την Ελευσίνα. Πολίτες περπατούσαν και συζητούσαν στη διαδρομή της, δούλοι φορτωμένοι καθώς και ζώα και άμαξες μετέφεραν είδη καθημερινής ανάγκης. Είναι η Ειδύλλια οδός, ένας από τους δρόμους της αρχαίας Αθήνας, και κοντά της, μέσα στο παλίμψηστο της πόλης, η οδός Παναθηναίων, η Τριπόδων, η Λεωκορίου, η Διπύλου, που συναντούμε ακόμα στις διαδρομές μας και συνδέουν την πορεία μας σήμερα με τα χνάρια του χθες.

"Ειδύλλια οδός" στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
"Ειδύλλια οδός" στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, το "Τρόπαιο" του Παντελή Χανδρή

«Πώς τα υλικά που διακινούνταν μέσα από αυτές τις πανάρχαιες διαδρομές (το χώμα κι ο πηλός, το μαλλί, τα καλάμια, τα υφάσματα, τα άχυρα, το μάρμαρο) μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εποχή μας; Μέσα από αυτή την έκθεση ήθελα να αναζητήσω τη διαδρομή του ελληνικού πολιτισμού, καθώς τίποτα δεν είναι παρθενογένεση», μου εξηγεί η επιμελήτρια Μαρία Μαραγκού, η οποία βρίσκεται πίσω από την υποσχόμενη εικαστική συνάντηση που με τον τίτλο «Ειδύλλια οδός» κάνει το ντεμπούτο της στις 18 Ιανουαρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Η ιδέα γεννήθηκε μέσα στη συνθήκη της πανδημίας, του παγκόσμιου εγκλεισμού και στην ατμόσφαιρα της απειλής του θανάτου, κατά τους μεγάλους περιπάτους της σε μια Αθήνα δίχως κόσμο, στα μονοπάτια του Λυκαβηττού, τη Ρωμαϊκή Αγορά, τα Αναφιώτικα. Διαδρομές μοναχικές που αναδείκνυαν μια διαφορετική αίσθηση για τον χρόνο και τροφοδοτούσαν σκέψεις για το νήμα της ιστορίας και τις ρωγμές - κοινωνικές, οικονομικές, ιδεολογικές -, για τις χειραγωγήσεις της τέχνης στην συνθήκη της παγκόσμιας αγοράς και τη δική μας σύνδεση στις αρχές του 21ου αιώνα με αυτή την πόλη.

"Ειδύλλια οδός" στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
"Ειδύλλια οδός" στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, λεπτομέρεια έργου της Βασιλικής Λευκαδίτη

«Οι 35 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση μιλούν για το παρόν του παρελθόντος μας, δίχως νοσταλγία, μέσα από τη χειραγώγηση των υλικών που χρησιμοποιούν. Χώμα, μαλλί, καλάμια, υφάσματα, άχυρα, κλωστές και βελόνα, αργαλειοί…», μου εξηγεί η γνωστή κριτικός τέχνης και καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Έργα τα οποία ως επί το πλείστον δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση, με μια εικαστική γλώσσα σύγχρονη, αλλά από υλικά που θα έβρισκε κανείς στα κάρα που όργωναν τους αρχαίους δρόμους της Αθήνας.

Έως τις 6 Μαρτίου στην αίθουσα του Μηχανουργείου στο Γκάζι το βλέμμα μας θα διασταυρώνεται με δημιουργίες που υπογράφουν οι: Νίκος ΑλεξίουΔημήτρης Αντωνίτσης, Ευγενία Αποστόλου, Αντώνης Βολανάκης, Lynda Benglis, Ζωή Γαϊτανίδου, Βούλα Γουνελά, Ανέστης Ιωάννου, Μαριάννα Ιγνατάκη, Αικατερίνη Κανακάκι, Θάνος Κυριακίδης [Blind Adam], Ηλίας Κοέν, Καλλιόπη Λεμού, Βασιλική Λευκαδίτη, Ελένη Λύρα, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Βούλα Μασούρα, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Δημήτρης Ρεντούμης, Έφη Σπύρου, Δανάη Στράτου, Πάνος Φαμέλης, Μάρω Φασουλή, Σωκράτης Φατούρος, Δέσποινα Φλέσσα, Παντελής Χανδρής, Ραϋμόνδος, Adrian Villar Rojas, Νάκης Ταστσιόγλου, Μάγδα Ταμάμ και Nobuko Tjuchiya.


INFO:
Ειδύλλια οδός
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, αίθουσα Μηχανουργείο, 213 0109300, 213 0109325
Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιανουαρίου έως 6 Μαρτίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 10.00 – 22.00
Εισιτήριο: €5, μειωμένο (φοιτητές/άνεργοι/ΑμΕΑ) €3

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ