- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πορτρέτα από το Λούβρο στην Εθνική Πινακοθήκη
Μποτιτσέλι, Βερονέζε, Γκρέκο, Βελάσκεθ, Ρέμπραντ, Γκόγια, Νταβίντ, Ντελακρουά στην πρώτη έκθεση της νέας Εθνικής Πινακοθήκης, που καλύπτει περισσότερα από 3000 χρόνια ιστορίας
Εθνική Πινακοθήκη: ανοίγει η έκθεση «Αναζητώντας την αθανασία. Η τέχνη του πορτραίτου στις συλλογές του Λούβρου»
O Βοναπάρτης στην γέφυρα της Αρκόλης (δια χειρός Αντουάν Ζαν Γκρο) και η συνταρακτική νεκρική του μάσκα, «Ο θάνατος του Μαρά» όπως έμεινε στη συλλογική μνήμη μέσα από την καλλιτεχνική του απόδοση, το μεταθανάτιο «Πορτραίτο του Δούκα της Ορλεάνης» (με την εξαιρετική γραφή του Ενγκρ), προτομές του Μέγα Αλέξανδρου και του Ομήρου, η «Ωραία Νάννι» του Βερονέζε και η «Αφροδίτη με τον Έρωτα» (σπάνιο έργο του Ρέμπραντ), ο πρώτος νομοθέτης στην ιστορία, Βαβυλώνιος βασιλιάς Χαμουραμπί, αλλά και ο Βολτέρος και ο Ντιντερό.
Είναι κάποιες από τις «συναντήσεις» που υπόσχεται το πρώτο ραντεβού στη νέα 2.000 τ.μ. αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης. Πρόσωπα επιφανή από διαφορετικές περιόδους της Ιστορίας και άλλα (άνδρες, γυναίκες, παιδιά), χωρίς την αναγνωρισιμότητα μιας επώνυμης παρουσίας στους κύκλους της εξουσίας και του πνεύματος, μορφές που απέδωσαν άλλοτε ρεαλιστικά κι άλλοτε εξιδανικευμένα και παράδωσαν στην ιστορική μνήμη ο χρωστήρας και το σκαρπέλο διάσημων καλλιτεχνών συναντιούνται στο αφιέρωμα «Αναζητώντας την αθανασία. Η τέχνη του πορτραίτου στις συλλογές του Λούβρου».
Φόρος τιμής της νέας Εθνικής Πινακοθήκης προς ένα μεγάλο αδελφό ξένο μουσείο, αυτό του Λούβρου, η επιλογή προκρίθηκε «όχι μόνο λόγω του τεράστιου πλούτου των συλλογών του, αλλά και λόγω των παραδοσιακών δεσμών ανάμεσα στις δυο χώρες Ελλάδα και Γαλλία» σημειώνει η διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Έτσι, το αφιέρωμα που είχε ήδη παρουσιαστεί στην Ιαπωνία, τροποποιήθηκε υπό την επιμέλεια των Λυντοβίκ Λωζιέ και Κομ Φαμπρ και εμπλουτίστηκε με νέα αριστουργήματα από τις πλούσιες συλλογές του γαλλικού μουσείου ειδικά για το ταξίδι του στην Αθήνα, που θα διαρκέσει από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 28 Μαρτίου 2022.
Οι ενότητες της έκθεσης «Η τέχνη του πορτραίτου στις συλλογές του Λούβρου
Καλύπτοντας περισσότερα από 3.000 χρόνια ιστορίας, η διαδρομή στην υπόγεια αίθουσα περιοδικών εκθέσεων θα μας φέρει μπροστά σε έργα από την πιο βαθιά αρχαιότητα, από τα βασίλεια της Μέσης Ανατολής και την Αίγυπτο, στα ρωμαϊκά νεκρικά πορτρέτα Φαγιούμ· αντιμέτωπους με το βλέμμα θρυλικών μορφών, μεταξύ άλλων του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα και του Λουδοβίκου ΙΔ΄, και ισχυρών γυναικών (όπως η Μαρία-Άννα των Αψβούργων στην Ισπανία και οι Μαντάμ ντε Πομπαντούρ και η Μαρία Αντουανέτα στην Γαλλία)· μπροστά σε επίσημα πορτραίτα από τις αυλές της Ευρώπης, από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ ως τον θρίαμβο του αστικού πορτραίτου τον 19ο αιώνα, και σε προσωπογραφίες παιδιών και οικογενειών που φέρουν την υπογραφή περίφημων μετρ της ζωγραφικής, όπως οι Γκόγια, Ρέινολτς και Ντελακρουά.
«Η δύναμη του πνεύματος» δίνει το παρόν στην σχετική ενότητα μέσα από την μορφή ανθρώπων των γραμμάτων, είτε πρόκειται για την αρχέτυπη προτομή του Ομήρου είτε για το πορτρέτο του Ισπανού ουμανιστή Αντόνιο ντε Κοβαρούμπιας από τον Γκρέκο. Οι προσωπογραφίες, πάντως, δεν περιορίζονται μόνο στην επιφάνεια του καμβά ή σε γλυπτικές αποδόσεις, αλλά περιλαμβάνουν και πολυτελή αντικείμενα, όπως το κιβώτιο που ανήκε στον Λουδοβίκο ΙΗ΄ και περιέχει 48 πορτραίτα μεγάλων προσωπικοτήτων. «Είναι τα πρόσωπα της ιστορίας και η ίδια η ζωντανή ιστορία της τέχνης. Οι επιμελητές της έκθεσης επέλεξαν μιαν όχι γραμμική ιστορική παρουσίαση των έργων, αλλά μια θεματική οργάνωση του υλικού, με βάση κυρίως την κοινωνική λειτουργία του πορτραίτου σε κάθε εποχή. Κάθε εποχή αντιπροσωπεύεται από χαρακτηριστικά έργα που εικονογραφούν την λειτουργία και τον συμβολισμό του πορτραίτου την συγκεκριμένη περίοδο» επισημαίνει η διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ.
Ο Πικάσο, ο Μοντριάν και η δυτικοευρωπαϊκή ζωγραφική στην Εθνική Πινακοθήκη
Οι εργασίες, πάντως, στο υπόγειο του μουσείου καλά κρατούν και για την παρουσίαση των έργων δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής που διαθέτει. Ναι, εδώ θα βρουν τη θέση τους, μεταξύ άλλων, το Γυναικείο Κεφάλι του Πάμπλο Πικάσο και ο «Μύλος» του Πιετ Μοντριάν που είχαν κλαπεί το 2012 και μετά την ανάκτησή τους επέστρεψαν τον περασμένο Αύγουστο στην Εθνική Πινακοθήκη.
INFO:
«Αναζητώντας την αθανασία. Η τέχνη του πορτραίτου στις συλλογές του Λούβρου»
Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου
Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: 29 Νοεμβρίου έως τις 28 Μαρτίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10.00 – 18.00. Τετάρτη 10.00 – 21.00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Η ανακοίνωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Πώς αποφάσισε να ανοίξει τη συλλογή της στο κοινό και τι θα δούμε στην έκθεση που οργανώνεται σε έξι ενότητες με τίτλο Marginalia
Ένα ονειρικό εικαστικό τοπίο γεμάτο χρώμα, μνήμη και κίνηση.
Με τίτλο «όλα πρέπει να αλλάξουν. Ριζοσπαστική Νοημοσύνη. Σαλονίκη 9», σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, η 9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης διαρκεί έως τις 5 Ιουλίου 2026
Το πρότζεκτ «Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας» εγκαινιάζεται στις 27 Μαΐου
Μια ιστορική συλλογή σπουδαίων έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (1910-1930) για τρίτη φορά στην Ελλάδα
Η «ανθρώπινη σκοτεινιά» ως πρώτη ύλη της τέχνης της Janis Rafa
Μέσα από το έργο του Ανδρέα Αγγελιδάκη, το Ελληνικό Περίπτερο μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Πλατωνικό Σπήλαιο
100 χρόνια από τον θάνατο του Κλοντ Μονέ: Eκθέσεις και αφιερώματα σε ολόκληρο τον κόσμο
Η έκθεση «Τοπία της μνήμης - Αυτά που κράτησα» εγκαινιάζεται στις 20 Μαΐου στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Η δημοπρασία πραγματοποιείται στις 27 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Η τολμηρή περφόρμερ και εικαστικός σε μια προσωπική έκθεση με νέα και παλαιότερα έργα οκτώ στενών καλλιτεχνικών συνεργατών και φίλων της
«Σημείο Κάλλας»: Σπάνιο αρχειακό υλικό και βιντεοεγκαταστάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαίου Θεάτρου
Εγκαινιάζονται ταυτόχρονα στις 11 Ιουνίου
Το αφιέρωμα χωρίζεται σε έξι ενότητες που καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του: από την πρώιμη περίοδο στη Φλωρεντία, έως τα εμβληματικά πορτρέτα femmes fatales στο Παρίσι.
Η 8η διοργάνωση, με επιμελητή τον Thiago de Paula Souza, θα ξεκινήσει στις 2 Απρίλιου 2027
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.