- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Reality Check, Στάση Δαφνί: Ύμνος εις την ελευθερία
Μια έκθεση σε ένα εγκατελελειμμένο κτίριο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής
![4754-202316.jpeg 4754-202316.jpeg](/images/120x120/3/jpeg/sites/default/files/contributor/4754-202316_0.jpeg)
![Reality Check, Στάση Δαφνί: Ύμνος εις την ελευθερία Reality Check, Στάση Δαφνί: Ύμνος εις την ελευθερία](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2021/09/16/dimitra_skandali_detail_2.jpg)
Η έκθεση Reality Check, σε επιμέλεια και concept design του δρ, Κώστα Πράπογλου, φιλοξενείται στο Ψυχιατρικό Νοσοσκομείο Αττικής Δαφνί.
«Η φαντασία είναι το μοναδικό όπλο στον πόλεμο ενάντια στην πραγματικότητα» είπε ο γάτος του Τσεζάιρ στην Αλίκη της Χώρας των Θαυμάτων. Από τον Λιούις Κάρολ και το παραμύθι του 1865 ως το ψυχιατρικό νοσοκομείο του Δαφνίου στον άξονα της αρχαίας Ιεράς Οδού που ενώνει την Αθήνα με την Ελευσίνα, ο τόπος είναι ύψιστης πνευματικότητας και νοητικής αναγέννησης.
Σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκαταλελειμμένα πλέον κτίρια της περιοχής του νοσοκομείου, το Reality Check, σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου, εστιάζει στην αντικειμενική υπόσταση ενός ψυχιατρείου και στρέφει το βλέμμα μακριά από νοήματα θεσμικού εγκλεισμού.
Αναιρώντας και παρακάμπτοντας τη διανοητική διαταραχή ως ιατρική πάθηση, η έρευνα Reality Check για τους δομικούς περιορισμούς και τα χαρακτηριστικά του νου σε σχέση με τον χώρο και τον χρόνο ορίζεται ως ατοπικότητα.
![ntatsouli.jpg ntatsouli.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/ntatsouli.jpg)
![hatziyannaki_video_still.jpg hatziyannaki_video_still.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/hatziyannaki_video_still.jpg)
![eleni_panouklia.jpg eleni_panouklia.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/eleni_panouklia.jpg)
Ο θεατής αντιλαμβάνεται τα σύνορα και τα όρια, τη συνείδηση, τη γλώσσα και τον λόγο που αντιστέκονται στη βαρύτητα καθώς το οπτικό τοπίο μετατρέπεται σε νοητικό πεδίο, αλλά και αντίστροφα. Θα τολμούσα για εναλλακτικό τίτλο να πρότεινα και το «Στον δάσκαλό μας τον Φουκώ, με αγάπη»!
![eozen_agopian_detail.jpg eozen_agopian_detail.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/eozen_agopian_detail.jpg)
![marianne_strapatsakis_-_tania_tsiridou.jpg marianne_strapatsakis_-_tania_tsiridou.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/marianne_strapatsakis_-_tania_tsiridou.jpg)
Προσοχή: Αυτή δεν είναι μία έκθεση για το ψυχιατρείο per se. Οι θεατές μπαίνουν στον μικρόκοσμο ενός ασύλου, αλλά φεύγουν σαν μάρτυρες περί του τι θα μπορούσε να σημαίνει άτοπος χρόνος και άχρονος τόπος, υπό το φίλτρο της πανταχού παρούσας ανθρώπινης συνείδησης.
![tranos.jpg tranos.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/tranos.jpg)
![eleni_zouni_detail.jpg eleni_zouni_detail.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/eleni_zouni_detail.jpg)
Το νοσοκομείο αποτελεί πλέον ένα απλό σημείο εκκίνησης και η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο τους ιδεολογικούς παραλογισμούς της ύπαρξής μας αλλά και ξετυλίγει αναλυτικά τη σημασία της διαδοχικά, στρώμα-στρώμα. Συμμετέχουν τριάντα τέσσερις καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό δημιουργώντας εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά, ηχοτοπία, φωτογραφία και performances.
Λεωφόρος Αθηνών 374, Χαϊδάρι, έως 9 Οκτωβρίου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι θα δούμε σε γκαλερί και χώρους τέχνης της Αθήνας
Η εξομολόγηση για τη ζωγραφική, τη ζωή και τη φιλοσοφία του στην ATHENS VOICE
Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στη Γενική Γραμματεία Αυτοδιοίκησης
Μια βαθιά αντιπολεμική κραυγή μέσω της τέχνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Ο καλλιτέχνης επιχειρεί μια τολμηρή και πρωτότυπη μεταγραφή του εικονογραφικού κόσμου του Dürer.
Το έργο απεικονίζει μια επικείμενη καταιγίδα πάνω από τη Βενετία
Ο σπουδαίος ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος μιλάει για τη ζωή του, με αφορμή την έκθεση «Το βλέμμα» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Ανδρέας Πετρουλάκης, Ηλίας Μακρής και Στάθης Σταυρόπουλος θα εκθέσουν τα έργα τους στο Maliotis Cultural Center
Η έκθεση εξετάζει θέματα αλλαγής και μεταμόρφωσης, αναστοχαζόμενη την καλλιτεχνική πορεία του καλλιτέχνη, η οποία συνδέεται άρρηκτα με το πλούσιο πολιτιστικό και μουσικό περιβάλλον του Βερολίνου
Στον Βόλο στήθηκε το Paddocks, μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης, που εμπνέεται από τα άλογα
Η Κλαίρη Χοτζάι μας μιλά για την πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί Iamart
Η έκθεση «Cycladic Blues» ξεκινάει στις 5 Ιουνίου
Μια βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί του κέντρου
Στο MOMus Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λαμπυρίζουν αστέρια
Mε δυο σημαντικές εκθέσεις εγκαινιάζεται το έτος στην ΕΠΜΑΣ
Η εικαστικός μελετά την πόλη εδώ και χρόνια και την αποτυπώνει στις υδατογραφίες της
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα αφηρημένης ζωγραφικής (ακρυλικών σε καμβά), φωτογραφίες και το σύνολο των βιβλίων ποίησης και πεζογραφίας του καλλιτέχνη
Μία αναπάντεχη έκθεση με άγνωστες προσωπογραφίες γυναικών που είχαν χρήματα, αλλά οχι τίτλους
Ανακαινισμένα μουσεία, καινοτόμες Μπιενάλε κι επικές αναδρομικές εκθέσεις, σε μια χρονιά που υπόσχεται να αναδιαμορφώσει τον παγκόσμιο χάρτη της Τέχνης
Το Εθνικό Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων αναμένεται να ανοίξει το 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.