Εικαστικα

Ηλεία: Ανακαλύφθηκαν 8 αρχαίοι τάφοι σε οικόπεδο

Χρονολογούνται από τον 4ο έως τον 2ο π.Χ. αιώνα

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tafos-ileia.jpg
Αρχαίος τάφος που ανακαλύφθηκε στην Ηλεία © Υπουργείο Πολιτισμού

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα έφερε στο φως η ανασκαφή στην Ηλεία - Ανακαλύφθηκαν οκτώ αρχαίοι τάφοι

Οκτώ τάφοι διαφόρων τύπων αποκαλύφθηκαν και ερευνήθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης σωστικής ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη θέση «Ντρουμπές ή Παλιάμπελα» εντός της Τ.Κ. Αυγείου, Δήμου Ήλιδος, Π.Ε. Ηλείας.


Οι τάφοι χρονολογούνται, σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση των κτερισμάτων τους, από το τέλος του 4ου έως και τον 2ο αιώνα π.Χ. Πιο αναλυτικά εντοπίστηκαν τρεις ταφικοί πίθοι, τέσσερις κιβωτιόσχημοι και ένας κεραμοσκεπής τάφος. Οι τάφοι αυτοί αποτελούν τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης της Ήλιδος, από την οποία έχουν μέχρι σήμερα ανασκαφεί πάνω από 200 τάφοι χρονολογούμενοι στην ύστερη κλασική και ελληνιστική περίοδο.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα του ταφικού πίθου 1 μεταξύ των οποίων μία χάλκινη τεφροδόχος υδρία με τη βάση της, η οποία φέρει ανθεμωτή διακόσμηση στις λαβές και λεοντοκεφαλές στο σημείο ένωσης των λαβών με το χείλος και ένα χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο. Από την πρώτη εκτίμηση των κτερισμάτων του, ο ταφικός πίθος χρονολογείται στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αι. π.Χ.

tefrodoxos1.jpg
Υπουργείο Πολιτισμού © EPA


Πέρα από το μεγάλο αριθμό των αγγείων της ελληνιστικής εποχής κυρίως, από τα ευρήματα των υπόλοιπων τάφων ξεχωρίζει μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με αετωματική επίστεψη.

tefrodoxos2.jpg
© Υπουργείο Πολιτισμού

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έργο του Ηλία Κολυβά από το πρότζεκτ ««Θάλαττα, Θάλαττα!»
Θάλαττα, Θάλαττα!: η πρώτη έκθεση σύγχρονης τέχνης και ποίησης που παρουσιάστηκε εν πλω σε επιβατηγό πλοίο

Ένα μοναδικό γεγονός που συνδέει την ποίηση με την τέχνη και ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της χώρας - Θα βρίσκεται στην Αθήνα μέχρι το τέλος Ιουλίου

Μαρίνα Βρανοπούλου
Μαρίνα Βρανοπούλου: «Θέλω τα "Dio Horia" να λειτουργούν ως πολιτιστικός χώρος, όχι ως εμπορική επιχείρηση»

Μιλήσαμε με την ιδιοκτήτρια της γκαλερί για την ιστορία της, τη σχέση της με τον Δάκη Ιωάννου, το ΔΕΣΤΕ και τα "Dio Horia" στη Μύκονο και την Αθήνα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY