Εικαστικα

Αυτοί οι 3 καλλιτέχνες έφτιαξαν το ελληνικό Dungeons & Dragons

12 καλλιτέχνες από τους συμμετέχοντες του πρότζεκτ «Enter» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, γράφουν στην A.V. για την εμπειρία τους.

img-2444_1.jpg
Έρρικα Ρούσσου
ΤΕΥΧΟΣ 740
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
notes_to_readiness_step_1_kostis_stafylakis_theo_triantafyllidis_and_alexis_fidetzis_p_1.jpg
«Σημειώσεις για την ετοιμότητα: Βήμα πρώτο (Notes to Readiness: Step 1)»

Οι καλλιτέχνες Κωστής Σταφυλάκης, Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης και Αλέξης Φιδετζής συμμετέχουν στο «Enter» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με το έργο «Σημειώσεις για την ετοιμότητα: Βήμα πρώτο»

Το ψηφιακό κανάλι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ζητά από τους καλλιτέχνες να δώσουν φωνή στο σήμερα. Ζητήσαμε από τους καλλιτέχνες Κωστή Σταφυλάκη, Θεόκλητο Τριανταφυλλίδη και Αλέξη Φιδετζή να μας περιγράψουν το έργο τους «Σημειώσεις για την ετοιμότητα: Βήμα πρώτο».

Παράγοντας τέχνη μέσα από το σπίτι: «Ετοιμάζαμε κάτι πριν τη πανδημία. Η πρόταση συμμετοχής μας στο Enter μας έδωσε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε το συμμετοχικό έργο που χτίζαμε, με τίτλο Readiness, σαν ένα έργο που ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στάδια, αγκαλιάζοντας την αβεβαιότητα και τους περιορισμούς της απόστασης. Για το έργο αυτό μελετούμε εδώ και καιρό την σκοτεινή και σύνθετη κουλτούρα των preppers. Με πηγή τους αμερικάνους survivalists, και με ποικίλες εκδοχές σε Η.Π.Α, Σκανδιναβία, Γερμανία και Ελλάδα, οι preppers προετοιμάζονται για μια φυσική καταστροφή, μια πανδημία, μια κατάλυση του πολιτικού καθεστώτος, μια εισβολή»

«Enter» στο έργο τους «Σημειώσεις για την ετοιμότητα: Βήμα πρώτο (Notes to Readiness: Step 1)»: Παιχνίδι ρόλων, Video σε live-streaming στο YouTube σήμερα Πέμπτη 14 Μαΐου στις 20:00.

Οι «Σημειώσεις για την Ετοιμότητα: Βήμα πρώτο» είναι ένας οδηγός για να προετοιμάσετε τους εαυτούς σας και τα ράφια σας. Αντλώντας έμπνευση από την αντιδραστική κουλτούρα των preppers (άτομα και ομάδες που προετοιμάζονται για την επιβίωσή τους σε περίπτωση καταστροφής ή πολιτειακής εκτροπής), οι τρεις καλλιτέχνες υιοθετούν τη φόρμα του παιχνιδιού ρόλων για να αναπτύξουν μια σειρά από χαρακτήρες για την «Ετοιμότητα», ένα εμβυθιστικό έργο που επιχειρεί να ερευνήσει τις καταστροφικές φαντασιώσεις της κατάστασης επιφυλακής. Η «Ετοιμότητα» ξεδιπλώνεται ως μια επική μάχη ανάμεσα σε μια ομάδα από preppers και στη Χρυσή Ορδή, αυτή την ασυγκράτητη μάζα των «απροετοίμαστων», όπως αναφέρονται στην αργκό και την παραφιλολογία των preppers. Χρησιμοποιώντας τη δομή ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού για οικιακά περιβάλλοντα, οι καλλιτέχνες δημιουργούν ένα livestream που αλληλεπιδρά με το κοινό του YouTube μέσω των YouTube comments. Σε λειτουργία παιχνιδιού, οι χαρακτήρες αυτοί θα μοιραστούν σημειώσεις για την ετοιμότητα, θα προτείνουν στρατηγικές επιβίωσης και θα αναπτύξουν ένα αισθητηριακό γλωσσάρι για τον συνεχιζόμενο εγκλεισμό μας. Όπως αναφέρουν οι καλλιτέχνες: «Χρησιμοποιώντας το παιχνίδι ρόλων (μια δομή που διατρέχει την ίδια την ταυτότητα των preppers, από το lifestyle του Dungeons & Dragons έως τις πατριωτικές φαντασιώσεις για την επιβίωση από την οργή ενός εξωτερικού εχθρού), επιχειρούμε να αποκωδικοποιήσουμε της αισθητηριακές παραμέτρους που θα καθορίσουν τη νέα πραγματικότητα του περιορισμού, της απόστασης και της “προσωπικής καταδρομής” – στο όνομα της “δημόσιας υγείας”».

Θα είναι αυτό το επόμενο βήμα στη δημιουργία Πολιτισμού; «Αυτή η ιδέα του απρόσκοπτα δημιουργικού καλλιτέχνη χαρακτηρίζεται από έναν κάπως προβληματικό επιβιωτισμό, τον οποίο ελπίζουμε να υπονομεύσουμε με το έργο μας. Ο λυρισμός της "δημιουργίας" που καταφέρνει και επιβιώνει σε συνθήκες εγκλεισμού και κοινωνικής συστολής διέπετε από την νέο-αντιδραστική ιδεολογία του hopepunk και πασχίζει να μας πείσει πως κάπου υπάρχει ένα απόθεμα ανθρώπινης ευγένειας που θα σώσει την τιμή της ανθρωπότητας από τον καλπάζοντα κυνισμό. Από την άλλη, τμήμα της ίδιας αντιδραστικής λογικής είναι η άποψη ότι η εξ αποστάσεως επικοινωνία στην εποχή της πανδημίας είναι αλλοτρίωση και πρέπει να ξαναβρούμε την χαμένη ανθρώπινη επαφή κ.λπ.» 

Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες Κωστής Σταφυλάκης, Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης και Αλέξης Φιδετζής

Ο Κωστής Σταφυλάκης, εικαστικός καλλιτέχνης, θεωρητικός τέχνης, συγγραφέας και επιμελητής εκθέσεων με διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες, έχει διδάξει θεωρία και σύγχρονη τέχνη, έχει επιμεληθεί σημαντικές εκθέσεις στην Ευρώπη, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του ViZ Laboratory for Visual Culture και έχει εκθέσει σε διεθνείς διοργανώσεις. Ο Τεό Τριανταφυλλίδης, καλλιτέχνης που δημιουργεί εικονικούς κόσμους και διεπαφές για το ανθρώπινο σώμα, προκειμένου αυτό να κατοικήσει μέσα τους, έχει παρουσιάσει έργα του σε μουσεία ανά τον κόσμο και έχει συμμετάσχει σε Μπιενάλε. Ο Αλέξης Φιδετζής, με σπουδές εικαστικών τεχνών στην ΑΣΚΤ, την Kunstakademie του Μονάχου και το PrattInstitute της Νέας Υόρκης (με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση), ασχολείται με ερευνητικές καλλιτεχνικές πρακτικές εστιάζοντας σε ζητήματα τέχνης και γεωπολιτικής. Χρησιμοποιεί πλήθος μέσων, από σχέδιο μέχρι περφόρμανς. Έχει τιμηθεί με βραβεία και υποτροφίες από ιδρύματα και έχει παρουσιάσει έργα ανά τον κόσμο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ