Εικαστικα

Street artists εισβάλλουν στη Στέγη: «No respect»!

Η A.V. έβαψε τα χέρια της για να μεταδώσει ζωντανά

51224-191786.jpg
Ναταλία Δαμίγου - Παπώτη
ΤΕΥΧΟΣ 476
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
64679-143657.jpg

Graffiti και street artists με σακίδια στην πλάτη και μπογιές στα χέρια και τις μπλούζες μπαινοβγαίνουν μέρες τώρα, από το πρωί ως το βράδυ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Μεταξύ αυτών και ο δικός μας Billy Γρυπάρης, «μπαίνεις μέσα και είναι όλα βαμμένα», μου λέει χαρούμενος. «Είμαι σίγουρος πως θα βγει κάτι καλό. Επί της ουσίας μ’ αυτή την έκθεση αναγνωρίζεται η τέχνη μας, από τη στιγμή που τη διοργανώνει ένας πολιτιστικός φορέας όπως η Στέγη».

n

Ο κάτω (εκθεσιακός) όροφος θυμίζει καλλιτεχνικό εργοστάσιο. Στους τοίχους στημένα τελάρα, στο πάτωμα ριγμένα σπρέι, αφημένα πινέλα. Στη μέση του χώρου αυτοκίνητα. Βαμμένα κι αυτά, όπως άλλωστε και οτιδήποτε βρίσκεται εδώ μέσα, όπου και να στρέψεις το βλέμμα. Οι καλλιτέχνες ανεβοκατεβαίνουν σε σκαλωσιές, φτάνει η ώρα για τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Ποιο είναι το σωστό; Το μέσα βγήκε έξω ή το έξω μπήκε μέσα; Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών έφερε το δρόμο –το κλίμα του, τους ανθρώπους του, την αισθητική τους– στο εσωτερικό της. Η «No respect» είναι η πρώτη έκθεση του είδους που διοργανώνεται στην Ελλάδα. Γιατί έχουν γίνει κι άλλες εκθέσεις για τη street art και το graffiti, αλλά καμία από ένα φορέα τέτοιου μεγέθους και κύρους.

n

40 καλλιτέχνες επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτό κάλεσμα. «Έχετε στη διάθεσή σας ένα χώρο 700 τ.μ. για να δημιουργήσετε», τους είπε η επιμελήτρια της έκθεσης Μαριλένα Β. Καρρά, «έχετε το ελεύθερο να φτιάξετε ό,τι θέλετε, όπως το φαντάζεστε». Οι πόρτες είναι ανοιχτές όλη τη διάρκεια της μέρας –ένας street artist δεν δουλεύει με ωράριο– κι έτσι ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να έρθει να δουλέψει όποτε τον βολεύει. Την ίδια στιγμή οι προετοιμασίες κινηματογραφούνται και τα βίντεο θα συνοδεύουν την έκθεση που θα ανοίξει τις πόρτες στις 11/4.

n

Φυσικά, η επέλαση της street art και του graffiti δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την εξωτερική εικόνα του ίδιου του κτιρίου της Στέγης. Περνώντας από εκεί δεν υπάρχει περίπτωση να μην το προσέξετε, ένα τελάρο ψηλό όσο το κτίριο έχει στηθεί δίπλα του. Εκεί ο ΙΝΟ θα δημιουργήσει το έργο του.

Η «άστεγη» τέχνη βρήκε τη Στέγη της.

Συμμετέχουν: Achilles, Aiva, Alex Martinez, Apset, Arms173, Ath1281, Billy Gee, Bilos, Biz 360, Cacao Rocks, Dokos Dimitris, Don40, Ex!t, Ezion, Fola Crew, Fors, Ikear, Ino, Jasone, Kert, Linardaki, Parisot, Nar, Noble Rot, Rtmone, Same84, Senor, Shk Crew, Shuen, Simek, Sinke, Stmts, Theorsy, Think, This is Opium, Wd, Yiakou, Zamie, Zek, Zofos.

n

n

n

n

n

 

Info: 11/4 έως τα μέσα Ιουλίου. Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, 2109005800

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ