Εικαστικα

Αυτά είναι τα 4 posters του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Μάς προδίδουν την ταυτότητα του φετινού προγράμματος

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Poster του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
Ένα από τα τέσσερα posters του Φεστιβάλ

Τα εικαστικά posters του 65ου Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Δέος και στιβαρότητα, συνδυασμένα με μία παιγνιώδη και υπαινικτική καλαισθησία. Αυτή την ταυτότητα φιλοδοξεί να μάς παρουσιάσει με το φετινό του πρόγραμμα το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Για αυτή την ταυτότητα μάς προϊδεάζει και μέσα από το τέσσερα posters του.  

Για τα 65α γενέθλιά του, το Φεστιβάλ θέλει να μάς υπενθυμίσει πως η τέχνη, σε κάθε έκφανσή της, εκφράζεται, αναλύεται και εγγράφεται σε φόρμες. Οι φόρμες αυτές μπορεί να είναι νοητές, κυριολεκτικές, εύκαμπτες, άκαμπτες ή και ρευστές. Στην περίπτωση των φετινών posters, τρεις φόρμες ενώνονται και συναντώνται σε διαφορετικά χρώματα και σχήματα. Ο ρόλος του είναι διπλός. Από τη μία, καθαρά τυπογραφικός, αφού η κάθε μία σχηματίζει ένα από τα αρχικά του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Από την άλλη, είναι εικαστικός, όντας μία παραπομπή σε ανθρώπινες φιγούρες και δραματικές αναπαραστάσεις.  

Τα posters, ή μάλλον φόρμες τους δεν σταματούν εκεί όσον αφορά τους συμβολισμούς που κρύβουν μέσα τους. Εντός των κυρίαρχων φορμών, συναντάμε μικρο-φόρμες. Αυτές, σε πρώτο επίπεδο, λειτουργούν ως ένα είδος σημάνσεων για τους χώρους του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Προχωρώντας, όμως, αποτελούν και έναν καμβά, ο οποίος μέσα από έναν εγκιβωτισμό στην ουσία, μάς προσφέρει τη φωτογραφική πληροφορία κάθε παράστασης του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ.  

Η επιλογή της συγκεκριμένης εικαστικής διαδικασίας, η οποία έχει ως πηγή έμπνευσης τα πρώτα βήματα του μοντερνισμού τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70, δεν ήταν τυχαία. Η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου αναφέρει: «Στόχος είναι να εφαρμόσουμε μια επικοινωνιακή μέθοδο που, μέσω της πλαστικότητας και του stopping power, αποτυπώνει κάθε μήνυμα με διακριτό τρόπο, διατηρώντας όμως στρατηγική και αισθητική συνοχή. Η δύναμη μιας φόρμας χωρίς συμβατικό όριο γίνεται το μέσο μεταφοράς του νέου».   

Αυτά είναι τα τέσσερα posters του 65ου Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 

Μωβ poster του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
Ένα από τα τέσσερα posters του Φεστιβάλ

Πράσινο poster του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
Ένα από τα τέσσερα posters του Φεστιβάλ

Πορτοκαλί poster του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
Ένα από τα τέσσερα posters του Φεστιβάλ

Μπλε poster του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
Ένα από τα τέσσερα posters του Φεστιβάλ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ