Εικαστικα

Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους την Πέμπτη

Στόχος η ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς

aigli_photo.jpg
Αίγλη Ανδριτσοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Athens Voice ημερα μνημειων 2019

Στο πλαίσιο της Παγκόσμια Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών την Πέμπτη 18 Απριλίου όλα τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (INTERNATIONAL COUNCIL OF MONUMENTS AND SITES –ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο με πρωτοβουλία της UNESCO και του ICOMOS κάθε μορφής εκδηλώσεις. Επιδιώκεται με τις εκδηλώσεις αυτές, όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS, οργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την ευκαιρία της προαναφερόμενης επετείου. Στα πλαίσια των εν λόγω εκδηλώσεων το Ελληνικό ICOMOS έχει προτείνει δράσεις για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως ημέρα ελεύθερης εισόδου στα μνημεία και τη δημοσιοποίηση κάθε χρόνο την ημέρα αυτή καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται.

Athens Voice Ημέρα Μνημείων 2019

Βασικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των μνημείων. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι αφιερώνει στα παιδιά και στον δημιουργικό διάλογο με τη νέα γενιά την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών.

Ως εκ τούτου, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά και η Γ.Γ του ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη θα συναντηθούν στις 10 π.μ. με μαθητές δημοτικών σχολείων στην Ακρόπολη.

Μια συνάντηση κι ένας δημιουργικός διάλογος με τα παιδιά για όσα σημαίνει η Ακρόπολη και γιατί είναι παγκοσμίως συνδεδεμένη με τις ιδέες της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Δημοκρατίας, που παραμένουν σύγχρονες στους αιώνες. Οι μαθητές θα επισκεφθούν το κορυφαίο μνημείο του Παρθενώνα, που σηματοδοτεί για όλο τον κόσμο την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Μια συνάντηση με σκοπό να φέρει κοντά στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους τους νεότερους πολίτες της χώρας, με τρόπο συμμετοχικό και βιωματικό και με τη βοήθεια των αρχαιολόγων της Διεύθυνσης Μουσείων και της Εφορείας της πόλης των Αθηνών.


Περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων στο ICOMOS

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ