- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Cellular: Τέχνη, επιστήμη & εκπαίδευση στο Μουσείο Ηρακλειδών
Η έκθεση της γλύπτριας Αντωνία Παπατζανάκη, διαλέξεις και ένα εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα για μαθητές στοχεύουν στη μετάδοση της γνώσης μέσα από την εκπαίδευση
Γίνεται η τέχνη να συνδυαστεί με την επιστήμη και με την εκπαίδευση; Αυτό ακριβώς το ερώτημα έρχεται να απαντήσει η έκθεση «Cellular» της γλύπτριας Αντωνίας Παπατζανάκη, που θα βρεθεί στο Μουσείο των Ηρακλειδών από τις 16 Απριλίου έως και τις 25 Αυγούστου.
Βασική πηγή έμπνευσης για την έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η διδάκτωρ βιολογίας Νίνα Φραγκοπούλου σε συνεργασία με τον Θοδωρή Κουτσογιάννη, αποτελούν το φως και το κύτταρο ως οι πηγές της ίδιας της ζωής, ενώ κύριος σκοπός της είναι να αποτελέσει ένα ενιαίο δρώμενο τέχνης, επιστήμης και εκπαίδευσης κάτω από μία ενιαία θεώρηση. Για το Μουσείο, η μετάδοση της γνώσης, μέσα από την εκπαίδευση, αποτελεί ένας από τους πρωταρχικούς λόγους ύπαρξης των μουσείων και γι’ αυτό συνδυαστικά με την έκθεση θα πραγματοποιηθεί και μία σειρά διαλέξεων, αλλά και ένα εκπαιδευτικό-βιωματικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων, με το όνομα «Cellular – Βιολογία & Τέχνη».
Λίγα λόγια για την Αντωνία Παπατζανάκη:
Η Αντωνία Παπατζανάκη, γεννήθηκε στα Χανιά, Κρήτης. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στην Hochschule für Angewandte Kunst στη Βιέννη και απέκτησε το Master of Fine Arts στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη.
Είναι αποδέκτης πολλών σημαντικών διακρίσεων και έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς για τη δημιουργία γλυπτών σε δημόσιους χώρους. Αρκετά από τα υπαίθρια δημόσια έργα της Αντωνίας Παπατζανάκη είναι μόνιμα εγκατεστημένα σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του γλυπτού της «Φάρος» στην πλατεία του Σταθμού του μετρό Κάτω Πατήσια. Έχει εκθέσει ευρέως δουλειά της, τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο, στην Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έργα της βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθήνας, στο Μουσείο Βορρέ, στη Συλλογή της οικογένειας Κοπελούζου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδας.
Σήμερα διατηρεί εργαστήρια στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των διαλέξεων:
Δευτέρα 6 Μαΐου, 18:30 – 20:00: Φως και ζωή, Γιάννης Μανέτας, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Τετάρτη 22 Μαΐου, 18:30 – 20:00: Πηγαίνω στο σχολείο και οι Τέχνες είναι εκεί, Μαρία Κωττούλα, Δρ. Φιλολογίας & Χριστίνα Παπαζήση, Δρ. Βιολογίας, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία
Πέμπτη 6 Ιουνίου, 18:30 –20:00: Από το κύτταρο στον άνθρωπο: το πολύτιμο δώρο της ζωής, Ιωάννα Μαστρομηνά, Δρ. Εμβρυολογίας, Κλινική Εμβρυολόγος, Ιατρική μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «Εμβρυογένεσις»
Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο Guide της Athens Voice
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Η ανακοίνωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Πώς αποφάσισε να ανοίξει τη συλλογή της στο κοινό και τι θα δούμε στην έκθεση που οργανώνεται σε έξι ενότητες με τίτλο Marginalia
Ένα ονειρικό εικαστικό τοπίο γεμάτο χρώμα, μνήμη και κίνηση.
Με τίτλο «όλα πρέπει να αλλάξουν. Ριζοσπαστική Νοημοσύνη. Σαλονίκη 9», σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, η 9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης διαρκεί έως τις 5 Ιουλίου 2026
Το πρότζεκτ «Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας» εγκαινιάζεται στις 27 Μαΐου
Μια ιστορική συλλογή σπουδαίων έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (1910-1930) για τρίτη φορά στην Ελλάδα
Η «ανθρώπινη σκοτεινιά» ως πρώτη ύλη της τέχνης της Janis Rafa
Μέσα από το έργο του Ανδρέα Αγγελιδάκη, το Ελληνικό Περίπτερο μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Πλατωνικό Σπήλαιο
100 χρόνια από τον θάνατο του Κλοντ Μονέ: Eκθέσεις και αφιερώματα σε ολόκληρο τον κόσμο
Η έκθεση «Τοπία της μνήμης - Αυτά που κράτησα» εγκαινιάζεται στις 20 Μαΐου στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Η δημοπρασία πραγματοποιείται στις 27 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Η τολμηρή περφόρμερ και εικαστικός σε μια προσωπική έκθεση με νέα και παλαιότερα έργα οκτώ στενών καλλιτεχνικών συνεργατών και φίλων της
«Σημείο Κάλλας»: Σπάνιο αρχειακό υλικό και βιντεοεγκαταστάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαίου Θεάτρου
Εγκαινιάζονται ταυτόχρονα στις 11 Ιουνίου
Το αφιέρωμα χωρίζεται σε έξι ενότητες που καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του: από την πρώιμη περίοδο στη Φλωρεντία, έως τα εμβληματικά πορτρέτα femmes fatales στο Παρίσι.
Η 8η διοργάνωση, με επιμελητή τον Thiago de Paula Souza, θα ξεκινήσει στις 2 Απρίλιου 2027
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.