Γιατί το Άμπου Ντάμπι κρύβει τον ακριβότερο πίνακα του κόσμου; (εικόνες, video)
Αναβάλλονται επ' αόριστον τα αποκαλυπτήρια του «Salvator Mundi» του Λεονάρντο ντα Βίντσι
«Αναβλήθηκαν επ' αόριστον» και χωρίς να δοθούν διευκρινίσεις τα αποκαλυπτήρια του πίνακα «Salvator Mundi» (σ.σ. Ο Σωτήρας του Κόσμου) του Λεονάρντο ντα Βίντσι, τα οποία ήταν προγραμματισμένα για τις 18 Σεπτεμβρίου στο Λούβρο Αμπού Ντάμπι.
Η αναβολή ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων χωρίς να δώσει καμιά εξήγηση για τους λόγους της αναβολής.
Ο «Σωτήρας του Κόσμου», μια προσωπογραφία του Ιησού Χριστού την οποία ζωγράφισε ο ντα Βίντσι πιθανόν γύρω στο 1500 πωλήθηκε τηλεφωνικά έναντι ποσού ρεκόρ 450 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία τον Νοέμβριο του 2017. Το έργο, που ανακαλύφθηκε εκ νέου πρόσφατα, ήταν το τελευταίο του ντα Βίντσι που είχε μείνει σε χέρια ιδιώτη και πωλήθηκε σε υπερτετραπλάσια τιμή σε σχέση με την προ της πώλησης εκτίμηση του Christie’s που υπολόγιζε την αξία του γύρω στα 100 εκατ. δολάρια.
«Χαμένο και κρυμμένο πολύ καιρό, το αριστούργημα του ντα Βίντσι θα είναι το δώρο μας στον κόσμο», είχε δηλώσει τον Ιούνιο ο Μοχάμεντ Χαλίφα αλ-Μουμπάρακ, πρόεδρος του υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού του Αμπού Ντάμπι.
Το Λούβρο Αμπού Ντάμπι κράτησε μυστική την ταυτότητα του αγοραστή, επιβεβαιώνοντας μόνο ότι το τοπικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είχε αποκτήσει το αριστούργημα αυτό.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η εφημερίδα New York Times έγραψε ότι αγοραστής ήταν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μπαντρ μπιν Αμπντάλα.
Η εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε αργότερα ότι Μπαντρ μπιν Αμπντάλα είχε ενεργήσει για λογαριασμό του συγγενή του και ισχυρού πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ουδέποτε επιβεβαίωσε ή διέψευσε την πληροφορία αυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπαντρ μπιν Αμπντάλα, που έγινε ο πρώτος υπουργός Πολιτισμού του βασιλείου, εξουσιοδοτήθηκε να κάνει την αγορά αυτή για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To έργο επανεμφανίστηκε μετά από 120 χρόνια
Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.