Εικαστικα

Η Αρχειοθήκη Καρούσου σε ένα διεθνές ραντεβού με τον Πολιτισμό

Τρεις εκδηλώσεις σε Ιταλία, Αγγλία και Ελλάδα σφραγίζουν τη μεγαλοπρεπή πολιτιστική κληρονομιά της

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
home-big-slider-rodin.jpg
Europa.eu

Η δράση της Αρχειοθήκης Καρούσου για το 2018 αποτελείται από τρεις σημαντικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην Ιταλία, την Αγγλία και την Ελλάδα, στην διάρκεια του τρέχοντος έτους. Στη ετήσια αυτή δράση, έχει απονεμηθεί η ετικέτα του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 (EYCH). Ο σκοπός της είναι να εισαγάγει στο κοινό, για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο, στη καθολική εμπειρία της πολιτιστικής κληρονομιάς του μνημειακού Βυζαντινού πολιτιστικού αποθέματος της Αρχειοθήκης, με τη χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών.

palatino-banner.jpg

Μέσω αυτής της εμπειρίας αποκαλύπτεται η δύναμη της οικονομίας της εικόνας και η αξία που έχει για τις σχέσεις των λαών και τη πολιτιστική αναφορά τους. H δημιουργική χρήση του ζωντανού αρχείου ανοίγει νέες προοπτικές στον πολιτισμό και και το κοινωνικό ιστό εν γένει. Για το σκοπό αυτό, ανακοινώνεται η έναρξη της λειτουργίας του Παρεκκλησίου Καρούσου, η μοναδική ψηφιακή εμπειρία του μνημειακού θησαυρού της τέχνης σε ένα θόλο με θέαση 3600 που προσομοιώνει τον βυζαντινό τρούλο.

Αυτή η εμπειρία έχει σχεδιαστεί για να υπενθυμίσει τη μεγαλοπρέπεια της συλλογικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς και την επιτακτική ανάγκη του επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με αυτή, όχι ως μουμιοποιημένο αντικείμενο αλλά ως ζωντανή, μεταβλητή οντότητα, πάντα με σεβασμό στον μνημειώδη χαρακτήρα της. «Αντιμετωπίζουμε μια πολιτιστική Ρουάντα, τόσο στην απτή όσο και στην άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Η UNESCO καλείται όλο και περισσότερο να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που προκαλούνται από συγκρούσεις και έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή σημαντικών πολιτιστικών αγαθών.» δηλώνει η Δρ. Κ. Καρούσου, διευθύντρια της Αρχειοθήκης. Όσο η Ευρώπη επενδύει στη μεταφορά της πολιτιστικής κληρονομιάς σε υπερμεγέθεις ψηφιακές βάσεις δεδομένων, τόσο φαίνεται να χάνεται η δυναμική του αγαθού, καταλήγοντας σε ένα σκευομορφικό αποτέλεσμα».

Μέσω του πλούσιου βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτιστικού αποθέματός της, η Αρχειοθήκη Καρούσου δημιουργεί πρεσβευτικές σχέσεις και διακρατικές συνεργασίες πολιτιστικής διπλωματίας με θεσμούς που έχουν τη δυνατότητα - και τη λογοδοσία - να υποστηρίξουν την νέα προοπτική της βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς που υποστηρίζει, αντί μιας αποστειρωμένης παρακολούθησης , τη δημιουργική χρήση και την ενεργό συμμετοχή.

Εκδηλώσεις

Ευλογημένη Τέχνη Τόπος: Παλατίνο, Ρώμη Ημερομηνία : 15 | 16| 17 Ιουνίου 2018

Σε συνεργασία με την Ελληνορθόδοξη Ενορία της Ρώμης και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ιταλία. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Παλατίνο, ένα μνημείο, οι ρίζες του οποίου μας οδηγούν στην ίδρυση της Αιώνιας Πόλης. Οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί θα διεξαχθούν στις 15 Ιουνίου και ώρα 8.00 μμ στην βιβλιοθήκη του Ι.Ναού του Αγίου Θεοδώρου ενώ το Παρεκκλήσιο Καρούσου θα λειτουργήσει στο προαύλιο χώρο του από τις 9.00 έως τις 11μμ, όπως και τις 2 επόμενες ημέρες. Στο Παρεκκλήσιο Καρούσου θα παρουσιαστεί η εικονική τοιχογραφία της Πλατυτέρας που αγκαλιάζει τόσο το Ελλαδικό, όσο και το Ιταλικό αστικό τοπίο.

Η Υποδοχή των Εικόνων Τόπος: Glastonbury, Ηνωμένο Βασίλειο Ημερομηνία : 5 Σεπτεμβρίου, 5.30μ.μ

Η Υποδοχή των Εικόνων θα τελεστεί στο Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Glastonbury στις 5 Σεπτεμβρίου 2018, τον μήνα της αδελφοποίησης, υπό την σκέπη του Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου Θυάτειρας και Μεγάλης Βρετανίας, του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Αιδεσιμότατου Επισκόπου Declan Lang του Clifton , της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής Δυτικής Αγγλίας. Μετά την θρησκευτική τελετή θα ακολουθήσει δεξίωση στο Δημοτικό Μέγαρο του Glastonbury, όπου θα παρουσιαστεί η εικονική τοιχογραφία της Πλατυτέρας που αγκαλιάζει τόσο το Ελλαδικό, όσο και το Βρετανικό αστικό τοπίο.

Tο πραγματικό συναντά το εικονικό Τόπος: Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, Ελλάδα Ημερομηνία : Νοέμβριος 2018

Κλείνοντας την δράση του 2018, η εικονικές τοιχογραφίες της Πλατυτέρας των δύο προηγούμενων εκδηλώσεων, θα επιστέψουν στην γενέθλια πόλη των Πατρών, δίπλα στην πραγματική τοιχογραφία. Το Παρεκκλήσιο Καρούσου θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων, υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Πατρών. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα της Αρχειοθήκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ