- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το οδοιπορικό της Βάσως Γκαβαϊσέ στην τέχνη μου είναι γνωστό διότι είχα την τύχη να τη γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί της από τα πρώτα βήματα της καριέρας της. Σοβαρή και συνεπής στα πιστεύω της η καλλιτέχνιδα δε θα μπορούσε να έχει άλλο αγαπημένο μότο από το «σιγανά και ταπεινά». Έτσι, σιγανά και ταπεινά, σε συνδυασμό με πολύ δουλειά και πειραματισμό δημιούργησε ένα καλλιτεχνικό σύμπαν μέσα στο οποίο το να ζει κανείς είναι μία απολαυστική και ξεχωριστή εμπειρία. Τα φορμαλιστικά, δυσδιάστατα έργα της καταλαμβάνουν με μαγικό τρόπο το χώρο και σε κατακλύζουν. Η επίσκεψη στο εργαστήριό της είναι δίχως άλλο μία βιωματική εμπειρία.

Καθημερινότητα
Καλημέρα Ήλιε καλημέρα, ...και επί το έργον !
Έμπνευση
«Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!» όπως μας λέει ο Ελύτης στο Άξιον Εστί.

Αγαπημένο έργο ή καλλιτεχνικό γεγονός
Τα ψηφιδωτά και οι νωπογραφίες της Ιεράς Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη (14ος αι.). Ανήκουν σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου το μέσον ταυτίζεται με το μήνυμα στην προσπάθεια απόδοσης του Θείου. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που αναρίθμητες ψηφίδες συλλαμβάνουν τις διαθλάσεις του φωτός, δημιουργώντας ιριδισμούς και αυλακώσεις σκιάς και φωτεινών ροών. Προσπαθώ να κατανοήσω τα μυστικά τους και να εφαρμόσω μερικές από τις αρετές και ιδιότητές τους στη δουλειά μου.

Αrtworld, τι σημαίνει για σένα
Ένα εργαστήρι ιδεών μέσα στο οποίο οι πιο ταλαντούχοι δημιουργοί δίνουν μορφή στο μέλλον μας
Αγαπημένη προσωπική στιγμή
Κάποτε στα Κύθηρα, σε ένα ταξίδι για τον ύστατο χαιρετισμό ενός αγαπημένου προσώπου.

Σημαντικό επαγγελματικό γεγονός
Κάθε φορά που ο κόσμος εκφράζεται με αγάπη για κάποια έργα μου.
Αγαπημένο μέρος στην Αθήνα
Υμηττός

Αγαπημένο μέρος στον κόσμο
Κυκλάδες
Αγαπημένο μότο σου
Σιγανά και ταπεινά.
Η Βάσω Γκαβαϊσέ γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας και στη συνέχεια στο Chelsea College of Art & Design (MA) και στο UeL (PD) στο Λονδίνο, με υποτροφία του ΙΚΥ. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε art fairs, ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Art Basel Miami Beach Μαϊάμι, The Armory Show Νέα Υόρκη, Σουπερνόβα-Αστερισμοί Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Αταξίες Συλλογή Μπέλτσιου Ίδρυμα Μάργαρη Αμφιλοχία, Tower-Tower Συλλογή Αλεξίου Πύργος Μπαζαίου Νάξος, Ρώσικη πρωτοπορία και σύγχρονη τέχνη Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης τέχνης Θεσσαλονίκη. Επίσης έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, μουσεία και δημόσια κτίρια: Athenaeum InterContinental Hotel, Βιοιατρική Αμπελοκήπων, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κ.ά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Η ανακοίνωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Πώς αποφάσισε να ανοίξει τη συλλογή της στο κοινό και τι θα δούμε στην έκθεση που οργανώνεται σε έξι ενότητες με τίτλο Marginalia
Ένα ονειρικό εικαστικό τοπίο γεμάτο χρώμα, μνήμη και κίνηση.
Με τίτλο «όλα πρέπει να αλλάξουν. Ριζοσπαστική Νοημοσύνη. Σαλονίκη 9», σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, η 9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης διαρκεί έως τις 5 Ιουλίου 2026
Το πρότζεκτ «Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας» εγκαινιάζεται στις 27 Μαΐου
Μια ιστορική συλλογή σπουδαίων έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (1910-1930) για τρίτη φορά στην Ελλάδα
Η «ανθρώπινη σκοτεινιά» ως πρώτη ύλη της τέχνης της Janis Rafa
Μέσα από το έργο του Ανδρέα Αγγελιδάκη, το Ελληνικό Περίπτερο μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Πλατωνικό Σπήλαιο
100 χρόνια από τον θάνατο του Κλοντ Μονέ: Eκθέσεις και αφιερώματα σε ολόκληρο τον κόσμο
Η έκθεση «Τοπία της μνήμης - Αυτά που κράτησα» εγκαινιάζεται στις 20 Μαΐου στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Η δημοπρασία πραγματοποιείται στις 27 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Η τολμηρή περφόρμερ και εικαστικός σε μια προσωπική έκθεση με νέα και παλαιότερα έργα οκτώ στενών καλλιτεχνικών συνεργατών και φίλων της
«Σημείο Κάλλας»: Σπάνιο αρχειακό υλικό και βιντεοεγκαταστάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαίου Θεάτρου
Εγκαινιάζονται ταυτόχρονα στις 11 Ιουνίου
Το αφιέρωμα χωρίζεται σε έξι ενότητες που καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του: από την πρώιμη περίοδο στη Φλωρεντία, έως τα εμβληματικά πορτρέτα femmes fatales στο Παρίσι.
Η 8η διοργάνωση, με επιμελητή τον Thiago de Paula Souza, θα ξεκινήσει στις 2 Απρίλιου 2027
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.