Εικαστικα

Ο Τραμπ «μαγειρεύει» τείχος και ο λαός κάνει πικ νικ με τους «κακούς» γείτονες (video)

Ο Γάλλος καλλιτέχνης JR ξαναχτυπά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
377320-778894.jpg
@jr/instagram

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επανειλημμένα υποσχεθεί ότι θα χτίσει ένα μεγάλο τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Ουσιαστικά, είχε αναφερθεί σε ένα κολοσσιαίο έργο που θα ένωνε τις ήδη υπάρχουσες «οχυρώσεις» σε διάφορα σημεία της συνοριακής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών (Τέξας, Καλιφόρνια). Πλέον, αναζητεί χρηματοδότηση, εξετάζοντας διάφορες προτάσεις για την τελική μορφή που θα έχει το έργο.

Ο Γάλλος καλλιτέχνης JR ήρθε στο προσκήνιο στις αρχές Σεπτεμβρίου με την εγκατάσταση που δημιούργησε στο Τεκάτε του Μεξικού, που στόχο είχε να καταδικάσει την αμερικανική μεταναστευτική πολιτική. Ο «μικρός γίγαντας» που ετοιμάζεται να μαγκώσει με τα χεράκια του το τείχος, έκανε τότε τον γύρο του κόσμου.

Συνεχίζοντας τη δράση του, ο Γάλλος καλλιτέχνης έστησε στο ίδιο σημείο έναν πάγκο, ο οποίος εκτείνεται και στις δύο μεριές του τείχους. Σε αυτό το μεγάλο τραπέζι Αμερικανοί και Μεξικανοί γευματίζουν παρέα, την ώρα που δύο μεγάλα μάτια ατενίζουν τον ουρανό. Το νέο του έργο ονομάζεται «Τhe Great Picnic». Εναέρια λήψη της εγκατάστασης δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το τραπέζι διαπερνά το οχυρωματικό έργο, ενώνοντας τους δύο λαούς.

«Θέλησα να απεικονίσω τα μάτια ενός ονειροπόλου... Είναι οι άνθρωποι που τρώνε το ίδιο φαγητό, μοιράζονται το ίδιο νερό, απολαμβάνουν την ίδια μουσική γύρω από το μάτι ενός ονειροπόλου. Έστω και για λίγο ξεχνάμε το τείχος» ανέφερε ο Γάλλος καλλιτέχνης, ο οποίος φοβόταν για την άμεση απομάκρυνση του τραπεζιού από τις αμερικανικές αρχές, κάτι το οποίο δεν συνέβη.

Και οι δύο εγκαταστάσεις του JR αποτελούν το δεικτικό του σχόλιο στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να καταργήσει το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals). Το εν λόγω πρόγραμμα δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2012 από τον Μπαράκ Ομπάμα και επέτρεπε -υπό προϋποθέσεις- τη νομιμοποίηση ανηλίκων που είχαν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ πριν συμπληρώσουν τα 16 τους χρόνια. Οι δικαιούχοι (γνωστοί και ως ονειροπόλοι) λάμβαναν διετή άδεια παραμονής, ανανεώσιμη, που τους επέτρεπε να εργάζονται νόμιμα, χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο απέλασης, και να ζητούν την εξουσιοδότηση των αρχών για να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Περίπου 800.000 ωφελούμενοι του προγράμματος βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απέλασης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ