Εικαστικα

Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Δωρεάν επισκέψεις στα μουσεία της Αθήνας

62222-137653.jpg
A.V. Team
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
354650-735307.jpg

Αυτή η εβδομάδα είναι εκείνη η ευκαιρία που έψαχνες για να επισκεφτείς δωρεάν μουσεία και εκθέσεις που είχες βάλει στο μάτι από καιρό. Τα περισσότερα μουσεία της χώρας έχουν βάλει τα καλά τους και περιμένουν να γιορτάσουν με τους επισκέπτες τη δική τους ημέρα. Εμείς συγκεντρώσαμε όλες τις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας και της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων για να μη σου ξεφύγει τίποτα.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με στόχο την προώθηση της συνεργασίας, της ειρήνης και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών. Φέτος, τιμώμενο μουσείο είναι Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και το κεντρικό θέμα των εορτασμών έχει τίτλο «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». 

Τα τελευταία 11 χρόνια, το πρώτο Σάββατο μετά τη Διεθνή Ημέρα έρχεται η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων. Στις 20 Μαΐου λοιπόν ο απόλυτος προορισμός του Σαββατόβραδου είναι ένας. Το γαλλικό υπουργείο πολιτισμού είχε πρώτο την ιδέα για τη δημιουργία αυτού του θεσμού, όπου τα περισσότερα μουσεία μένουν ανοιχτά μέχρι τη 01.00 το πρωί με δωρεάν είσοδο και η νύχτα στο μουσείο είναι σίγουρα μία διαφορετική εμπειρία να δει κανείς τα εκθέματα με έναν ασυνήθιστο και πιο αισθαντικό τρόπο.

Αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις εδώ.


Μουσείο Μπενάκη

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που φέτος έχει θέμα: «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων από τις 16 έως τις 21 Μαΐου 2017. Την Πέμπτη 18 Μαΐου η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα κτήρια του Μουσείου, τόσο στις μόνιμες όσο και στις περιοδικές εκθέσεις, ενώ το Πωλητήριο του Μουσείου σε όλα τα καταστήματά του (Κουμπάρη 1, Κριεζώτου 3 και Πειραιώς 138) θα διαθέτει τα αντικείμενά με έκπτωση 10% την Πέμπτη 18 Μαΐου. Για τα μέλη η έκπτωση θα είναι 20% και οι εκδόσεις του Μουσείου θα διατεθούν με έκπτωση 30% για όλους. Επιπλέον, το κατάστημα της Πειραιώς 138, καθώς και το benakishop.gr θα έχουν μεγάλες προσφορές σε επιλεγμένα είδη από την Πέμπτη 18 Μαΐου έως και την Κυριακή 21 Μαΐου 2017.

Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, Μουσείο Μπενάκη

«Συντηρητές υπό έκθεση»

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 12:00–17:00

Ένα ανοικτό εργαστήριο συντήρησης θα στηθεί στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη εργασιών συντήρησης σε επιλεγμένα έργα και συγχρόνως να συνομιλήσει με τους ίδιους τους συντηρητές. Με τη βοήθεια οθονών οι επισκέπτες θα μπορούν να «διεισδύσουν» οπτικά στα αντικείμενα που θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο και να «ανιχνεύσουν» την ιστορία τους.

«Φαρενάιτ 451 – Καίγοντας βιβλία στην αρχαία Κίνα»

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 14:00-14:30, 16:00-16:30, 18:00-18:30 & 20:00-20:30

Το Μουσείο Μπενάκη, για το έτος 2017 που  είναι αφιερωμένο στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, παρουσιάζει εκθέματα κινεζικής τέχνης σε μία ειδικά σχεδιασμένη προθήκη, ένα για κάθε μήνα. Το αντικείμενο του Μαΐου είναι ένα πιάτο από πορσελάνη, διακοσμημένο με σμάλτα με αριθμό ευρετηρίου ΓΕ 2701. Προέρχεται από την πόλη Jingdezhen  της επαρχίας της Κίνας Jiangxi και χρονικά ανήκει στην πρώιμη δυναστεία Qing, 17oς αι. μ.Χ. Συγκαταλέγεται στη σημαντική δωρεά του Γεώργιου Ευμορφόπουλου. Με αφορμή αυτό το κινεζικό πιάτο, ο Δρ Γιώργος Μαγγίνης θα πραγματοποιήσει τέσσερις ξεναγήσεις αποκαλύπτοντάς μας μια αμφιλεγόμενη διήγηση του ιστορικού Σίμα Τσιέν  (145/135–86 π.Χ.).


Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

«Φλεγόμενες πόλεις της Ανατολής»

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 11:00–12:00 & 14:00–15:00

Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Επιλεγμένα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης που προέρχονται από τις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, σκιαγραφούν το λαμπρό παρελθόν των τόπων αυτών που τα τελευταία χρόνια αποτελούν πεδία πολεμικών συγκρούσεων.

Συνοδοιπόρος μας σε αυτήν την περιήγηση θα είναι η επιμελήτρια της ισλαμικής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, Μίνα Μωραϊτου.

Αριθμός ατόμων ανά ξενάγηση: 20 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες-κρατήσεις:  2103251311, Δευτέρα - Πέμπτη 10:00 - 14:00


Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138

Οι «κρυμμένες» φωτογραφίες του Μουσείου Μπενάκη και οι ιστορίες τους

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 11:00–12:00 & 14:00–15:00

Η ευαισθησία του πρώιμου φωτογραφικού υλικού δεν επιτρέπει την έκθεσή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο φως. Για το λόγο αυτό οι παραπάνω φωτογραφίες φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις των Φωτογραφικών Αρχείων στο κτήριο της οδού Πειραιώς όπου επικρατούν σταθερές τιμές θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας.

 Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των Μουσείων, το προσωπικό του Τμήματος θα επιλέξει κάποια μοναδικά κομμάτια από τη φωτογραφική συλλογή του 19ου αιώνα και θα τα παρουσιάσει σε μικρές ομάδες. Θα ταξιδέψουμε στην Αθήνα του 19ου αιώνα παρακολουθώντας τους περιηγητές φωτογράφους να αποτυπώνουν τα αρχαία μνημεία της πόλης και τους κατοίκους της. Θα μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εισάχθηκε και αντιμετωπίστηκε το νέο «μέσο» αποτύπωσης εικόνων στην ελληνική κοινωνία και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι ξένοι φωτογράφοι στη διάδοση της τέχνης.

Αφετηρία θα αποτελέσει το σπάνιο έργο του πρώτου έλληνα φωτογράφου Φίλιππου Μαργαρίτη. Παράλληλα, θα γίνονται αναφορές και σε θέματα που άπτονται της τεχνολογικής εξέλιξης του μέσου, καθώς και στους τεχνικούς περιορισμούς που υπήρχαν και οι οποίοι έπρεπε να ξεπεραστούν ώστε να διευρυνθεί η θεματογραφία.

Αριθμός ατόμων ανά ξενάγηση: 10 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες – κρατήσεις: 2107211033, Δευτέρα - Πέμπτη 11:00 - 16:00.


ATHENS JEWELRY WEEK

«Δώσε φωνή σε όσα δεν μπορείς να ονοματίσεις»

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 19:00–23:00, Παρασκευή 19 Μαΐου έως Κυριακή 21 Μαΐου, 11:00 – 16:00

Η δημιουργική ομάδα Anticlastics, στο πλαίσιο της κεντρικής έκθεσης του ATHENS JEWELRY WEEK παρουσιάζει ένα διαδραστικό εργαστήριο αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων που για το 2017 έχει θέμα: «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Οι επισκέπτες θα κληθούν να παρακολουθήσουν μια προβολή/έκθεμα που θίγει/εικονογραφεί με συμβολικό τρόπο αμφιλεγόμενα ή αμφισβητούμενα ζητήματα , τα οποία αποτελούν ταμπού ή δεν είναι «αποδεκτό» να ειπωθούν/ σχολιαστούν ευθέως. Στη συνέχεια θα τους ζητηθεί να «αντιδράσουν» στην αισθητηριακή αυτή εμπειρία και να πάρουν θέση, μέσα από μία δημιουργική διαδικασία. Θα επιλέξουν υλικά που τους εκφράζουν, θα συνθέσουν εικόνες και συναισθήματα, και θα δημιουργήσουν ένα φορέσιμο καλλιτεχνικό αντικείμενο-statement. Τέλος, θα τους δοθεί η ευκαιρία να σχολιάσουν την όλη εμπειρία, αφήνοντας το ίχνος τους στους τοίχους του μουσείου.


Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Από την Τρίτη 16 Μαΐου έως την Πέμπτη 18 Μαΐου και ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του μουσείου θα αφηγηθούν ιστορίες που κρύβονται πίσω από επιλεγμένα εκθέματα και σχετίζονται με λανθάνουσες τραυματικές μνήμες. Τι μυστικά κρύβει η πινακίδα Γραμμικής Β γραφής από το ανάκτορο της Πύλου; Για πού προορίζονται οι δύο άνδρες και οι οκτώ γυναίκες που αναφέρει; Τι μαγικές δυνάμεις μπορεί να είχε για τους αρχαίους η μικρή επιγραφή που σώζεται στο μολύβδινο πλακίδιο από τη Σαλαμίνα; Αυτές και άλλες ιστορίες θα σας αποκαλύψουν έναν για πολλούς άγνωστο ή αμφισβητούμενο κόσμο της αρχαιότητας, ενώ άλλες αφηγήσεις θα σας γνωρίσουν πτυχές της νεότερης ιστορίας των αρχαιοτήτων.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα

Ώρες λειτουργίας Μουσείου: Δευτέρα 13:00-20:00 & Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00

16 - 17/5: Είσοδος ελεύθερη στους επισκέπτες που θα συμμετάσχουν στις δράσεις | 18/5: Είσοδος ελεύθερη καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας

Πληροφορίες / Κρατήσεις: 2132144891. Δηλώσεις συμμετοχής 30 λεπτά πριν τη θεματική περιήγηση στις Πληροφορίες του Μουσείου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Atopic Bodies XI: Teen Atlas by HOPE

Σάββατο 20 Μαΐου στις 21:00

 Teen Atlas by HOPE

Με αφορμή τους εορτασμούς για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων 2017 η Atopos cvc υποστηρίζει την παραγωγή ενός νέου έργου για τη σειρά Atopic Bodies, ένα project του οργανισμού αφιερωμένο στο character design και στην τέχνη της performance. Στο πλαίσιο αυτό ο HΟPE θα παρουσιάσει το Σάββατο 20 Μαΐου στο κτήριο της Atopos στο Μεταξουργείο το ενδέκατο κατά σειρά Atopic Bodies με τίτλο Teen Atlas.

Το  Atopic Bodies αποτελεί μια σειρά από performances της Atopos cvc, που διερευνούν τον εκπληκτικό, εκκεντρικό και αταξινόμητο χαρακτήρα του ανθρώπινου σώματος στο σύγχρονο οπτικό πολιτισμό. Μέσω της performance Teen Atlas ο HOPE αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως μεταβατικό γλυπτό. Από τη σκοπιά των περιστρεφόμενων ζωντανών γλυπτών θα προκύψει η οπτική μεταμόρφωση και η αισθητική αρχή της αποδόμησης, ενώ τίθεται ως θέμα το branding του ίδιου μας του δέρματος.

Στο πλαίσιο της βραδιάς ο HOPE καλείται, επίσης, να επαναπροσδιορίσει την πρόσφατη έκδοση UNLOCKED της Atopos cvc δημιουργώντας πάνω σε επιλεγμένο αριθμό αντιτύπων του βιβλίου. Τα αντίτυπα αυτά θα είναι διαθέσιμα στη συνέχεια προς πώληση μέσω του Atopos shop.

Επιμελητής: Βασίλης Ζηδιανάκης

ATOPOS CVC, Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο


Μουσείο Ακρόπολης

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, μαζί με την αριστουργηματική κεφαλή 696, τα υπόλοιπα θραύσματα του αγάλματος της «Κόρης με τον πόλο» (ψηλό κάλυμμα κεφαλιού), τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες του Μουσείου. Οι επισκέπτες θα μπορούν να τα δουν σε ειδική προθήκη έτσι ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του αγάλματος, το οποίο είχε πέσει θύμα της καταστροφικής μανίας των Περσών.

 Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Για να τιμήσει την φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει αναμνηστικό μετάλλιο που έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο με θέμα τον κάπρο. Το μεγαλόσωμο άγριο ζώο προκαλούσε δέος και θαυμασμό στους αρχαίους. Το κυνήγι του απαιτούσε μια καλά οργανωμένη ομάδα, ικανή να καταδιώξει και να καταφέρει καίρια πλήγματα στο επιθετικό θήραμα, το οποίο όμως μπορούσε να πληγώσει θανάσιμα τους διώκτες του. Η καρτολίνα με το αναμνηστικό μετάλλιο θα είναι διαθέσιμη στα Πωλητήρια του Μουσείου από την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017.

Παρασκευή 19 Μαΐου & Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Το Μουσείο Ακρόπολης και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνδιοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Από τον Ιππία στον Καλλία. Η ελληνική τέχνη από το 527 π.Χ. έως το 449 π.Χ.» με μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδικών. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου.

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, Σάββατο 20 Μαΐου 2017, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ κι έπειτα. Στην Αίθουσα του Παρθενώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 8.30 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. ρεσιτάλ πιάνου από τον διακεκριμένο πιανίστα Θεόδωρο Οικονόμου, με θέμα «To Μουσείο Ακρόπολης στην δύση του ηλίου». Πρόκειται για ένα πολύχρωμο μουσικό και αισθητικό ταξίδι με σύνθεση ήχων από γνωστά ελληνικά μοτίβα, κλασικά και παραδοσιακά, ένα κονσέρτο που θα στηρίζεται αυτοσχεδιαστικά στην αλήθεια της στιγμής, την εμπειρία αλλά και την ελευθερία κινήσεων, προσφέροντας στους επισκέπτες που θα βρίσκονται εκεί μια βαθιά και ουσιαστική συγκίνηση.

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 2109000900


Δωρεάν προβολές στη «Θόλο» Εικονικής Πραγματικότητας

Σάββατο, 20 Μαΐου,12:00 & 15:00

Το Κέντρο Πολιτισμού και Μουσείο «Ελληνικός Κόσμος» συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό με τη νέα παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού  «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας», μία διαδραστική προβολή για το μνημείο-σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βήμα προς βήμα τις διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου.

Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση :212 254 0000. Περισσότερες πληροφορίες για την προβολή εδώ.

 Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Πειραιώς 254, Ταύρος


Moυσείο Φρισύρα

Το Μουσείο Φρυσίρα γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και προσφέρει την Πέμπτη 18 Μαΐου δωρεάν είσοδο σε όλους τους επισκέπτες. Την ίδια μέρα στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση “Νέοι Ορίζοντες Ι: οι ταυτότητες των άλλων” (απαραίτητη προϋπόθεση η συγκέντρωση τουλάχιστον 10 ατόμων).

Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, Μουσείο Φρυσίρα

Επιπλέον, στο πλαίσιο των εορτασμών, ο κατάλογος της έκθεσης θα πωλείται στην ειδική τιμή των 10€, μόνο για την εβδομάδα 17-21 Μαΐου.

Μονής Αστερίου 3, Πλάκα, 210 3316027-8 Τετ,Πεμ,Παρ: 10.00-17.00 - Σαβ,Κυρ: 11.00-17.00


Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

«Μαζί ζωγραφίζουμε όσα δεν λέμε»

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης γιορτάζει το Σάββατο 20 Μαΐου την Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τον δικό του πρωτότυπο και κοινωνικά ευαισθητοποιημένο τρόπο και προσκαλεί όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου εθνικότητας 5-11 ετών που ζουν στην Ελλάδα, μαζί με τους γονείς και τους ενήλικες συνοδούς τους, να ζωγραφίσουν από κοινού όσα δεν… λέγονται προφορικά. Να ανακαλύψουν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσα από μια κοινή, πανανθρώπινη γλώσσα, την Τέχνη.

 Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Οι επισκέπτες θα περιηγηθούν δημιουργικά στις δύο εκθέσεις του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης«Μόνος ή Μοναδικός; διαφορετικότητά & ρατσισμός» και «Φροντίζω με τέχνη. Με βιωματικές δράσεις, εικαστικά παιχνίδια και ζωγραφική όλοι θα επεξεργαστούν έννοιες όπως διαφορετικότητα, ρατσισμός, απομόνωση αλλά και φροντίδα, σεβασμός, αλληλεγγύη. Στο τέλος του προγράμματος, το κάθε παιδί θα πάρει μαζί τουτη δική του ζωγραφιάκοινωνικής συμφιλίωσης και αρμονικής συμβίωσης των ανθρώπων.

Τα προγράμματα διαρκούν 55 λεπτά και επαναλαμβάνονται κάθε μισή ώρα: 11.00 /11.30 / 12.00/ 12.30/ 13.00 / 13.30 / 14.00

Είσοδος ελεύθερη και δωρεάν κόστος συμμετοχής. Όλα τα υλικά τα παραχωρεί το Μουσείο.

Σε κάθε πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν 20 έως 25 άτομα, δεν χρειάζεται κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 10.00 - 14.00 / Κυριακή: 11.00 - 14.00, 2103312621, 2103312750


ΕΜΣΤ

 Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Την Πέμπτη 18 Μαίου η γενική είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη.

William Kentridge: TRIUMPHS AND LAMENTS – THE FILM

18 Μαΐου, 17.00 – 19 Μαΐου, 19.00, Αίθουσα Προβολών ΕΜΣΤ

Το φιλμ του William Kentridge TRIUMPHS AND LAMENTS προβάλλεται από 15 Μαΐου έως και 4 Ιουλίου 2017 σε Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης του κόσμου: στη Νέα Υόρκη, το Πεκίνο, την Κωνσταντινούπολη, την Οαξάκα, το Ντουμπάι, το Τορόντο, τη Λισαβώνα, το Βελιγράδι, το Μπουένος Άιρες, το Λεόν, το Ταλίν, το Ζάγκρεμπ, τα Κανάρια Νησιά, το Ισραήλ, την Αυστραλία, την Ελβετία, την Ιταλία και στο ΕΜΣΤ στην Αθήνα.

Ο σκηνοθέτης Giovanni Troilo, οι παραγωγοί Andrea Patierno και Beatrice Bulgari και ο William Kentridge εργάστηκαν για χρόνια με στόχο τη δημιουργία αυτού του φιλμ που επιχειρεί να γνωρίσει στους θεατές τη διαδικασία της δημιουργίας μιας ταινίας τέχνης που γίνεται τελικά η ίδια «έργο τέχνης». Πρόκειται για την παρακολούθηση μιας επαναστατικής διαδικασίας που επιτρέπει τη βαθύτερη κατανόηση του έργου του William Kentridge.

Το φιλμ είναι στα αγγλικά, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους.

Ομιλία του Γλύπτη Θόδωρου

18 Μαΐου, 19.00, Αίθουσα Προβολών ΕΜΣΤ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) διοργανώνει σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (ΕΛΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ομιλία του γλύπτη Θόδωρου με θέμα: ΠΟΛΗ↔ΠΟΛΙΤΗΣ↔ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Ο σημαντικός γλύπτης θα μιλήσει στους φοιτητές και τους αποφοίτους για τη σχέση του πολίτη με την κοινωνία και τον πολιτισμό.

Η είσοδος και στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο ΕΜΣΤ με σειρά προτεραιότητας μία ώρα πριν την έναρξη.

ΕΜΣΤ, Λ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή - Αθήνα, 2111019000-99


Μουσείο Ηρακλειδών

«Από την Γκουέρνικα στη χαρά της ζωής: Η τέχνη ως φορέας της ειρήνης»

Διάλεξη με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, Πέμπτη 18 Μαίου 2017, 19.00

Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, Μουσείο Ηρακλειδών

Το Μουσείο Ηρακλειδών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017 με μια διάλεξη του διακεκριμένου  ιστορικού, συγγραφέα και προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, Χάρη Τζάλα, με τίτλο «Από την Γκουερνίκα στη Χαρά της Ζωής: Η τέχνη ως φορέας της ειρήνης».

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Χρυσοχέρη, η οποία θα μοιραστεί με το κοινό την εμπειρία του εικαστικού εργαστηρίου «Η Τέχνη προβάλλει την Ειρήνη». Στο εργαστήριο αυτό του Μουσείου Ηρακλειδών συμμετείχαν συνολικά δώδεκα παιδιά από τη Συρία και την Ελλάδα (Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού) και ζωγράφισαν αντλώντας έμπνευση από την «Γκουερνίκα». Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί με την απονομή αναμνηστικού διπλώματος στα παιδιά, ενώστους χώρους του μουσείου θα εκτίθενται τα ζωγραφικά τους έργα και θα προβάλλονται φωτογραφικά στιγμιότυπααπό την εικαστική δράση.

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η έγκαιρη προσέλευση, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

Ηρακλειδών 16, Θησείο, 2103461981


Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Η Μετανάστευση των Οργανισμών», Κυριακή 21 Μαίου 2017

Στόχος του Προγράμματος είναι να βοηθήσει στη μείωση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, να δώσει έναυσμα για προβληματισμό και συζητήσεις και να καταλήξει στη διαπίστωση ότι πολιτισμένος είναι εκείνος που αναγνωρίζει στον άλλον το δικαίωμα να είναι διαφορετικός. Σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Σωματείο «Οι ΦΙΛΟΙ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας». Είναι βασισμένο στην ομώνυμη Μουσειοσκευή που ασχολείται με το φαινόμενο της μετανάστευσης από το πλαγκτόν μέχρι τις φάλαινες και από τους σπόρους μέχρι τον άνθρωπο.

Για παιδιά από 7 ετών και ενήλικες, 11.30-13.00 με δελτία  προτεραιότητας.

Ξεναγήσεις στην καινούργια περιοδική Έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος»

Η έκθεση έχει σκοπό να φέρει τον άνθρωπο κοντά στην πέτρινη φύση και να του γνωρίσει τις άπειρες χρήσεις των ορυκτών στην καθημερινότητά του. Σήμερα που ο πληθυσμός και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί στη Γη, νέες χρήσεις των ήδη υπαρχόντων ορυκτών ανακαλύπτονται και μπαίνουν στην υπηρεσία του ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή.

Δύο ξεναγήσεις, 11.00 και 13.00 Διάρκεια : 1 ώρα

Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση του Μουσείου «Ανακαλύψτε την Άγνωστη Ελλάδα – Προστατευόμενες Περιοχές»

Η έκθεση εστιάζει σε 20 από τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο.

Δύο ξεναγήσεις, στις 11.00 και 13.00 Διάρκεια: 1 ώρα

Δωρεάν είσοδος στις μόνιμες εκθέσεις του μουσείου

Περιήγηση στον χώρο της φύσης και του περιβάλλοντος στην Έκθεση Φυσικής Ιστορίας με την συλλογή δειγμάτων Χερσαίας Ζωολογίας, Βοτανικής, Εντομολογίας, Υδροβιολογίας, Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας από όλο τον κόσμο. Επίσης στην διαδραστική Έκθεση του Κέντρου ΓΑΙΑ για μια πρώτη γνωριμία με τον πλανήτη Γη, με την ποικιλία των τοπίων του, της βλάστησης και του ζωικού πλούτου του και ειδικότερα, την επιρροή του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Την Πέμπτη 18 Μαίου και την Κυριακή 21 Μαίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο ΓΑΙΑ, Λεβίδου 13, Κηφισιά, 2108015870


Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ 

Από πού έχει προκύψει η έκφραση «Πάρτε το μηδέν»; Ποια διάσημη Ελληνίδα δέχτηκε πρόταση γάμου μέσω τηλεφώνου; Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις στις 18, 20 & 21 Μαΐου 2017.

Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν μέσα από ξεναγήσεις και εργαστήρια για παιδιά άγνωστες αφηγήσεις, παραλειπόμενα και ανέκδοτες ιστορίες της Ελλάδας, που σχετίζονται με την επικοινωνία, την τηλεγραφία και την τηλεφωνία.

«Λέμε ό,τι δεν είπαμε... μέσω τηλεφώνου»

Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά 6-12 ετών

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 18/5, 18.00-19.30 & 20 & 21/5, 13.00-14.30

«Καλέστε το 0... και ακούστε ιστορίες που δεν έχετε ξανακούσει»

Μουσειοπαιδαγωγική δράση για οικογένειες με παιδιά 9 - 12 ετών

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 20 & 21/5, 10.30-12.00 & 12.30-14.00

«Εκθέματα μιλούν και άνθρωποι αφηγούνται»

Ξενάγηση

18/5, 18.00-19.30 & 20 & 21/5, 14.00-15.30

*Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

*Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για κρατήσεις θέσεων, στα τηλέφωνα 2106201899 και 2106201999 ή στο www.otegroupmuseum.gr

Πρωτέως 25, Κηφισιά, 2106201899, 2106201999


Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων με επαναλαμβανόμενες προβολές του βίντεο «Λανθάνουσες ιστορίες από την Επανάσταση του 1821» την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 μεταξύ 09:30-13:30. Στο βίντεο καταγράφονται αμφιλεγόμενες και λανθάνουσες ιστορίες από την Επανάσταση του 1821, με αφορμή αντικείμενα από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να δουν μέσα σε προθήκες αντικείμενα που παρουσιάζονται στο σχετικό βίντεο.

Η είσοδος στο Μουσείο για το κοινό θα είναι ελεύθερη και τις δύο ημέρες.

Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, 2103237617


Μουσεία Δήμου Αθηναίων

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού  και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων την Πέμπτη 18 Μαΐου διευρύνοντας το ωράριο λειτουργίας στα Μουσεία του, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Δωδεκανησιακό σπίτι «Βασίλη & Ειρήνης Μοσκόβη», Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος», Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος και Δημοτική Πινακοθήκη, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

 Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ» -  Ηρακλειδών 66Α και Θεσσαλονίκης

Συλλογή Φιγούρας Θεάτρου Σκιών Οικογένειας «Σωτήρη Χαρίδημου»

Συλλογή Οδοιπορικού Παλιάς Αθήνας

Στη συλλογή «Οδοιπορικό της Παλιάς Αθήνας»  θα πραγματοποιηθεί πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή το θέμα της ημέρας μουσείων «Τα Μουσεία, μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται»

Ώρες εκπαιδευτικών προγραμμάτων: 10:00 – 11:30 &13:00-14:30

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ «ΒΑΣΙΛΗ & ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΟΣΚΟΒΗ»  Δωδώνης 119, Σεπόλια

Θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από την έναρξης και ανά δύο ώρες.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ» - Αγγ. Χατζημιχάλη 6

Θα πραγματοποιηθούν δρώμενα με τίτλο: «Το Αρχοντικό Χατζημιχάλη στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, 17:00 - 18:00

Με αφορμή το θέμα της ημέρας μουσείων «Τα Μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται» θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους χώρους του αρχοντικού Χατζημιχάλη στην Πλάκα, με  παράλληλη εξιστόρηση των καταστάσεων που συνέβησαν ανάμεσα στα πρόσωπα της οικογένειας Χατζημιχάλη, οδηγώντας σε συναισθηματική ρήξη και αντιθέσεις.

Ώρα : 18:00 – 20:00

Διάλεξη του Γιάννη Μεγαλακάκη με θέμα: «Ο κρητικός χορός στο σταυροδρόμι του χθες και του αύριο» ,στο πλαίσιο προγραμματισμένου κύκλου σεμιναρίων.

ΜΟΥΣΕΙΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», Βασ. Σοφίας Πάρκο Ελευθερίας, 2107224238

Η ξενάγηση στο Μουσείο περιλαμβάνει αναφορά στην ιστορία του κτιρίου και στη χρήση του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, περιήγηση στους χώρους του και γνωριμία με την προσωπικότητα και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου.​ Ώρες ξεναγήσεων : 10:00  – 13:00.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, Μοναστηρίου και Κρέοντος 1

Mε αφορμή  την Διεθνή Ημέρα Μουσείων , το Μουσείο «Ακαδημίας Πλάτωνος» θα παραμείνει ανοιχτό από τις 9:00 – 20:00 και  με παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού, θα ξεναγεί τους επισκέπτες ,προσφέροντας τους γνώσεις γύρω από τη θεωρία των ιδεών του Πλάτωνος.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, Λεωνίδου & Μυλλέρου, 210 5202420 – 21

Mε αφορμή  την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η Δημοτική Πινακοθήκη θα διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των εκθεσιακών χώρων στα κτίρια του Μεταξουργείου έως τις 21:00.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ