Εικαστικα

Τα Αισχύλεια επιστρέφουν στην Ελευσίνα

65 εκδηλώσεις: συναυλίες,παραστάσεις, εικαστικά, διαλέξεις, προβολές κι άλλα πολλά μέχρι τα πρωτοβρόχια

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
135466-309383.jpg

Το «ξημέρωμα» της μεταπολίτευσης τα Αισχύλεια «διαδέχτηκαν» τα Ελευσίνια. Από τότε, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, στο Σαπωνοποιείο Χαριλάου, οι εγκαταστάσεις ζωντανεύουν, γεμίζουν φως και κόσμο. Όλα αυτά συμβαίνουν το 2016 μια από τις σημαντικότερες χρονιές στη νεότερη ιστορία της Ελευσίνας, καθώς η πόλη πέρασε στην τελική φάση και διεκδικεί δυναμικά τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Το Φεστιβάλ Αισχύλεια, που διοργανώνει ο Δήμος Ελευσίνας εδώ και 42 χρόνια, για μια ακόμη χρονιά φιλοξενεί εκδηλώσεις που στρέφουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη.

Στις 12 Αυγούστου ξεκινά το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ με σημαντικές μουσικές, θεατρικές, εκδηλώσεις, μοναδικά εικαστικά γεγονότα κι επιλεγμένες κινηματογραφικές προβολές. Μετά το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος της Μάρθας Φριτζήλα, το Meeting the Odyssey και τη Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία, ο Αύγουστος μετρά μέρες ως την Πανσέληνο και ομορφαίνει τις νύχτες του.

Το στερεότυπο της υποβαθμισμένης πόλης παραμερίζεται με τη δυναμική παρουσία της Ελευσίνας, μίας πόλης που από τέλη Ιουνίου έως μέσα Νοεμβρίου, φιλοξενεί συνολικά περισσότερες από 65 εκδηλώσεις.

25 παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, 23 μουσικές, 8 κινηματογραφικές προβολές, 3 εικαστικές εκθέσεις, 3 περφόρμανς, ένας ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου, ένα διεθνές συνέδριο, μία διάλεξη και μία διεθνής ημερίδα εισβάλλουν στην ατζέντα σου για τους επόμενους μήνες με σημείο αναφοράς την Ελευσίνα.

«Θουκυδίδης Δραματικός: Το θέατρο του Πολέμου»

ΗΠΑ, Ελλάδα και Τουρκία σε μια οξύμωρη σύμπραξη υπό το δράμα του πολέμου. Αυγουστιάτικη Παρασκευή, 12 του μηνός, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενώνει παρουσίαζει τη θεατρική παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το θέατρο του Πολέμου».

image

Πρόκειται για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του ομωνύμου προγράμματος που διοργανώνει το Hellenic Education & Research Center (HERC) σε σκηνοθεσία Γιάννη Παναγόπουλου και Δημήτρη Λιγνάδη. Το HERC είναι ένα αγγλόφωνο και ελληνόφωνο πρόγραμμα υποτροφιών, χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που απευθύνεται σε σπουδαστές και αποφοίτους Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Παρουσιάζεται μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση αποσπασμάτων της «Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου» του Θουκυδίδη, η οποία επιχειρεί να αναδείξει τη διαχρονική και οικουμενική ουσία της «Τραγωδίας του Πολέμου», με τη συμμετοχή σπουδαστών και αποφοίτων Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

image

Η Θουκυδίδεια συγγραφή επιχειρεί να αναδείξει την διαχρονική και οικουμενική ουσία της «Τραγωδίας του Πολέμου» και εξερευνά το «πολεμικό δράμα» έτσι όπως αναδύεται μέσα από το ιστορικό έργο του Θουκυδίδη, τόσο στο ενυπάρχον θεατρικό στοιχείο της ιστορικής αφήγησης, όσο και στο δραματικό περιεχόμενο των εξιστορούμενων πολεμικών γεγονότων.

 Info: Θουκυδίδης Δραματικός-Το Θέατρο του Πολέμου, 12 Αυγούστου, 20.30, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα, 2105565613, Είσοδος ελεύθερη

Κείμενο-Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης/ Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης – Γιάννης Παναγόπουλος/ Σκηνική Διδασκαλία-Κίνηση: ΈλεναΚαμηλάρη/ Σκηνικά-Κοστούμια: Δημοσθένης Κλιμενώφ/ Ιστορικοί Σύμβουλοι: Dr. BellaVivante, Δρ. Ανδρονίκη Μακρή

Φωτισμοί: Εβίνα Παπαβασιλείου/ Ήχος: KariotisAudio&Lighting/ Κινηματογράφηση: Νίκος Λερός/ Φωτογραφία: Θοδωρής Βερονίκης/ Υπεύθυνος Παραγωγής: Γιώργος Τζιαμπίρης/ Ηθοποιοί: σπουδαστές και απόφοιτοι Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις ΗΠΑ

*Η παράσταση είναι στα αγγλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους. Διάρκεια: 80 λεπτά


Αυγουστιάτικη πανσέληνος με τα μεγαλύτερα τραγούδια της Ελλάδας

Αυτή η πανσέληνος θα σε βρει στην Ελευσίνα με ηχώ τις μουσικές μιας σοπράνο και της ορχήστρας της. Στις 18 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, η Σόνια Θεοδωρίδου παρουσιάζει μια ιδιαίτερη, ατμοσφαιρική βραδιά με ολόγιομο φεγγάρι στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016. Η διεθνούς φήμης υψίφωνος παρουσιάζει αγαπημένες μελωδίες μεγάλων Ελλήνων συνθετών, όπως Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Κουγιουμτζή, Γιάννη Μαρκόπουλου, κ.ά.

Επιχειρώντας ένα μουσικό οδοιπορικό που ταξιδεύει στα μεγαλύτερα τραγούδια της Ελλάδας, έχει μαζί της την Οrchestra Mobile, υπό τη διεύθυνση του συζύγου της Θεόδωρου Ορφανίδη. Με αφετηρία το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μίξης, η Σόνια Θεοδωρίδου και ο Θεόδωρος Ορφανίδης δημιούργησαν το 2010 την Orchestra Mobile, την πρώτη κινούμενη (Μobile) ορχήστρα της Ευρώπης συνδυάζοντας πολυφωνία και παράδοση. Εξαιρετικοί μουσικοί, αποδεικνύουν σε κάθε τους εμφάνιση τους πως μπορούν να παίξουν οπουδήποτε κυριολεκτικά «αμέσως».

image

Η Σόνια Θεοδωρίδου με εμφανίσεις στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα παγκοσμίως, πολυάριθμες συναυλίες και ρεσιτάλ τραγουδιού, έχει συνεργαστεί με τους διασημότερους μαέστρους και τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, ενώ το κλασικό της ρεπερτόριο συμπεριλαμβάνει μερικούς από τους πιο σημαντικούς ρόλους όπερας.

image

Ο Θεόδωρος Ορφανίδης, υπεύθυνος για την αμφιλεγόμενη επιλογή του Σάκη Ρουβά στην απόδοση του Άξιον Εστί για τους εορτασμούς των 90 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη, έχει μαθητεύσει και συνεργαστεί με σημαντικούς μαέστρους, ενώ έχει προσκληθεί και ο ίδος ως μαέστος σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Μαζί με τη Σόνια Θεοδωρίδου, οι δυο τους, πραγματοποίησαν τον Ιούνιο του 2014 μία «ηχηρή» σιωπηλή εκδήλωση διαμαρτυρίας στο εσωτερικό του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο, διεκδικώντας την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.


Info: 18 Αυγούστου, 20:30, Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας, Σωτηρίου Γκιόκα 1, Ελευσίνα, Eίσοδος ελεύθερη


Το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για να μην ξεφύγει τίποτα

Ο Σωκράτης Μάλαμας παρέα με φίλους του-κορυφαίους μουσικούς, εμφανίζεται στις 24 Αυγούστου στο Παλαιό Ελαιουργείο στην παραλία Ελευσίνας. Τραγούδια που γίνονται μια ανάσα, από την πρώτη νότα μέχρι το τέλος, με τον Σωκράτη να δίνει το ρυθμό κι εσένα να τραγουδάς δυνατά. (*Σωκράτης Μάλαμας: Πως λαβώνεται ο χρόνος, 24 Αυγούστου, 20.30, Γενική είσοδος: 12 ευρώ και 5 ευρώ μειωμένο. Εισιτήρια: viva.gr -Κ.Ε.Π. Ελευσίνας, Δευτ.-Παρ. 8.00-20.00 και Σαβ. 8.00-13.30/ -Κ.Ε.Δ.Ε., Παγκάλου & Κίμωνος 11, Δευτ.-Παρ. 8.00-14.00/- Παλαιό Ελαιουργείο, κατά τη διάρκεια των Αισχυλείων, 19.00-22.00*).

image

Σειρά έχει στις 28 Αυγούστου η Hangzhou Opera Theater, που παρουσιάζει την παράσταση «The honest advice unpleasant on the ear». Βασισμένο στον «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Huizhu Sun, Chunfang Fei, πρόκειται για ένα γοητευτικό θέαμα που μεταφέρει στην μαγεία της Ανατολής. Όσο για τη Hangzhou Yue Opera Theatre, στα πενήντα και πλέον χρόνια ζωής της έχει δημιουργήσει τη δική της σεβαστή παράδοση. Τόσο εντός της Κίνας, όσο και σε διεθνείς περιοδείες, ο θίασος έχει παρουσιάσει περισσότερα από 100 έργα δικού του ρεπερτορίου, ενώ θεωρείται από πολλούς αληθινό «φυτώρειο» νέων ταλαντούχων ηθοποιών. (*«The honest advice unpleasant on the ear», 28 Αυγούστου, 20.30, Είσοδος: 5 ευρώ. Εισιτήρια: viva.gr/ -Κ.Ε.Π. Ελευσίνας, Δευτ.-Παρ. 8.00-20.00 και Σαβ. 8.00-13.30./ -Κ.Ε.Δ.Ε., Παγκάλου & Κίμωνος 11, Δευτ.-Παρ. 8.00-14.00/ - Παλαιό Ελαιουργείο, κατά τη διάρκεια των Αισχυλείων, 19.00-22.00*).

image

Στις 29 Αυγούστου τον λόγο έχει η παράσταση «Η ασπίς και το συμπόσιο», μια διαχρονική σάτιρα «φιλοσοφίας και φιλοσόφων», που έρχεται από το χθες και φτάνει στο μέλλον με μια αναγκαστική στάση στο παρόν. Μια αρχαία κωμωδία ύφους, ήθους και σαρκασμού του ελληνισμού και των Ελλήνων, που αν και γνωρίζουν το καλό, πράττουν το ανάποδο κατά τη σωκρατική «ακρασία». Το έργο δεν είναι παρά μία προσπάθεια ερμηνείας των σημερινών δεινών ως σύνδρομο των αρχαίων παθών μας που προκαλεί γέλιο, αφήνοντας για το τέλος μια γλυκόπικρη αίσθηση.

image

Σε σκηνοθεσία Χριστόφορου Χριστοφή και Γιώργου Παπαθεοδώρου και νεοελληνική απόδοση των Χριστόφορου Χριστοφή (Μένανδρος) και Παναγιώτη Δημητρόπουλου (Λουκιανός), τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Δημήτρης Πιατάς, ο Τάσος Παλατζίδης και ο Γιάννης Σαμσιάρης μαζί με έναν πολυπληθή θίασο.

image

Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν στην Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος και η είσοδος σε ΑΜΕΑ θα είναι δωρεάν. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα για κωφούς και ακουστική περιγραφή για τυφλούς, καθώς και υποτιτλισμός. Λόγω του φιλανθρωπικού χαρακτήρα της παράστασης, το κόστος γενικής εισόδου στα Αισχύλεια θα είναι 5€.

Την τελευταία μέρα του καλοκαιριού, στις 31 Αυγούστου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας» στο Παλαιό Ελαιουργείο. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκεται ο Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις και πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Στάνκογλου, Νάντια Κοντογεώργη και Γιώργος Καύκας. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα.

Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή, Ετεοκλής και Πολυνείκης σε αντίπαλα στρατόπεδα σε διεκδίκηση του θρόνου της Θήβας. Επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα παρατάσσονται εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης της Θήβας, οδεύοντας σε μία πολεμική σύγκρουση που καταλήγει σε διπλό θάνατο.

image

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης στο σημείωμά του, «φαίνεται πως όλοι μας –όχι μόνο οι Έλληνες αλλά όλοι όσοι μένουμε στην Ευρώπη– ζούμε με την αίσθηση πως κάποιοι εξαιρετικά απειλητικοί εχθροί στέκονται έξω από τα εύθραυστα τείχη της συνηθισμένης, μίζερης αλλά βολικής –ακόμη– ζωής μας. Δεν γνωρίζουμε το όνομα του εχθρού, […] αλλά μερικές φορές μοιάζει πως ο χειρότερος εχθρός μας έχει το ίδιο πρόσωπο με εμάς τους ίδιους, το ίδιο όνομα».

Μόλις μπει ο Σεπτέμβριος, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται. Στις 2 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και ακολουθούν στις 5/9 η «Ορέστεια» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στις 7/9 η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη, στις 8/9 «Ο κουρέας της Σεβίλλης» της Κάρμεν Ρουγγέρη, έργο βασισμένο στο θεατρικό έργο του Μπωμαρσαί και στις 9/9 ο Γιάννης Κακλέας με το «Συρανό».

Στις 10 Σεπτεμβρίου έρχεται μια διαφορετική διοργάνωση με τον 2ο Ημιμαραθώνιο «Στα ίχνη της ιεράς οδού» και δύο μέρες αργότερα, στις 12/9 το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, ενώ στις 15/9 ανεβαίνει στη σκηνή ο «Ίων του Πλάτωνα-ένα μικρό συμπόσιο», σε σκηνοθεσία Νάνας Παπαδάκη.

Στα μουσικά νέα του Φεστιβάλ ο Σταμάτης Κραουνάκης παρουσιάζει στις 16/9 τρεις γενιές τραγούδια με την παράσταση «Όλοι ένα φίλα με». Μπορεί στις μουσικές νύχτες του Φθινοπώρου να παρεμβάλλονται στις 18/9 οι «Ιππής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου, αλλά το μουσικό πρόγραμμα συνεχίζεται στις 21/9 με το τρίδυμο της επιτυχίας, Νατάσσα Μποφίλιου, Θέμης Καραμουρατίδης, Γεράσιμος Ευαγγελάτος που καλούν στη δική τους μουσική «Βαβέλ».

Τον Οκτώβρη υποδέχεται η χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας με συναυλία την Κυριακή, 2/10.

Tο εικαστικό μέρος του Φεστιβάλ 

Video Installation Art πάνω σε αγκυροβολημένα πλοία στις 30 Αυγούστου και δύο εικαστικές εκθέσεις, 3 και 8 Σεπτεμβρίου, πλαισιώνουν τα φετινά Αισχύλεια. Στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος η διεθνής εικαστική έκθεση «Γεωγραφικά Πλάτη | Ανθρώπινοι Ορίζοντες» (8/9) και στο Παλαιό Ελαιουργείο η έκθεση της Ελένης Πανουκλιά «Ό,τι φωτεινό έχει να πει, θα πρέπει να μείνει εικασία» (3/9)

Οι ιδιαίτερες στιγμές που δεν περιορίζονται στην τέχνη

3 και 4 Σεπτεμβρίου: State of Em(u)rgence: ενότητα "Δημόσιος χώρος" /Mixdoor Project: Κινούμενη site-specific δημιουργία, διεθνής συμπαραγωγή της Motus Terrae - Κέντρο για τις Τέχνες στο Δημόσιο χώρο. ώρα 8.30μμ. Σημείο έναρξης παράσταης: Συμβολή οδών Δήμητρος & Ερμού, Ελευσίνα.(συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Creative Europe της Ε.Ε.) Είσοδος ελεύθερη.

5 Σεπτεμβρίου: State of Em(u)rgence: ενότητα 'Δημόσιος χώρος'/ Διεθνής Ημερίδα "Ο Δημόσιος χώρος ως πεδίο πολιτιστικής ανάπτυξης", ώρα 10:30πμ, Ελαιουργική Ελευσίνας, Ιερά οδός 1 & Α. Μουρίκη 130. Είσοδος ελεύθερη.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, 1 και 2 Οκτωβρίου πραγματοποιείται το «3rd IHC International Conference in Heritage Management». (δείτε ΕΔΩ)


Info: ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2016 –ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ

Κυρίως πρόγραμμα: 12 Αυγούστου - 15 Νοεμβρίου 2016

Κινηματογραφικές προβολές: 26 Αυγούστου-19 Σεπτεμβρίου 2016: Μουσικοί κύκλοι: 26 Σεπτεμβρίου-17 Οκτωβρίου 2016. Είσοδος: 5€

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ