Εικαστικα

Μια εντυπωσιακή έπαυλη στη Σύρο γεμίζει τέχνη

Η Έπαυλη Τσιροπινά γιορτάζει 100 χρόνια με την κοινή έκθεση των Α. Δρούγκα και Μ. Μακρουλάκη

133065-302720.jpg
Μαρίνα Μπουκουμάνη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
134840-307770.jpg

Η ιδέα να επισκεφθείς ένα παλιό νεοκλασικό στη Σύρο που κάποτε ανήκε στον δήμαρχο Ερμούπολης είναι από μόνο του εντυπωσιακό, πόσο μάλλον αν συνδυάζεται και με μια έκθεση ζωγραφικής. Η εντυπωσιακή πέτρινη έπαυλη οικοδομήθηκε από τους αδερφούς Τσιροπινά πριν από 100 χρόνια και αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά σπίτια της Σύρου. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα διατηρητέα μνημεία του νησιού και αποπνέει μέχρι σήμερα την αίγλη μιας άλλης εποχής.

Έπαυλη Τσιροπινά, Σύρος, Έκθεση Ζωγραφικής, Διαδρομές σε νέα μονοπάτια -100 χρόν

Αχιλλέας Δρούγκας

Με αφορμή τα 100 χρόνια της περίφημης έπαυλης Τσιροπινά στην Ποσειδωνία Σύρου πραγματοποιείται η κοινή έκθεση των ζωγράφων Αχιλλέα Δρούγκα και Μιχάλη Μακρουλάκη με τίτλο «Διαδρομές σε νέα μονοπάτια -100 χρόνια μετά». Περνώντας το κατώφλι του επιβλητικού αρχοντικού, εκτός της έκθεσης, θα θαυμάσεις και τις μοναδικές τοιχογραφίες και οροφογραφίες του ιστορικού αυτού κτηρίου.

image

Μιχάλης Μακρουλάκης

Οι δυο ζωγράφοι είχαν συνυπάρξει στην πρώτη έκθεση που εγκαινίασε τον εκθεσιακό χώρο της έπαυλης Τσιροπινά το 2000 και μετά από 16 χρόνια συναντιούνται ξανά στο ίδιο μέρος για να παρουσιάσουν μια νέα σειρά έργων.

Η Έπαυλη Τσιροπινά αποτελεί στολίδι για το νησί, ενώ το ανακαινισμένο κτήριο λειτουργεί εδώ και χρόνια ως πολιτιστικός πολυχώρος. Το ιστορικό και μεγαλοπρεπές ακίνητο είναι κλασικό δείγμα θερινής μεγαλοαστικής κατοικίας του 20ου αιώνα και σχετίζεται άμεσα με την αρχιτεκτονική παράδοση της Σύρου, ειδικά στο προάστιο της Ντελαγκράτσια που και αποτελούσε παραθεριστικό θέρετρο των πλούσιων οικογενειών του νησιού.

Έπαυλη Τσιροπινά, Σύρος, Έκθεση Ζωγραφικής, Διαδρομές σε νέα μονοπάτια -100 χρόν

Αχιλλέας Δρούγκας

Οι καλλιτέχνες δεν επιλέχθηκαν τυχαία για να τιμήσουν τα 100 χρόνια της έπαυλης, αφού ο Μιχάλης Μακρουλάκης είναι Συριανός στην καταγωγή και σχεδόν μόνιμος κάτοικος τα τελευταία χρόνια. Παρουσιάζει έργα που έχει ο ίδιος εμπνευστεί από τοπία του νησιού με επίκεντρο τη θάλασσα, άλλοτε γαλήνια κι άλλοτε άγρια.

image

Μιχάλης Μακρουλάκης

Από την άλλη ο Αχιλλέας Δρούγκας γνωρίζει καλά την Σύρο κι ας μην είναι βέρος Συριανός. Έχοντας ζήσει στο νησί, τα νέα έργα του με τίτλο «Χειρονομίες» παρουσιάζουν τρισδιάστατες κατασκευές με φόντο διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου σκούρου μπλε. Στο προσκήνιο μπαίνουν διάφορα αντικείμενα ή ανθρώπινα μέλη, τα οποία είναι αποτέλεσμα μιας ανθρώπινης πράξης, ενίοτε παράγουν έννοιες ή προκαλούν αυτόν που στέκεται απέναντί τους να αποδώσει νόημα, να δημιουργήσει έννοια.

Έπαυλη Τσιροπινά, Σύρος, Έκθεση Ζωγραφικής, Διαδρομές σε νέα μονοπάτια -100 χρόν

Αχιλλέας Δρούγκας

Η εντυπωσιακή, πέτρινη έπαυλη έχει και ιστορικό ενδιαφέρον

Έργο ενός αρχιτέκτονα από την Βουργουνδία, το κτίσμα διαθέτει χώρους υποδοχής, σαλόνια, τραπεζαρίες, τζάκια, υπνοδωμάτια, κουζίνα και αποθήκες ενώ χαρακτηριστικός είναι ο κατάφυτος κήπος του. Το 1966 η έπαυλη πέρασε στα χέρια του Μάρκου Δάσκου, δήμαρχου της Άνω Σύρου, ενώ το 2000 αγοράστηκε από τη Δημοτική Αρχή Ποσειδωνίας και χρησιμοποιήθηκε ως εκθεσιακός χώρος. Τα επόμενα χρόνια λειτούργησε ως δημαρχείο Ποσειδωνίας και σήμερα η έπαυλη Τσιροπινά αποτελεί πολυχώρο τέχνης.

image

Μιχάλης Μακρουλάκης


Info: Διαδρομές σε νέα μονοπάτια -100 χρόνια μετά, μέχρι 28 Αυγούστου, Έπαυλη Τσιροπινά, Ποσειδωνία Σύρου, 2281361020

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-14:00 και 19:00-22:00/ Τετάρτη όλη μέρα/ Κυριακή πρωί κλειστά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ