Εικαστικα

Πόσο απέχει η ιστορία απ’ τον μύθο;

Το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο Μυθικισμού μάς δίνει την απάντηση

320927-630336.jpg
Αγγελίνα Ματζιαράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128941-647796.jpg

Τι κρύβεται πίσω από τη μυθολογία και ποια είναι η ιστορία των θρησκειών; Ο μυθικισμός, το φιλοσοφικό ρεύμα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα, επιχειρεί να διαχωρίσει τον μύθο από την ιστορική πραγματικότητα. Το «παιδί» του Διαφωτισμού, «mythicism» όπως είναι διαδεδομένο στο εξωτερικό το ρεύμα των ιδεών, δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα για χρόνια. Θεοί, θεές και θρυλικές φιγούρες με υπερφυσικές ικανότητες, έχουν τελικά ιστορικότητα ή πρόκειται για μυθολογικά πρόσωπα;

Στο 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο για τον Μυθικισμό, 14 διακεκριμένοι σύνεδροι από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία έρχονται στην Αθήνα και φέρνουν μαζί τους τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο του Μυθικισμού. Επιστήμονες, ανάμεσά τους και αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί όπως ο Στράτος Θεοδοσίου και ο Στέφανος Παϊπέτης, θα παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό τις θέσεις τους για σημαντικά ζητήματα όπως την έρευνα για την ιστορικότητα του Ιησού, τα ίχνη της Ηλικιακής λατρείας στις νεότερες θρησκείες, άγνωστες πτυχές της Βίβλου, καθώς επίσης και τα δάνεια του Χριστιανισμού από την αρχαία ελληνική παράδοση.

image

Η ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στις 22 Μαΐου με είσοδο ελεύθερη, έχει στόχο να αναδείξει όλες τις εκφάνσεις των μυθικιστικών ιδεών μέσα από την ιδιαίτερη ματιά Ελλήνων και ξένων ερευνητών και να αποτελέσει κοινή στέγη για επιστήμονες που ακολουθούν διαφορετικές φιλοσοφικές κατευθύνσεις.

Δες το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

 

image

Info: 22 Μαΐου, Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, 12.00-19.00, Είσοδος ελεύθερη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ