Εικαστικα

Η Φαίδρα Κρέσπη σχεδίασε το εξώφυλλό μας

Η γνωστή αρχιτέκτονας ζωγραφίζει την αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη και μιλάει στην A.V.

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
122960-275866.jpg

Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική;
Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να ζωγραφίζει. Ακόμα και αργότερα όταν σπούδασα αρχιτεκτονική , πάντα χρησιμοποιούσα το σκίτσο και τη ζωγραφική ως κύριο μέσω έκφρασης.
Θυμάστε το πρώτο σας έργο;
Αυτό που θυμάμαι είναι ότι σαν νήπιο ζωγράφιζα παντού. Ακόμα και στις σελίδες των παιδικών βιβλίων μου θα βρείτε ζωγραφιές δικές μου.

image 

image

Από πού αντλείτε έμπνευση για όσα σχεδιάζετε;
Από παντού. Μπορεί όπως περπατάω ξαφνικά να δω κάτι και να θέλω να το αποτυπώσω. Το τελευταίο διάστημα εμπνέομαι πολύ από το αστικό τοπίο και ειδικά τη ζωντάνια του κέντρου της Αθήνας. Μου αρέσει να χάνομαι μέσα στα στενά της.
Με τι ασχολείστε αυτή την περίοδο;
Αυτή την περίοδο ασχολούμαι με τη ζωγραφική και την εικονογράφηση ενός παιδικού βιβλίου και ετοιμάζω το e-shop μου.

image

image

image

Ποιο από τα έργα σας θα ξεχωρίζατε και γιατί;
Νομίζω ένα έργο μου που παίζει με την παραμόρφωση των κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας και δημιουργεί μια σύνθεση που θέλει να σε ρουφήξει μέσα και να χαθείς. Αυτό το χάος της ανομοιομορφίας των κτιρίων που βρίσκεις σε όλη την πόλη, την αναρχία, τα γκράφιτι, κάτι που άλλοι βρίσκουν άσχημα εγώ τα βρίσκω τρομερά εμπνεύσημα.
Σε ποια γειτονιά της Αθήνας ζείτε και ποια είναι τα τρία πράγματα που αγαπάτε σε αυτήν;
Αυτή τη στιγμή ζω στη Βούλα (παλιότερα ζούσα στο κέντρο). Το βασικό πράγμα που εκτιμώ μένοντας στη Βούλα είναι η θάλασσα και ότι μπορώ να πεταχτώ μέσα σε δέκα λεπτά για ένα μπάνιο. Ακόμα και το χειμώνα. Είναι λίγες οι πρωτεύουσες στον κόσμο που σου επιτρέπουν να το κάνεις αυτό.

image

image

Πείτε μας δυο λόγια για το έργο που φιλοξενήσαμε στο εξώφυλλο της Athens Voice.
Το «Fragmented Realities» είναι ένα έργο για τη Θεσσαλονίκη, αγαπημένη μου πόλη και πηγή έμπνευσης για πολλά έργα μου. Είναι μια σύνθεση που δημιουργήθηκε από σκαναρισμένα σχέδια ακουαρέλας και σινικής μελάνης πάνω σε χαρτί. Χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά στοιχεία της πόλης (όπως τους γερανούς του λιμανιού, τις βιομηχανικές αποθήκες , τον λευκό πύργο, τις πολυκατοικίες της παραλίας) ήθελα να κάνω μια σύνθεση που να μοιάζει σχεδόν ονειρική , σαν από κάποιο παραμύθι και φυσικά να αποπνέει τον αέρα του φεστιβαλικού χαρακτήρα της πόλης.

image

Τι σκέψεις κάνατε όταν είδατε το έργο σας τυπωμένο στο εξώφυλλο μιας εφημερίδας δρόμου σε όλη τη πόλη»
Λατρεύω την Athens Voice και εννοείται ότι ένιωσα μεγάλη χαρά όταν είδα το έργο μου στο εξώφυλλό της. Σε κάνει να πιστεύεις ότι όλα γίνονται!

image

image

image

image


H Φαίδρα Κρέσπη γεννήθηκε στη Λέσβο το 1978 από πατέρα Έλληνα και μητέρα Νεοζηλανδή. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στη Μ. Βρετανία, πρώτα στο NewcastleUniversityκαι στη συνέχεια στο EdinburghUniversityαπό το 1997 έωςτο 2003. Έχει συνεργαστεί με αρχιτεκτονικά γραφεία στην Αθήνα και στην Αγγλίακαι ασχολείται πιο εντατικά με τη ζωγραφική από το 2012. Το 2015 παρακολούθησε μαθήματα εικονογράφησης στο CentralSaintMartinsUniversityστο Λονδίνο, πράγμα που την ώθησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την εικονογράφηση. Έχει πάρει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκηκαι Μύκονο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ιστοσελίδα: www.phaedracrespi.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ