- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Ένας «κρυμμένος» αρχαιολογικός θησαυρός: Άνοιξε η «Περβόλα» στη Ρόδο, ένας χώρος αθέατος για 75 χρόνια
«Αποδίδουμε έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο, αθέατο για 75 χρόνια», τόνισε η Λίνα Μενδώνη - Πρώτος επισκέπτης ο πρωθυπουργός
Ένας «κρυμμένος» αρχαιολογικός θησαυρός: Άνοιξε η «Περβόλα» στη Ρόδο, ένας χώρος αθέατος για 75 χρόνια
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε στη Ρόδο τον ανακαινισμένο αρχαιολογικό χώρο των Ελληνιστικών Νεωρίων, τους Μεσαιωνικούς Κήπους του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου και τη νέα υπαίθρια γλυπτοθήκη στην περιοχή της «Περβόλας», έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων στο κέντρο της Μεσαιωνικής Πόλης, σε άμεση γειτνίαση με το Παλάτι.
Όπως σημειώθηκε, η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε μετά από αυτοψία της υπουργού στις 5 Νοεμβρίου 2021, όταν αποκαλύφθηκε ένας επί δεκαετίες «κρυμμένος» αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος παρέμενε ανενεργός και αναξιοποίητος για περίπου 75 χρόνια.
Πρώτος επισκέπτης της αναβαθμισμένης Περβόλας ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεναγήθηκε στον χώρο, που αποτυπώνει τη διαχρονική ιστορική εξέλιξη της Ρόδου και τη σημασία της ως κόμβου εμπορικών θαλάσσιων διαδρομών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην ομιλία της, η Λίνα Μενδώνη παρουσίασε τη στρατηγική του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου, υπογραμμίζοντας ότι ο χώρος της Περβόλας μετατράπηκε σε ένα ενιαίο, ανοιχτό και επισκέψιμο «διαχρονικό μουσείο».
Σε αυτό συνυπάρχουν αρχαιότητες από την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, κατάλοιπα της Ιπποτοκρατίας, στοιχεία της Οθωμανικής εποχής αλλά και νεότερα ιστορικά ίχνη, συγκροτώντας ένα πολυστρωματικό μνημειακό σύνολο. Η υπουργός τόνισε ότι ο πολιτισμός δεν αποτελεί στατική έννοια, αλλά κρίσιμο αναπτυξιακό πόρο που ενισχύει την οικονομία και την κοινωνία.
Παράλληλα, ανέφερε ότι στα Δωδεκάνησα υλοποιούνται πάνω από 30 έργα πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 60 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» και εθνικούς πόρους.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πολυεπίπεδη ανασκαφική και αποκαταστατική εργασία που προηγήθηκε στην Περβόλα, όπου ταυτοποιήθηκαν χιλιάδες ευρήματα και μετακινήθηκαν δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Στο έργο εντάχθηκαν επίσης οι ιστορικοί Κήποι του Κυβερνήτη και αναδείχθηκαν μνημεία όπως η ρωμαϊκή οδός Cardo, το Τετράπυλο και το νομισματοκοπείο των Ιπποτών.
Στη Μεσαιωνική Πόλη υλοποιούνται επιπλέον 13 έργα πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 35 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν αποκαταστάσεις οχυρώσεων, μνημείων και ιστορικών κτηρίων, συγκροτώντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτιστικών επενδύσεων που έχει γίνει στη Ρόδο τις τελευταίες δεκαετίες.
Τέλος, επισημάνθηκε η προσβασιμότητα του χώρου για άτομα με αναπηρία, καθώς και η δημιουργία υποδομών και εκπαιδευτικού υλικού, με στόχο έναν πολιτισμό ανοιχτό και συμπεριληπτικό.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Υπάρχουν ελάχιστα μέρη σε αυτόν τον πλανήτη όπου μπορούμε απλώς να είμαστε μαζί»
Πότε θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες
Η ιστορία για το «Παιδί της Νύχτας»
«Έχω γράψει πολλά τραγούδια, αλλά αυτό το τραγούδι, επειδή ξέρω ότι ήταν το αγαπημένο του θα το πω...»
Ο ηδονισμός του ρέιβ και η τέκνο της αγωνίας
Ο Βρετανός τραγουδιστής εμφανίστηκε μόνος στη σκηνή του Lincoln Financial Field Stadium στη Φιλαδέλφεια
Από τις ατομικές συνήθειες έως τις συλλογικές δράσεις και τη σύνδεση της καθαριότητας με τον πολιτισμό και την αισθητική
Από τα 100 δολάρια έπεσε στα 51 δολάρια η χαμηλότερη τιμή εισιτηρίου μέσα σε λίγες ημέρες
Η Upper Ankyle παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση για τη μνήμη, τη μετάβαση και τον ασταθή χρόνο του παρόντος
Η αγάπη για τα βιβλία ως κοινός τόπος ή ως ακόμη ένα κριτήριο κατηγοριοποίησης;
Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη Πέμπτη
Οι παραγωγές που επιστρέφουν από προηγούμενες σεζόν και οι νέες πρεμιέρες
Η τέχνη βγαίνει από τα όρια μιας γκαλερί και κυκλοφορεί μέσα στην πόλη
Special guest στην πρεμιέρα η Κατερίνα Στανίση
Το Ελβετικό Κέντρο για τον Πολιτισμό, την Έρευνα και τη Διπλωματία εγκαινιάζεται την 1η Οκτωβρίου, μαζί με το φεστιβάλ One & Only Athens
Στα highligths τo «Φάουστ» του Ρομέο Καστελούτσι, το «Έπος» του Νίκου Καραθάνου αλλά και η μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Παπαϊωάννου
Υπάρχουν μουσικά έργα που δεν γράφτηκαν μόνο για να ακουστούν. Έργα που γεννήθηκαν μέσα από τον πόλεμο και την απώλεια και κράτησαν ζωντανή τη μνήμη μιας ολόκληρης εποχής.
Ο Μίλτος Παύλου μιλά για το «Violet in Spring», το τραγούδι που γεννήθηκε από ένα από τα τελευταία ποιήματα του Ουκρανού στρατιώτη και ποιητή Μακσίμ «Νταλί» Κριβτσόφ
Η νέα φιγούρα αναπαριστά με εντυπωσιακή ακρίβεια την εμφάνισή του στην παγκόσμια περιοδεία «Blue Electric Light»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.