Πολιτισμος

Η Άλκη Ζέη επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών

Νέα διάκριση για την ενενηντάχρονη συγγραφέα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Άλκη Ζέη ενώ αναγορεύεται επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών
Η Άλκη Ζέη αναγορεύεται επίτιμη διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Η Άλκη Ζέη επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, μια ακόμα διάκριση για τη μεγάλη Ελληνίδα συγγραφέα.

Πολλαπλασιάζονται οι διακρίσεις για τη συγγραφέα Άλκη Ζέη τα τελευταία χρόνια. Το 2010, η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε για το σύνολο του έργου της, το 2012 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κύπρου και το 2014 επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον Ιανουάριο του 2015 έλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, διάκριση που αποδίδεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διαπρεπείς προσωπικότητες των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων.

Τώρα το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών πρότεινε την αναγόρευσή της σε επίτιμη διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Η αναγόρευση θα πραγματοποιηθεί σε τελετή ανοιχτή σε όλους, την Τετάρτη 13 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου.

Γεννημένη στην Αθήνα, η 90χρονη σήμερα Άλκη Ζέη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας στο Τμήμα Σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση μαζί με τον σύζυγό της σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου και κατά την περίοδο της επταετίας στη Γαλλία. Επέστρεψε με το τέλος της δικτατορίας και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Σταθμός στη νεώτερη λογοτεχνία για παιδιά και αξιολογημένο έως ένα από τα καλύτερα βιβλία για παιδιά στον κόσμο –το πρώτο της βιβλίο– «Το καπλάνι της βιτρίνας» (γραμμένο στην πρώην ΕΣΣΔ) που μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες και βρίσκεται στην 49η έκδοση.

Το βιβλίο εμπνέεται από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και αποτελεί σταθμό στην ελληνική παιδική λογοτεχνία, καθώς είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο με πολιτικές αναφορές στη δικτατορία του Ι. Μεταξά. Ακολούθησε «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου» το 1971 (γραμμένο στη δεύτερη «εξορία» της στο Παρίσι) που βρίσκεται στην 61η έκδοση και έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της και τη συγγραφική της συγκρότηση αφηγείται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» (Μεταίχμιο, 2013).

photo © ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ