- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Γενέθλια για το Μουσείο Ακρόπολης - Συμπλήρωσε 14 χρόνια λειτουργίας
Γιορτάζει με δωρεάν μουσικό αφιέρωμα στη μνήμη του αείμνηστου προέδρου του, Δημήτριου Παντερμαλή


Μουσείο Ακρόπολης: Συμπλήρωσε 14 χρόνια λειτουργίας - Ο απολογισμός των πεπραγμένων του - Mουσικό αφιέρωμα στη μνήμη του καθηγητή Δημητρίου Παντερμαλή.
Τα 14 χρόνια λειτουργίας του κλείνει σήμερα, Τρίτη 20 Ιουνίου το Μουσείο Ακρόπολης.
Με αναφορά στον «αγαπημένο δάσκαλο και φίλο», αείμνηστο Δημήτριο Παντερμαλή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νικόλαος Σταμπολίδης άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα του μουσείου της περιόδου από τον Ιούνιο 2021 έως τον Ιούνιο 2023, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή την επέτειο των 14 χρόνων λειτουργίας του μουσείου.
«Το Μουσείο Ακρόπολης τέλεσε μνημόσυνο 40 ημερών στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και Αγίων Αναργύρων Μακρυγιάννη και την ίδια μέρα φυτεύτηκε μία ελιά στη μνήμη του αείμνηστου Προέδρου του, η οποία υποδέχεται τους επισκέπτες στην είσοδο του Μουσείου επί της οδού Μητσαίων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ν. Σταμπολίδης για το δέντρο που ήδη «θάλλει και βγάζει καρπούς" και "θα εξακολουθεί να υπάρχει και όταν δεν θα είμαστε εδώ».
Επίσης έκανε αναφορά στο Πρόγραμμα Υποτροφίας Κλασικής Αρχαιολογίας «Δημήτριος Παντερμαλής» που θεσμοθέτησε το ΔΣ του μουσείου, το οποίο έδωσε και το όνομα του αείμνηστου Προέδρου του στο Αμφιθέατρο.
Ο γενικός διευθυντής αναφέρθηκε μεταξύ πολλών άλλων και στην ανανέωση της μόνιμης έκθεσης κυρίως στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, με σκοπό τον ορθολογικότερο καταμερισμό των εκθεμάτων στις θεματικές τους ενότητες.
Η ανανεωμένη αίθουσα, που θα παραμείνει ως έχει με σημειακές αλλαγές «δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να καταλάβουν όχι μόνο την ομορφιά αυτών των έργων αλλά και την κοινωνία και το πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι της περιόδου που τα δημιούργησε», δήλωσε κατά την επιτόπια ξενάγηση ο Ν. Σταμπολίδης.
Συγκεκριμένα, στην είσοδο της εν λόγω αίθουσας τον επισκέπτη υποδέχονται οι δύο σφίγγες της Ακρόπολης που βρίσκονται πλέον αντικριστά, ενώ αμέσως μετά περίοπτη θέση έχει ο περίφημος Μοσχοφόρος, ένα από τα σημαντικότερα έργα πλαστικής της Αρχαϊκής εποχής (γύρω στο 570 π.Χ.).
Η συγκέντρωση των αρχαϊκών αρχιτεκτονικών γλυπτών, των Κορών και των ανδρικών αγαλμάτων σε διακριτές ενότητες επιτρέπει την καλύτερη πρόσληψη του μουσειακού αφηγήματος και την ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη.

Μουσείο Ακρόπολης: Εμπλουτισμός των εκθεμάτων
Δημιουργήθηκε επίσης η νέα εκθεσιακή ενότητα «Αξιωματούχοι και επαγγελματίες», που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει με άλλο μάτι, όχι μόνο την αισθητική ομορφιά των αγαλμάτων, αλλά και τα έργα τέχνης, τους ανθρώπους και τις κοινωνίες που τα παρήγαγαν.
Παράλληλα, η έκθεση εμπλουτίστηκε με νέα έργα. Στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης επανατοποθετήθηκε ο Κούρος (Ακρ. 596), μετά την επανασυντήρηση και τη συνάρμοση του κορμού με τη βάση, και προστέθηκαν από τις αποθήκες η βάση περιρραντηρίου της Πλύντριας Σμικύνθης (Ακρ. 607), ο κίονας του γναφέα Σίμωνα (Ακρ. 429) και ο κιονίσκος με το άγαλμα της Κόρης (Ακρ. 6503). Στη βόρεια πτέρυγα του πρώτου ορόφου προστέθηκε η κεφαλή του Ομήρου (EAM 626), η κεφαλή που αποδίδεται στον ρήτορα Δέξιππο (EAM 581) και το αρχιτεκτονικό μέλος με τα ανάγλυφα σύμβολα της Αθηνάς (Ακρ. 2444). Επιπλέον, το Μουσείο προχώρησε στην αλλαγή φωτισμού στους εκθεσιακούς χώρους του πρώτου και του τρίτου ορόφου, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες θέασης και αναδεικνύοντας γοητευτικές λεπτομέρειες των εκθεμάτων.
Οι προσπάθειες επανένωσης γλυπτών του Παρθενώνα
Ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η ενημέρωση όσον αφορά τις προσπάθειες επανένωσης αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα που ευοδώθηκαν την παραπάνω διετία, όπως η Απόφαση της UNESCO, που αναγνώρισε τον διακρατικό/διακυβερνητικό χαρακτήρα του ελληνικού αιτήματος για την επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα και η οποία πάρθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 για πρώτη φορά έπειτα από 38 χρόνια συστάσεων, η επιστροφή από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο Ακρόπολης δέκα θραυσμάτων του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα, στις 3 Ιανουαρίου 2022 και, κυρίως, η "διαδρομή" της οριστικής επανένωσης του «θραύσματος Fagan» στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 2022, ενέργεια η οποία άνοιξε τον δρόμο για την οριστική επιστροφή τριών θραυσμάτων του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα από τα Μουσεία του Βατικανού που έφτασαν στην Αθήνα στις 10 Μαρτίου 2023 και επανενώθηκαν με τα υπάρχοντα στην έκθεση του Μουσείου στις 24 Μαρτίου 2023.

«Δεν μπορεί να ακούγεται ότι οι Έλληνες θέλουν τα Γλυπτά για τη δική τους ταυτότητα και περηφάνια. Είναι λάθος αυτό. Οι Έλληνες τα θέλουν εδώ, όχι μόνοι τους. Τα θέλει η παγκόσμια κοινότητα εδώ για το βιωματικό χαρακτήρα που έχει η αίθουσα του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης με το μνημείο το ίδιο απέναντι. Η παγκόσμια κοινότητα τα θέλει και εκείνη πιέζει προς κάθε κατεύθυνση γιατί όπου και να τα τοποθετηθούν, στο καλύτερο μουσείο του κόσμου, σε όποιες συνθήκες φωτισμού, ποτέ δεν θα έχουν το χάδι από το φως του ήλιου που τα γέννησε. Αυτά τα μάρμαρα λάμπουν στον ήλιο μόνο εδώ. Πουθενά αλλού δεν μπορεί να αντανακλάται το φως με το ίδιο τρόπο όπως εδώ», τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, που αναφέρθηκε διεξοδικά και στην ιστορία της επιστροφής του θραύσματος Fagan.
«Είναι το πρώτο “ελγίνειο” που επιστρέφει στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που είχε η οριστική επιστροφή του στην Ελλάδα, καθώς «αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί, ο δρόμος δηλαδή της καλής θέλησης».

Γενέθλια Μουσείου Ακρόπολης: Mουσικό αφιέρωμα στη μνήμη του Δημητρίου Παντερμαλή
Με την ευκαιρία των γενεθλίων του Μουσείου Ακρόπολης την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023, τιμώντας τη μνήμη του αείμνηστου Προέδρου του, το Μουσείο προσκαλεί την Ορχήστρα Νέων Δίου να προσφέρει στους επισκέπτες του δωρεάν ένα μουσικό αφιέρωμα στην μελοποιημένη ελληνική ποίηση, στον προαύλιο χώρο του στις 9 μ.μ.
Η πολυμελής ορχήστρα αποτελείται από νέα παιδιά, κυρίως μαθητές και φοιτητές, με κοινό χαρακτηριστικό την άψογη καλλιτεχνική δεξιοτεχνία, το μεράκι και το αστείρευτο ταλέντο τους. Την ορχήστρα διευθύνει ο μαέστρος Νίκος Πατρής. Συμμετέχουν ο Βασίλης Λέκκας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Ζωή Παπαδοπούλου και ο Μπάμπης Βελισσάριος. Την βραδιά παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας. Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη.
Την ημέρα αυτή, οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα είναι ανοιχτοί με εκτεταμένο ωράριο λειτουργίας από τις 9 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ κι έπειτα. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου με θέα στην φωτισμένη Ακρόπολη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέσα σε 20 λεπτά είχαν ήδη πουληθεί πάνω από 50.000 εισιτήρια
Πώς φαίνεται η Αθήνα μέσα από τους φακούς της τεχνητής νοημοσύνης;
Η έκθεση της γιαπωνέζας πρωτοπόρου της σύγχρονης τέχνης ενθουσίασε το αυστραλιανό κοινό
Μια συζήτηση με τον φωτογράφο Παναγιώτη Παπουτσή με αφορμή την ατομική του έκθεση φωτογραφίας στον χώρο Τέχνης Μελάνυθρος
Από πού θα μεταδοθεί η μεγάλη τελετή
«I beg to dream and differ from the hollow lies, this is the dawning of the rest of our lives»
Την Τετάρτη 30 Απριλίου, στις 19.00, στο βιβλιοπωλείο Πατάκη
Από την ποίηση στη γη και η επιλογή της απομόνωσης
Απεικονίζει την βασίλισσα Βεατρική
Ο Sanuki αποκαλύπτει την anime πλευρά της Τέχνης
Ανάμεσα σε 10, 20 ή 30 «καλές» ταινίες πώς μπορεί να οριστεί η καλύτερη;
Δεν πρόλαβε να ανεβάσει στόρι στη σελίδα του στο Instagram και σχεδόν 10.000 άτομα περιμένουν για εισιτήριο
Ακολουθούν ο Post Malone και η Μπίλι Άιλις
Σπάνια και τολμηρή δήλωση σε μια εποχή ελάχιστης queer εκπροσώπησης στη νοτιοκορεατική ποπ
Σχεδόν τρεις ώρες ατελείωτης δράσης με τον Τομ Κρουζ
Κριτική ταινίας: 1,5 αστεράκι για την ταινία με πρωταγωνιστή τον Μπεν Άφλεκ
Κριτική ταινίας: 3 αστέρια για την ταινία του Μπορίς Λοζκίν
«Tony»: Οι πρώτες πληροφορίες για τη νέα παραγωγή της Α24
Μιλήσαμε με τον ηθοποιό με αφορμή τη συμμετοχή του στο «Tiny beautiful things», που ανεβάζει η Νία Βαρντάλος στο Παλλάς
Eμφανίστηκε σε επτά ταινίες πριν καν κλείσει τα 11 της χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.