Πολιτισμος

Το Βρετανικό Μουσείο προτείνει «συνεργασία για τον Παρθενώνα»

Με φόντο τα Ελγίνεια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γλυπτά του Παρθενώνα
Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο © EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Βρετανικό Μουσείο: Πιθανή η κοινή αξιοποίηση των γλυπτών του Παρθενώνα. 

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ζήτησε μια «συνεργασία για τον Παρθενώνα» με την Ελλάδα, που θα μπορούσε να δει τα επίμαχα Ελγίνεια Μάρμαρα να επιστρέφουν στην Αθήνα μετά από περισσότερα από 200 χρόνια.

Η βρετανική εφημερίδα «Sunday Times» επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο κάνει λόγο για ενός είδους «σύμπραξη» με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Τζόναθαν Γουίλιαμς, υψηλόβαθμο στέλεχος του Βρετανικού Μουσείου, καλεί «τους Έλληνες συνεργάτες και φίλους για μια 'σύμπραξη του Παρθενώνα'» καθώς, όπως τονίζει, «πιστεύει έντονα ότι υπάρχει χώρος για μια εκ νέου δυναμική και θετική συζήτηση, η οποία θα βρει νέους τρόπους συνεργασίας».

Ωστόσο, η «σύμπραξη» δεν φαίνεται να ξεφεύγει από την προηγούμενη βρετανική πρόταση για «δανεισμό» κάτι που η Ελλάδα απορρίπτει. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βρετανικού Μουσείου επαναλαμβάνει, άλλωστε, τη λέξη «δανεισμό»: «Τα γλυπτά είναι ένα αδιαμφισβήτητα αναπόσπαστο κομμάτι του Μουσείου». «Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα ήμασταν ενθουσιασμένοι είτε να δανείσουμε είτε να δανειστούμε. Είναι αυτό που κάνουμε», λέει.

Ο ίδιος απέρριψε τις ιδέες που έχουν διατυπωθεί περί πιστών αντιγράφων, λέγοντας «ο κόσμος επισκέπτεται το Βρετανικό Μουσείο για να δει το αυθεντικό, έτσι δεν είναι;».

Τα γλυπτά - 17 φιγούρες και μέρος μιας ζωφόρου που διακοσμούσε τον 2.500 ετών ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη- αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν ο Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έκτοτε αποτέλεσαν αντικείμενο μακροχρόνιας διαμάχης για το πού έπρεπε να εκτεθούν.

Ανάλογη πρόταση είχε διατυπώσει πάντως στις αρχές του καλοκαιριού και ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, κάνοντας λόγο για δυνατότητα συμφωνίας διαμοιρασμού ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής έκανε λόγο για τοποθετήσεις ελιγμού ώστε να σταματήσει ο «θόρυβος» γύρω από το ζήτημα της επιστροφής.

«Το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα γλυπτά χωρίς να είναι πραγματική λύση. Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του» τόνισε ο κ. Παντερμαλής.

Την ίδια ώρα, πάντως, το αναγνωστικό κοινό της διαδικτυακής έκδοσης των Times «ψηφίζει» επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, στη διαδικτυακή δημοσκόπηση καταγράφεται ότι το 78% των αναγνωστών πιστεύουν ότι πρέπει να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Αθήνα, έναντι του 22% που είναι κατά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημήτρης Φιλιππίδης: Συνέντευξη με τον νέο ηθοποιό
Δημήτρης Φιλιππίδης: «Το χιούμορ είναι το πιο αποτελεσματικό κοινωνικό εργαλείο. Μιλάω και προσωπικά»

Μιλήσαμε για όλα: τη νέα παράσταση «Ήρωες», το θέατρο, τα όρια της σάτιρας, τη σύγκριση με τον πατέρα του και πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση σήμερα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.