- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συλλυπητήρια και θλίψη για τον θάνατο του Σταύρου Τσιώλη
Ένας γλυκός άνθρωπος με χιούμορ και με πάθος για τον κινηματογράφο
Ο Σταύρος Τσιώλης, σπουδαίος και πολυβραβευμένος δημιουργός του ελληνικού κινηματογράφου, έφυγε σήμερα το πρωί.
Τον σκηνοθέτη και παθιασμένο κινηματογραφιστή Σταύρος Τσιώλη αποχαιρετούν με συλλυπητήρια μηνύματα το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
«Ο Σταύρος Τσιώλης, σπουδαίος και πολυβραβευμένος δημιουργός του ελληνικού κινηματογράφου, έφυγε σήμερα το πρωί από κοντά μας, έχοντας υπηρετήσει την ελληνική κινηματογραφία με αφοσίωση και πάθος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμπληρώνοντας για τον εκλιπόντα: «Ήταν ένας γλυκός άνθρωπος, ευγενής, πολύ αγαπητός στον κόσμο της ελληνικής κινηματογραφίας. Είχε χιούμορ και συνήθιζε να αυτοσυστήνεται ως Αρκάς, θυμίζοντας συχνά και σε όλους την καταγωγή του. Ο Σταύρος Τσιώλης, έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ως βοηθός σκηνοθέτης στα στούντιο της Φίνος Φιλμ. Την εποχή της μεγάλης λάμψης του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου γύρισε εκεί τις πρώτες του ταινίες, διαμορφώνοντας το ιδιαίτερο, προσωπικό του ύφος. Είναι ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου».
Ο Στ. Τσιώλης «αγάπησε και ανέδειξε τους ερασιτέχνες ηθοποιούς και την αυθεντικότητά τους, ενώ γεφύρωσε την αμεσότητα και τη λαϊκότητα της λεγόμενης εμπορικής ταινίας με τις ανησυχίες και αναζητήσεις του καλλιτεχνικού κινηματογράφου», συνεχίζει το ΥΠΠΟΑ. Και συμπληρώνει: «Δημιούργησε ένα προσωπικό είδος κωμωδίας, στο οποίο αποτύπωσε τη λατρεία του για τις γυναίκες, τις αντρικές παρέες και τους λαϊκούς μύθους. Αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία της κινηματογραφικής γραφής του τα συνδύασε με τη λαϊκή μουσική αλλά και την περιπλάνηση στο ελληνικό τοπίο, το οποίο κινηματογράφησε με αισθαντικότητα».
«Η απώλειά του είναι για τον ελληνικό κινηματογράφο "Μια Τόσο Μακρινή Απουσία". Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη εκφράζει στους οικείους του και στην κινηματογραφική οικογένεια τα θερμά της συλλυπητήρια», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Μεγάλη η απώλεια
Η απώλεια του Σταύρου Τσιώλη είναι μεγάλη, τονίζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), σε ανακοίνωσή του, με την οποία «αποχαιρετά τον σκηνοθέτη και αγαπημένο φίλο του Φεστιβάλ».
«Αρκάς στην καταγωγή και την ψυχή, έκανε μέσα από το σινεμά και το Φεστιβάλ, σπίτι του τη Θεσσαλονίκη κι εμείς τον νιώθαμε πάντα, δικό μας άνθρωπο», σημειώνει το ΦΚΘ και προσθέτει: «Θα μάς λείψει το ξεχωριστό του στυλ, τα προσωπικά, γεμάτα χιούμορ και αυτοσχεδιασμούς, ψυχογραφήματά του, οι κινηματογραφικές περιπλανήσεις του με συνοδοιπόρους καθημερινούς ανθρώπους. Στις ταινίες του ύμνησε την αντροπαρέα, τις γυναίκες, το μεθύσι της ζωής. Το σινεμά του ήταν γεμάτο ποιητικές στιγμές, αυθορμητισμό, μαγικές συναντήσεις, σουρεαλισμό».
Το ΦΚΘ εκφράζει επίσης τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια παράσταση χωρίς αποκλεισμούς από το Εθνικό Θέατρο και την Alpha Bank
Ένα καλοκαίρι, 10 αξέχαστες στιγμές, ένα μεγάλο αντίο
Διεθνής τιμή για τον επιδραστικό καλλιτέχνη σε ειδική τελετή στο Κονσερτχεμπάου του Άμστερνταμ
Από το ποιητικό ροκ των Waterboys και το λονδρέζικο groove των Soul II Soul μέχρι το ανήσυχο metal, τη σύγχρονη ελληνική τραγουδοποιία και τις παραστάσεις δίπλα στη θάλασσα
Μετά τη Νέα Υόρκη, ταξιδεύει σε Λονδίνο και Ρώμη, για να επιστρέψει εκ νέου στην Αθήνα τον Δεκέβριο
Παράλληλα θα δώσουν το παρόν διεθνείς και Έλληνες δημιουργoί
H Μαργαρίτα Αθανασίου, η Βαλίνια Σβορώνου, η Σοφία Κουλουκούρη, ο Κοσμάς Νικολάου, η Βέρα Χοτζόγλου και ο Κωνσταντίνος Δουμπενίδης μιλούν στην ATHENS VOICE
Εντυπωσιακή πορεία για την κινηματογραφική μεταφορά του ομηρικού έπους, που αγγίζει τα 640 εκατ. δολάρια παγκοσμίως
Πρώτη ματιά στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος της Ιωάννας Καρυστιάνη
Η επιτυχία των Disney και Pixar ξεπέρασε επίσημα το 1 δισ. δολάρια στο παγκόσμιο box office
Ένα φωτογραφικό δοκίμιο για τη μνήμη, το φως και τον τόπο
Τι απάντησε η κοπέλα σε όσους την αποδοκίμασαν
Στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2028 με την σκηνοθετική υπογραφή του Σον Λεβί
Η Αισθητική της Οδύνης και ο μύθος του Καταραμένου Δημιουργού: Ένα longread
Μία από τις καλύτερες metal βραδιές στην Πλατεία Νερού
Πρωταγωνίστησε στην ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ μαζί με τη Σούζαν Σαράντον
Η υποκριτική του παρουσία έχει γίνει έτσι πιο επιλεκτική
Το (What's the Story) Morning Glory? αφήνει πίσω το ιστορικό Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
Ο σκηνοθέτης της Οδύσσειας επισκέφθηκε το Criterion Closet και αποκάλυψε τις ταινίες και τους δημιουργούς που τον επηρέασαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.