Πολιτικη & Οικονομια

Άννα Ροκοφύλλου: Έμπρακτη ισότητα στην Αθήνα

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής η Αντιδημαρχία προσφέρει την παράσταση «Η πόρνη από πάνω» με την Κατερίνα Διδασκάλου

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 807
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άννα Ροκοφύλλου (Αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων & Έμφυλης Βίας)
Άννα Ροκοφύλλου © Μενέλαος Μυρίλλας

Η Άννα Ροκοφύλλου, Αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων & Έμφυλης Βίας, γράφει με αφορμή την Ημέρα εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών

Στόχος της Αντιδημαρχίας Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας, στην οποία προΐσταμαι, είναι η εξασφάλιση της έμπρακτης ισότητας στην πόλη της Αθήνας και η εγκαθίδρυσή της ως αυτονόητης αξίας και καθημερινής πρακτικής στις κοινωνίες μας.

Δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζετε και βιώνετε, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε, ως κοινωνία, πόσο ευρύ και διαδεδομένο είναι το φάσμα της εκμετάλλευσης, τη βίας και της κακοποίησης. Πόσο πολλές και πόσο πολλούς αφορά και με πόσο πολλές και διαφορετικές μορφές εκφράζεται.

Και επίσης, δυστυχώς, η επικαιρότητα έρχεται να μας υπομνήσει και να επιβεβαιώσει αυτό που ξέραμε. Αυτό που ψιθυριζόταν. Αυτό που συνέβαινε. Αυτό το οποίο οι περισσότεροι προσπερνούσαμε: ότι η βία, η κακοποίηση, οι διακρίσεις είναι δίπλα μας και μας αφορούν όλους.

Πέρα από τον συμβολισμό της, λοιπόν, η σύσταση της Αντιδημαρχίας δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης και ο Δήμος Αθηναίων κινείται πλέον πολυεπίπεδα και ποικιλότροπα προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων μέσω της εξάλειψης κάθε είδους διακρίσεων και κάθε μορφής βίας ενάντια στις γυναίκες. Στον αγώνα αυτό έχει δύο βασικά όπλα.

Το πρώτο λειτουργεί στο επίπεδο της αγκαλιάς και της προστασίας. Και αυτό δεν είναι άλλο από τον Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους ο οποίος παρέχει με ασφάλεια, φιλοξενία, σίτιση, ψυχοκοινωνική στήριξη και φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό (κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος, παιδαγωγός) προκειμένου οι γυναίκες-θύματα βίας να υποστηριχτούν, να ισχυροποιηθούν ώστε όσο το δυνατόν ταχύτερα να σταθούν στα πόδια τους και να επανενταχτούν στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Το δεύτερο είναι πιο πρόσφατο, και λειτουργεί στο επίπεδο του καθημερινού αγώνα όχι μόνο για την ενίσχυση των θυμάτων έμφυλης βίας αλλά και για την αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων και το ξερίζωμα των στερεοτύπων. Είμαι πολύ χαρούμενη που μπορώ να πω πλέον ότι στον Δήμο Αθηναίων λειτουργεί πλήρως το νέο Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων. Το εν λόγω κέντρο παρέχει ολιστικές και πολυ-τομεακές συμβουλευτικές υπηρεσίες πρώτης γραμμής από εξειδικευμένο προσωπικό σε κάθε μία και καθένα που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε μορφή και είδος βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων.

Όπως και εμείς στον Δήμο Αθηναίων αναζητούμε συμμάχους για να κάνουμε το μήνυμα του αγώνα που δίνουμε καθημερινά ηχηρότερο, έτσι και στην κοινωνία πρέπει να βρούμε τρόπους να καταπολεμήσουμε στη ρίζα τις αιτίες που θυματοποιούν τις γυναίκες και μας απομακρύνουν ως κοινωνία από την πολυπόθητη και αυτονόητη –στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον– αξία της ισότητας.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής η Αντιδημαρχία θα προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό τη θεατρική παράσταση «Η πόρνη από πάνω» με την Κατερίνα Διδασκάλου.

Η πρόσκληση για τη θεατρική παράσταση «Η πόρνη από πάνω»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ