Πολιτικη & Οικονομια

Κόντρα Μητσοτάκη με Τσίπρα στη Βουλή για ακρίβεια και ανατιμήσεις

Κεντρικό θέμα συζήτησης οι ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μητσοτάκης: Εφάπαξ σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI

Αντιμέτωποι στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα - Η συζήτηση για ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια.

Συζήτηση από το βήμα της Βουλής θα έχουν σήμερα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας με κεντρικό θέμα συζήτησης την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. Ακόμα, στο επίκεντρο θα βρεθεί και το ζήτημα της πανδημίας, με τις σημερινές τοποθετήσεις των δύο πολιτικών αρχηγών να είναι οι πρώτες «επίσημες» χρονικά μετά το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανέβει στο βήμα στις 12:15, στο πλαίσιο της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης με θέμα τις αυξήσεις των τιμών που προκάλεσε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αίτημά του μίλησε για «πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που έχει δημιουργήσει κλίμα ασφυξίας στα νοικοκυριά» και για «ατολμία της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης με αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ΕΦΚ θέρμανσης και κίνησης καθώς και για επιβολή αυστηρών ελέγχων εναντίον των καρτέλ στην αγορά».

Να θυμίσουμε πως στις 17:00 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της ακρίβειας

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται και στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε από τις 2 Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας. Σε αυτές περιλαμβάνονται μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ή προσωρινά κοστολογημένου αποτελέσματος που είναι ανεκτά με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Οι πιο βασικές είναι οι εξής:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανεξαρτήτως επαγγέλματος,
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα έως €40.000,
  • Εκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης,
  • Επέκταση στο ανώτατο όριο μηνιαίων δόσεων στις 48 από 24 για βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, για όλους τους οφειλέτες,
  • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%. στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ