Visual Browsing
...ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ

Βρέθηκε η τέλεια απάντηση σε κάθε κριτική στην κυβέρνηση

Γιάννης Οικονόμου
© ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI
Σε ποιες άλλες περιπτώσεις θα μπορούσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επικαλεστεί τον Θεό
  • A-
  • A+
0
Σχόλιο για τις δηλώσεις του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου μετά τις πλημμύρες στην Εύβοια

Δεκαετίες τώρα οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι έψαχναν έναν πειστικό τρόπο να δικαιολογήσουν τις κυβερνητικές αστοχίες και να αντιμετωπίσουν την κριτική. Δεκαετίες τώρα δεν κατάφερναν και πολλά, και οι περισσότερες δικαιολογίες τους ήταν ελάχιστα πειστικές. Μέχρι που ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφάνισε το Υπέρ-Ατού των απαντήσεων και ξεστόμισε τη φράση που δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο σε οποιαδήποτε κριτική. «Με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς», είπε ο υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου και τάπωσε κάθε ασεβή που προσπαθούσε να συνδέσει τις προχθεσινές πλημμύρες στην Εύβοια με τις καλοκαιρινές φωτιές στην Εύβοια. «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα», συμπλήρωσε, αλλά μάλλον χωρίς λόγο. Η αναφορά στην παντοδυναμία της θεϊκής βούλησης ήταν αρκετή (και σίγουρα πολύ καλύτερη από τη σιγουριά με την οποία ο υπουργός Πέτσας είπε πως οι φωτιές και οι πλημμύρες δεν έχουν σχέση επειδή οι φωτιές έκαψαν ψηλότερα από το μέρος που πλημμύρισε).

Εγώ πιστός δεν είμαι, οπότε η επίκληση κάποιου πανίσχυρου όντος από του οποίου τα γούστα και τις ορέξεις δεν μπορούμε να γλιτώσουμε μου φαίνεται το ίδιο αστεία με τη φράση «με τον Σούπερμαν δεν μπορεί να τα βάλει κανείς, είναι ανίκητος και μας κάνει ό,τι θέλει» ή με τη φράση «πώς να πάμε κόντρα στο θέλημα του Δία;». Αλλά, εξ όσων γνωρίζουμε, η πλειονότητα των Ελλήνων (και πολύ περισσότερο των ψηφοφόρων της Νέας της Δημοκρατίας) είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Πράγμα που σημαίνει ότι πιστεύουν και στην ύπαρξη ενός Θεού όπως αυτός περιγράφεται στην Παλιά ή την Καινή διαθήκη (η κάθε μια περιγράφει άλλο Θεό) και στην παντοδυναμία του και στο σχέδιό του, στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετάσχουμε ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουμε. Δηλαδή πιστεύουν ότι τα πάντα είναι αποτέλεσμα της θεϊκής βούλησης (που παραμένει άγνωστη) και πολύ περισσότερο οι καταστροφές από τα φυσικά φαινόμενα. Συνεπώς η φράση «με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς», που εμένα μου φαίνεται αστεία ως δικαιολογία, θα πρέπει για πάρα πολλούς συμπολίτες να είναι μια πολύ λογική απάντηση σε κάθε κριτική για τις πλημμύρες. Ακόμα κι αν αυτές οφείλονται σε κυβερνητική αδράνεια, η κυβερνητική αδράνεια δεν μπορεί παρά να είναι (όπως όλα) αποτέλεσμα της θεϊκής βούλησης.

Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να περιοριστεί η επίκληση του Θεού στις «φυσικές καταστροφές» που πολλοί συμπολίτες ονομάζουν και «θεομηνίες». Αν ο Θεός είναι παντοδύναμος και πανταχού παρών, αν από εκείνον εξαρτώνται τα πάντα, τότε η ευθύνη του δεν μπορεί να εξαντλείται σε πλημμύρες, φωτιές και σεισμούς. Σίγουρα θα είναι υπεύθυνος για τα πάντα τα οποία είτε δημιουργεί είτε αφήνει να εξελιχθούν επειδή εξυπηρετούν το σοφό σχέδιό του.

Έτσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα μπορούσε (κι ελπίζω να το κάνει) να πει: «Ναι, υπάρχει πρόβλημα με την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, αλλά κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τον Θεό». Ή να πει: «Φυσικά και η ανεργία είναι υψηλή, αλλά τι να κάνουμε αφού αυτό φαίνεται να είναι το θέλημα του Κυρίου», ή να πει: «Αν ο Θεός ήθελε το Δημόσιο να δουλεύει καλύτερα, θα το έκανε να δουλεύει καλύτερα»... καταλαβαίνετε ότι οι περιπτώσεις που μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να θέσει τον Θεό προ των ευθυνών του είναι άπειρες και προφανώς, αν δεν είστε άπιστοι όπως εγώ, θα είναι φοβερή ασέβεια να αμφισβητήσετε την παντοδυναμία του Κυρίου ή τη σοφία του σχεδίου του για τους ανθρώπους, και πολύ περισσότερο για τους αγαπημένους του ανθρώπους, τους Έλληνες. Και μπράβο σας.

ΥΓ – Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτού του είδους οι απαντήσεις είναι αποτέλεσμα μιας κυβερνητικής χαλάρωσης, η οποία με τη σειρά της είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας στοιχειωδώς σοβαρής αντιπολίτευσης. Όμως και η ανυπαρξία στοιχειωδώς σοβαρής αντιπολίτευσης θέλημα Θεού δεν είναι;

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5