- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κλιματική κρίση: Πρώτα καίγεσαι και μετά πνίγεσαι
Δεν αρκούν τα μπαλώματα και οι πατέντες τώρα που ηχεί ο συναγερμός
Σχόλιο για την κλιματική κρίση και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με αφορμή τις πλημμύρες στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.
Μπορεί κανείς να επιστρατεύσει όλα τα παλιά κλισέ του είδους. Να πει πως «η φύση έδειξε την εκδικητική μανία της» και πως οι περιοχές που δοκιμάστηκαν από αυτήν τη μανία «μετρούν τώρα τις πληγές τους». Έπειτα μπορεί να ελέγξει την προνοητικότητα και την ετοιμότητα του κράτους ή να μετρήσει την αβελτηρία του σε αποζημιώσεις - τόσα τότε στους πυροπαθείς, τόσα σήμερα στους πλημμυροπαθείς. Και, τέλος, μπορεί να πασπαλίσει την εικόνα με λίγο «ζωντανό». Πώς το είπε ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας; «Από θαύμα δεν γλιτώσαμε θύματα». Και στο Καμάρι; «Θάλασσα, οικισμός και παραλία έγιναν ένα».
Εντάξει, η μοίρα των κλισέ είναι να επαναλαμβάνονται. Μόνο που αυτό συμβαίνει πια δεν είναι μια λούπα. Το περασμένο καλοκαίρι κάηκε όσο δάσος δεν είχε καεί τις τελευταίες πολλές δεκαετίες. Στο Πήλιο έπεσε σε 72 ώρες διπλάσια ποσότητα βροχής από την ετήσια ποσότητα της Αθήνας. Δεν είναι τα κλισέ που επαναλαμβάνονται αλλά τα νέα ρεκόρ που προστίθενται και ανανεώνουν τα παλαιότερα, είναι τα 700 χιλιοστά βροχής. Κι άλλη πυρκαγιά, κι άλλο, περισσότερο νερό. Στη βόρεια Εύβοια αποτυπώθηκε η μκρογραφία μιας κρίσης: Πρώτα καίγεσαι και μετά πνίγεσαι.
Δεν είναι τα κλισέ που δοκιμάζονται αλλά η ικανότητα της γλώσσας να περιγράφει την πραγματικότητα. Και η γλώσσα δεν περιγράφει την πραγματικότητα βαφτίζοντας την κακοκαιρία «Αθηνά», «Μπάλο», «Ελπίδα» ή «Ζέφυρο». Αν εντοπίζεται κάπου η ακρίβεια είναι σε αυτό το πέρασμα από την κλιματική «αλλαγή» στην κλιματική «κρίση». Καμία αλλαγή δεν είναι αέναη, κάποια στιγμή συντελείται. Κι αν έχει συντελεστεί πια και αυτή η αλλαγή, αυτό που βιώνουμε δεν μπορεί παρά να είναι μια κρίση - μια κρίση που στοιχειοθετείται από την ένταση των φαινομένων, από την έκτασή τους, από τα νέα ρεκόρ.
Πώς αντιμετωπίζεις αυτήν την κρίση; Με ευχολόγια πριν από την προαναγγελθείσα καταστροφή; Με αποζημιώσεις μετά; Εκπονώντας σχέδια ως Πολιτική Προστασία μόνο για να επαναλάβεις το κλισέ της «θωράκισης»; Ανοίγοντας τη συζήτηση για το ποιο είναι το σωστό; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, οι παρεμβάσεις στην Εύβοια, μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ήταν «λάθος». Έλειψαν, είπε στην τηλεόραση του ΟΡΕΝ, οι στοχευμένες και καινοτόμες παρεμβάσεις για να προτιμηθεί μια ολιστική προσέγγιση που δεν απέδωσε.
Θα είναι έτσι. Ο καθηγητής ακούγεται πειστικός όταν λέει πως «είχαμε επισημάνει συγκεκριμένες λεκάνες στις οποίες έπρεπε να γίνει παρέμβαση, αλλά εμείς πήγαμε σε ολιστικές παρεμβάσεις που δεν βοηθούν αυτή τη στιγμή που τρέχουμε να προλάβουμε. Στην Κύπρο μέσα σε δυο μήνες σε μια αντίστοιχη περιοχή έγιναν στοχευμένα έργα. Στον ελληνικό χώρο αυτά τα έργα δεν έχουν γίνει». Η κλιματική κρίση όμως δεν είναι μόνο θέμα μικρο-διαχείρισης. Δεν αρκούν τα μπαλώματα και οι πατέντες τώρα που ηχεί ο συναγερμός. Στο - μάκρο πεδίο απαιτείται μια πλήρης περιβαλλοντική και ενεργειακή ατζέντα και το λάθος θα ήταν να πιστέψει κανείς πως πρέπει να έχει το αποτύπωμα άνθρακα της Αμερικής ή της Κίνας για να την εκπονήσει. Το λάθος θα ήταν να πιστέψει πως δεν τον αφορά επειδή δεν ρυπαίνει όσο οι άλλοι.
Ο συναγερμός όμως δεν ηχεί μόνο στην Ανταρκτική από τους πάγους που λιώνουν. Ήχησε και στην Εύβοια από τα κουκουνάρια που έσκασαν το καλοκαίρι και τα ποτάμια της βροχής που παρέσυραν τα πάντα το φθινόπωρο. Από τους ανθρώπους που είδαν τα σπίτια τους να πρώτα να καίγονται και μετά να πλημμυρίζουν. Και τους ίδιους να γλιτώνουν από «θαύμα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για τα νέα τρένα που θα ενισχύσουν τον ελληνικό σιδηρόδρομο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ειδική αναφορά στην τραγωδία στο Μάτι
Αποστολή του Κέντρου είναι η παροχή εκπαίδευσης στη δοκιμή νέων συστημάτων drone και αντι-drone
H πρόεδρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» δεν έχει διαψεύσει την αγορά μέσω πλειστηριασμού
Ένας ενιαίος οδικός χάρτης με 50 παρεμβάσεις για περισσότερα διαθέσιμα και πιο προσιτά σπίτια
Το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου
Την Πέμπτη συνάντηση για προϊόντα και ποσοστό μείωσης τιμών που θα ισχύσουν από Σεπτέμβριο
«Μια ακόμα δέσμευσή μας υλοποιείται», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής
«Σήμερα το ΕΣΥ διαθέτει το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας
Τρεις κύκλοι χρηματοδότησης σε δήμους για την υλοποίηση έργων κατά της λειψυδρίας
«Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο απαιτητική από τον λαϊκισμό», τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Δεν σημαίνει ότι αυτό που αποδίδει στην ελληνική τηλεόραση θα αποδώσει και στην πολιτική» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Η κυβέρνηση δεν μου έχει δώσει απαντήσεις μέχρι σήμερα»
Επιδοτήσεις 50%-70% για επιχειρήσεις - Από 15 Ιουλίου οι αιτήσεις
«Φτάνει πια με αυτή τη διχόνοια και με αυτή τη μιζέρια» σημείωσε
Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτειακής και θρησκευτικής ηγεσίας της χώρας αλλά και άνθρωποι των επιχειρήσεων
«Να αυξήσουμε τους μισθούς αναξιοπρέπειας και ντροπής των εκπαιδευτικών» σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός
«Το να συγκρούεται κανείς με την πραγματικότητα δεν είναι καλό» πρόσθεσε η πρώην υπουργός και βουλεύτρια της ΝΔ
Μετά τη διαδικτυακή συνέντευξη συναντήθηκαν ξανά
Ποιος ορίζει τελικά τι συνιστά «εμφυλιοπολεμική ρητορική»;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.