Πολιτικη & Οικονομια

Αναλυτικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τις πυρόπληκτες περιοχές

Tι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου αντιμετώπισης των πυρόπληκτων από τις φωτιές σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια παρουσίασε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας οικονομικής πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος εξειδικεύουν αυτή την ώρα τα μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές.

Χρήστος Σταϊκούρας - Οικονομικά Μέτρα

Όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας η στεγαστική συνδρομή αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων όπως έχουν δηλωθεί στο E9. Η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου όπως ορίζεται με βάση τον ΕΝΦΙΑ.

Οι βοήθειες αυτές είναι ακατάσχετες αφορολόγητες και μη συμψηφιστέες.

  • Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Σε περίπτωση μακροχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου που επλήγη, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη στεγαστική συνδρομή και ο ένοικος την αποζημίωση για την οικοσυσκευή.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει τις αμέσως επόμενες ημέρες και η καταβολή της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων. Παράλληλα θα γίνεται η καταγραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών.

Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις

Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Αποζημίωση επιχειρήσεων σε συνεργασία με τις περιφέρειες, οι οποίες συστήνουν σχετικές επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση της αξίας τους.

Αποζημίωση σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, μέσα παραγωγής και αυτοκίνητα. Ενεργοποιούνται οι κεντρικές πολιτικές:

Πρώτη αρωγή για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, για μηχανισμό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και αυτοκίνητα που επλήγησαν:

  • 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς
  • 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές
  • 2.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά είναι λειτουργικές.

Άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημίες σε εκγαταστάσεις ή δεν διαθέτουν

  • 4.000 ευρώ εκτάσεις άνω των 50 στρέμματα
  • 2.000 ευρώ μεταξύ 10 και 50 στρέμματα
  • Και 1000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες

Σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ δημιουργείται πλατφόρμα για την χορήγηση της αρωγής όπου οι πολίτες μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν τη βοήθεια τις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης προβλέπεται προκαταβολή 20% επί της επιβληθείσας επιχορήγησης στις επιχειρήσεις εφόσον οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές.

Με την ολοκλήρωση της εκτιμητέας αξίας, θα επιχορηγηθεί ως το 70% της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας βάσει του νόμου για την αποκατάσταση ζημιών και την επαναλειτουργία τους.

Απαλλαγή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η απαλλαγή γίνεται με την έκδοση σχετικής βεβαίωσης μετά από εξέταση της ζημιάς.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2021, 22 και 23, σε ακίνητα, κτίσματα, οικόπεδα, ακίνητα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές που δεν τις καθιστούν κατοικήσιμες.

Επιδότηση ενοικίου συγκατοίκησης από 300 ως 500 ευρώ για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης μόνιμων κατοίκων.

Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.

Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού πλούτου 

Εκτός όμως από την ταχεία αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από τις πυρκαγιές, η Κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει μεσοπρόθεσμα μέτρα ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού πλούτου της χώρας.

Για το σκοπό αυτό, έχει προβλεφθεί, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ, η αξιοποίηση 16 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, εκ των οποίων 10,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Πράσινη Μετάβαση και 5,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ως προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούνται άμεσα οι εξής μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες:

1ον. Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ».

Μετά την υπογραφή, στις 28 Ιανουαρίου 2021, της σχετικής σύμβασης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εγκρίθηκε, τον Ιούνιο του 2021, από την Διυπουργική Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, το μεγαλύτερο διαχρονικά πρόγραμμα αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας, με την ονομασία «ΑΙΓΙΣ».

Η συνολική χρηματοδότησή του είναι ύψους 1,76 δισ. ευρώ, με 595 εκατ. ευρώ να προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 408 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και 757 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

  • Προμήθεια ελικοπτέρων και αεροσκαφών πυρόσβεσης.
  • Προμήθεια ελικοπτέρων μεταφοράς προσωπικού και ομάδων πρώτης απόκρισης.
  • Αγορά υπερσύγχρονων οχημάτων για το Πυροσβεστικό Σώμα και ειδικά μέσα περιπολίας.
  • Πλωτά μέσα διάσωσης και μεταφοράς ασθενών.
  • Πτυσσόμενες γέφυρες για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
  • Εναέρια κέντρα διοίκησης και συντονισμού και προμήθεια σμηνών drones.
  • Προμήθεια υπερσύγχρονων ευφυών συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.
  • Προμήθεια συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές.
  • Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων έργου.
  • Δημιουργία 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας και 64 Τοπικών Κέντρων Επιχειρήσεων.

2ον. Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης και υλοποίηση Αντιπλημμυρικών Έργων.

Έχουν - αρχικά - προβλεφθεί 224 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων.

Το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση καμένων περιοχών αλλά και στην ποιοτική διαφοροποίηση των νέων αναδασωμένων εκτάσεων, με νέες ποικιλίες, ανθεκτικότερες στις θερινές πυρκαγιές.

Επιπλέον, έχουν προβλεφθεί 110 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για επενδύσεις πολλαπλών χρήσεων, με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων πλημμύρας, την παροχή νερού για αρδευτικούς σκοπούς σε περιοχές με μεγάλη ξηρασία κατά τη θερινή περίοδο και την ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης υδάτων, σε επιλεγμένες περιοχές στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα προβλέπονται άλλα 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας.

Παράλληλα, δρομολογούνται, μέσω ΕΣΠΑ, πρόσθετες δράσεις για την βιοποικιλότητα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν και αναδασώσεις.

3ον. Έκδοση πράσινου ομολόγου.

Tο Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του δανειακού και διαχειριστικού προγράμματος για το τρέχον έτος, ξεκίνησε έρευνα, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, από τις αρχές Ιουνίου 2021, για τη δημιουργία πλαισίου έκδοσης ελληνικών κρατικών χρεογράφων τα πιστωτικά έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για έργα, δράσεις και προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου με αποκλειστικό προσανατολισμό στην πράσινη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πρώτη έκδοση ενός τέτοιου κρατικού τίτλου μεσο-μακροχρόνιας διάρκειας θα αποτελέσει μέρος της εκδοτικής στρατηγικής του Ελληνικού Δημοσίου για το επόμενο έτος.

H εισήγηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

Νωρίτερα, στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο για τα μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε πως «οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους θα καταβληθούν άμεσα»

Τα τρία επίπεδα των μέτρων για τους πυρόπληκτους

Τα μέτρα που θα εγκριθού σήμερα αφορούν τρία επίπεδα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: 

Πρώτον: Αμεσες αποζημιώσεις για κάθε πυρόπληκτο όπου και να βρίσκεται.
Ταυτόχρονα θα εγκρίνουμε μια σειρά μέτρων που θα ανασταλούν φορολογικές και οικονομικές υποχρεώσεις. Ειδικά για την Εύβοια (Μαντούδι και Ιστιαία) θα ισχύσει για όλους τους κατοίκους ανεξαρτήτως από το αν θα έχουν πληγεί.

Το δεύτερο επίπεδο είναι το έργο της αποκατάστασης. Θα συλλεχθούν οι κορμοί, θα γίνει αναδάσωση, αντιπλημμυρικά έργα.

Το τρίτο είναι το μακροπρόθεσμο σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης. ειδικά της Εύβοιας.

Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Θα δοθεί άμεση προκαταβολή μέχρι 20.000 ευρώ. Τα ποσά θα καταβάλλονται με μια απλή αίτηση στο arogi.gov. gr από τις 18 Αυγούστου με εκταμίευση λίγες ημέρες μετά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ