Πολιτικη & Οικονομια

Στη Βουλή το εργασιακό ν/σ - Οι 10 σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις

Η κοινοβουλευτική «μάχη» θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιουνίου, όπου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
Βουλή © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο καταθέτει σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.- Σημεία αιχμής το 8ωρο και οι υπερωρίες

Σήμερα Παρασκευή 4 Ιουνίου, κατατίθεται στη Βουλή, από το υπουργείο Εργασίας, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Με βάση τον προγραμματισμό η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 17 Ιουνίου, ενώ θα διεξαχθούν 4 συνεδριάσεις στις αρμόδιες Επιτροπές και δύο στην Ολομέλεια.

Μεταξύ των σημείων αιχμής του νομοσχεδίου, όπου φαίνεται ότι θα επικεντρωθεί η κοινοβουλευτική «μάχη» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι το 8ωρο που θα μπορεί να γίνεται 10ωρο ανά ημέρα με ατομική σύμβαση και αναπλήρωση με ρεπό, άδεια η μείωση ωραρίου άλλη μέρα με ορίζοντα 6μήνου και η αύξηση των υπερωριών στις 150 ώρες ανά έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για μεθόδευση καταστρατήγησης των εργασιακών κεκτημένων, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι πλέον καταργείται το οκτάωρο και εισάγονται πλήρως αντεργατικές ρυθμίσεις. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πρόσφατα τις νομοθετικές παρεμβάσεις στα εργασιακά, ως «ταφόπλακα» για τον κόσμο της εργασίας. 

Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι «η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται μόνο με αίτημα του εργαζομένου» και ότι δεν αλλάζει το 40ωρο/εβδομάδα αλλά η κατανομή του, ενώ σημειώνει ότι άλλο διευθέτηση ωραρίου και άλλο υπερωρίες.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για την «Προστασία της Εργασίας» σύγχρονο, ευρωπαϊκό νομοσχέδιο προσαρμογής της νομοθεσίας στις τεχνολογικές, οικονομικές εξελίξεις και κοινωνικές απαιτήσεις της εποχής μας, με βάση όσα συμβαίνουν στις πιο προηγμένες χώρες της ΕΕ. «Ένα νομοσχέδιο που συνδυάζει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με την εξίσου σημαντική διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας παραγωγικής Ελλάδας με νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ένα νομοσχέδιο που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο!» έχει τονίσει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι 10 σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, είναι:

«1. Εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τον έλεγχο και την πάταξη της "μαύρης"-υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

2. Αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.

3. Θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και "δικαιώματος αποσύνδεσης".

4. Ενίσχυση στην πράξη της ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως η θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, γονικής άδειας 4 μηνών για κάθε γονέα (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες), δικαιώματος ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.

5. Εισαγωγή μέτρων κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Η Ελλάδα γίνεται μία από τις πρώτες χώρες που κυρώνουν τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

6. Παροχή περισσότερων επιλογών στους εργαζόμενους να διαμορφώσουν το ωράριό τους με βάση τις ανάγκες τους.

7. Θέσπιση της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (33%) σε κλάδους κοινής ωφελείας (π.χ. μετρό) κατά τη διάρκεια των απεργιών.

8. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε delivery και κούριερ.

9. Τέλος στο καθεστώς διακρίσεων στις αποζημιώσεις μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων.

10. Διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ