Πολιτικη & Οικονομια

Μπάιντεν-Ισραήλ: Οι αντιδράσεις για την πολιτική που ακολουθεί

Η εσωτερική αντιπολίτευση στο Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έξω από τον Λευκό Οίκο
© EPA/TASOS KATOPODIS / POOL

Τζο Μπάιντεν-Ισραήλ: Ποιοι συμφωνούν και ποιοι διαφωνούν με την πολιτική που ακολουθεί στο Μεσανατολικό ζήτημα

Η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος εγκαλεί τον Αμερικανό πρόεδρο διότι, παρά τις εκκλήσεις του για ψυχραιμία και ειρήνη, φαίνεται να αναγνωρίζει περισσότερο τα δικαιώματα του Ισραήλ παρά εκείνα των Παλαιστινίων. Οι αριστεροί liberals ζητούν από τον Τζο Μπάιντεν να πιέσει το Ισραήλ και να αναγνωρίσει τις διακρίσεις που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι από το 1948.

Ο Μπάιντεν φαίνεται πως πέρασε ολόκληρο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο τηλέφωνο με διάφορους ηγέτες της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να συμβάλει στον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την ασφάλεια των ξένων δημοσιογράφων μετά την αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στο κτίριο όπου στεγαζόταν το Associated Press, αλλά η δυνατότητά του να σταματήσει τη βία είναι περιορισμένη, ακόμα κι αν συνεργαστεί με την Αίγυπτο και το Κατάρ, πράγμα που προσπαθεί.

Οι αριστεροί liberals δεν θέλουν έκφραση ανησυχιών, ζητούν τη δημόσια καταγγελία του Ισραήλ. Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, είπε πως ο Ισραήλ «δεν αντιδρά με δυσανάλογο τρόπο», ενώ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Lloyd Austin, αφού μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Benny Gantz, δήλωσε ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας» και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι επιτίθεται «σε Ισραηλινούς αμάχους». Οι αριστεροί του Δημοκρατικού Κόμματος έγιναν έξω φρενών με τη στάση του Lloyd Austin και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στο Κογκρέσο: σε φλογερή ομιλία της, η εκπρόσωπος της Νέας Υόρκης Alexandria Ocasio-Cortez αναρωτήθηκε αν ο Μπάιντεν αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην επιβίωση κι αν λαμβάνει υπόψη του τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρόμοια παρέμβαση έκανε η εκπρόσωπος του Μίσιγκαν Rashida Tlaib, κατηγορώντας το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου» και τον Νετανιάχου για «αρχηγό του απαρτχάιντ». Ο γερουσιαστής Chris Van Hollen από το Μέριλαντ, που συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, χαρακτήρισε τις εξώσεις Παλαιστινίων από τα σπίτια τους «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και έγραψε στο Twitter ότι «αν η κυβέρνηση Μπάιντεν τοποθετεί στο κέντρο της εξωτερικής της πολιτικής το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χρειάζονται λιγότερο χλιαρές δηλώσεις». Όσο για τον γερουσιαστή Bernie Sanders, από το Βερμόντ, έγραψε επιφυλλίδα στους New York Times με τίτλο «Οι ΗΠΑ πρέπει να πάψουν να είναι απολογητές της κυβέρνησης Νετανιάχου».

Η μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, το «Council on American-Islamic Relations», αποφάσισε να μποϊκοτάρει τον εορτασμό του τέλους του ραμαζανιού στον οποίο θα συμμετείχε διαδικτυακά και ο Λευκός Οίκος, δηλώνοντας ότι «δεν μπορούμε να γιορτάζουμε μαζί με μια κυβέρνηση που δικαιολογεί τo ισραηλινό απαρτχάιντ και τους βομβαρδισμούς αθώων στη Γάζα». Το CAIR προειδοποίησε τον Μπάιντεν ότι επιδεινώνει τις σχέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης με τους μουσουλμάνους, μολονότι ήδη από τις πρώτες μέρες της προεδρίας του ο Μπάιντεν ήρε τις απαγορεύσεις εισόδου στη χώρα ταξιδιωτών από μουσουλμανικές χώρες. Ο Μπάιντεν απάντησε εμμέσως σε αυτές τις κατηγορίες με δήλωσή του περί δικαιώματος τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων «στην αξιοπρέπεια, στην ασφάλεια και στην ειρήνη», αλλά η «χλιαρή» δήλωση δεν ικανοποίησε την προοδευτική αριστερή πτέρυγα του Κόμματος η οποία ζητεί να μειωθεί ή να καταργηθεί η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.

Σύμφωνα με δηλώσεις της γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Elizabeth Warren τον περασμένο μήνα, «η αμερικανική βοήθεια οπλίζει το χέρι του Ισραήλ». Πράγματι, οι ΗΠΑ διοχετεύουν 4 δισ. ετησίως στο Ισραήλ ανεξαρτήτως της πολιτικής του στην ευρύτερη περιοχή. Απ’ ό,τι φαίνεται αυτές τις μέρες, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να κάνει κάτι περισσότερο από το να μην είναι ο Ντόναλντ Τραμπ: το Δημοκρατικό Κόμμα, που έχει κινηθεί προς τα αριστερά, ποντάρει σήμερα περισσότερο σε μουσουλμανικές ψήφους, παρά σε «χριστιανικές» ή εβραϊκές. Το δε γεγονός ότι ο Μπάιντεν δεν ανέτρεψε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην περιοχή Αρνόνα της Ιερουσαλήμ και να συγχωνεύσει το προξενείο για τους Παλαιστινίους με την αμερικανική πρεσβεία έχει εξοργίσει τους Αραβο-αμερικανούς. Γενικώς η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ θεωρείται διπλωματικό casus belli για τους Άραβες.

Αν και οι προοδευτικοί επιτίθενται στον Μπάιντεν για αυτό που θεωρούν φιλο-ισραηλινή πολιτική, οι κεντρώοι όπως ο εκπρόσωπος της Καλιφόρνιας Eric Swalwell, επαινούν τον Μπάιντεν για την υπευθυνότητά του και καλούν τον Νετανιάχου, τον οποίοι οι αριστεροί θεωρούν «Ισραηλινό Τραμπ», να επιδείξει «παρόμοια υπευθυνότητα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ