Visual Browsing

Mητσοτάκης: Βολές κατά Τσίπρα, Βαρουφάκη και «Πολακισμού»

 Kυριάκος Μητσοτάκης
Kυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI
Σε υψηλούς τόνους η δευτερολογία του πρωθυπουργού
  • A-
  • A+
0
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη συζήτηση για την πανδημία του κορωνοϊού στη Βουλή - Επίθεση σε Βαρουφάκη, Τσίπρα και «Πολακισμό»

Διατηρήθηκε η πολιτική ένταση και κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή, στη συζήτηση σχετικά με την πανδημία της COVID-19 στην Ελλάδα.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του κατά του Γενικού Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάννη Βαρουφάκη.

«Επέλεξα στην πρωτολογία μου να είμαι όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένος να απαντήσω σε ερωτήματα που τέθηκαν από την αντιπολίτευση κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση να μην ανέβουν οι τόνοι και να εκπέμψουμε σε αυτή την αίθουσα εικόνα, αν μη τι άλλο, συναίσθησης της κρισιμότητας της κατάστασης. Ξεκινώ από τον τελευταίο ομιλητή. Δεν ήταν εικόνα και λεξιλόγιο, κ. Βαρουφάκη, αυτά που υιοθετήσατε. Αναλογιστείτε τις δικές σας ευθύνες για την κατάσταση που οδηγήσατε τις τράπεζες, και δεν θυμάμαι να επιδείξατε ευαισθησία για τους Έλληνες και τους συνταξιούχους όταν γυρίσατε σπίτι και είπατε στη σύζυγό σας “αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες”. Ας έχουμε αίσθηση των ιστορικών μας ευθυνών, και ειδικά εσάς για το τρίτο μνημόνιο και το κλείσιμο τραπεζών σας βαρύνουν πολλές ευθύνες».

Προς Τσίπρα: «Το πρόβλημα είναι ο Πολακισμός, που εσείς εκπροσωπείτε»

Σχετικα
Μητσοτάκης: Κανένα μυστικό δεν με συνδέει με την Μενδώνη
Μητσοτάκης: Κανένα μυστικό δεν με συνδέει με την Μενδώνη

«Να απαντήσω σε ένα σχόλιο που μου έκανε εντύπωση. Πριν ανέβετε στο βήμα διανείματε την ομιλία σας στους δημοσιογράφους. Και ξεκινώντας την ομιλία σας είπατε πόσο αυτάρεσκος ήμουν. Αυτά τα είχατε γράψει πριν καν με ακούσετε. Μα είναι δυνατόν να τα κάνετε αυτά τα πράγματα;

» Είπατε ότι λειτουργούν 9 μονάδες στο Σωτηρία. Η δική μας ενημέρωση από τον διοικητή νοσοκομείου είναι ότι λειτουργούν όλες και αυτό μετέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. Τι έγινε μετά; Ο κ. Πολάκης με χυδαίο υβρελόγιο επιτέθηκε στον ΠτΒ με αχαρακτήριστες εκφράσεις λέγοντας ότι δεν λειτουργούν 50 κλίνες. Εδώ δύο πράγματα συμβαίνουν. Ή εμείς έχουμε λάθος εικόνα και θα απομακρυνθεί ο διοικητής ή ο Πολάκης λέει ψέματα και πρέπει να τον απομακρύνεται. Το πρόβλημα όμως είναι ο Πολακισμός. Ένα μίγμα αλαζονίας, ψευτομαγκιάς, αυτό είναι ο Πολακισμός.

» Ο κ. Πολάκης ήταν απών αλλά το πνεύμα του ήταν παρόν και το εκπροσωπήσατε. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είστε ο φέρελπις νέος πολιτικός αλλά ο αποτυχημένος πρώην πρωθυπουργός. Όσο πιο περίπλοκα είναι τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τόσο πιο ρηχό φαίνεται το επίπεδό σας».

Σχετικα
Γεννηματά: Δεν υπάρχει αμφιβολία, η υπ. Πολιτισμού φέρει ευθύνη
Γεννηματά: Δεν υπάρχει αμφιβολία, η υπ. Πολιτισμού φέρει ευθύνη

«Σας ζήτησα να μη χρησιμοποιήσουμε στατιστικά θανάτων»

«Θέλω να καταθέσω, 82 στην Πορτογαλία, Βέλγιο 685, πάνω από 800 στην Ιταλία, την ημέρα που στην Ελλάδα είχαμε 45. Η στατιστική είναι αδυσόπητη και κάποια στιγμή μπορεί να το καταλάβετε. Αυτός είναι ο τραγικός δείκτης απολογισμού. Υπάρχει κι άλλος δείκτης της επιπλέον θνησιμότητας. Πόσοι παραπανω άνθρωποι πεθαίνουν λόγω κάποιας ιδιαίτερης κρίσης. Αυτά είναι τα στοιχεία και είναι τα μόνα συγκρίσιμα και σταματήστε να σπεκουλάρετε πάνω σε αυτούς τους αριθμους.

» Σας το έχω πει ότι έχετε δικαίωμα να έχετε την άποψή σας, δεν έχετε δικαίωμα να αμφισβητείτε τα επίσημα στοιχεία. Αυτό ισχύει και για τα τεστ. Η Ελλάδα είναι στην ίδια θέση με όλους. Προφανώς θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα τεστ. Έχουμε παραγγείλει άλλα 2 εκατ. τεστ για να παμε σε τυχαία δειγματοληψία.
 
»Όταν οι ίδιοι οι εντατικολόγοι λένε ότι αυτά που έγιναν τους τελευταίους μήνες είναι όσα ζητούσαν επί χρόνια και δεν γίνονταν, πιστεύετε ότι ο κόσμος θα πιστέψει εσάς την αντιπολίτευση και όχι τους γιατρούς; Πράγματι μέσα στην κρίση κάναμε πράγματα που σε άλλες συνθήκες θα καθυστερούσαν.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εντατικολόγοι σε συνεννόηση με οικογένειες και για να μην υποφέρει ο άνθρωπός τους αποφασίζουν να μη διασωληνωθεί, όχι γιατί δεν υπάρχουν εντατικές αλλά γιατί αυτό επιλέγουν ως ορθό».

Για τα ΜΜΜ

«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να προσθέσουμε λεωφορεία στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατάσταση που μας παραδώσατε ειδικά με τον ΟΑΣΘ. Μας παρέδωσε ο πατήρ Παππάς έναν ΟΑΣΘ διαλυμένο. Προσθέσαμε λεωφορεία. Εσείς είχατε ετοιμάσει τσάτρα πάτρα έναν διαγωνισμό που δεν πατούσε πουθενά. Δεν νομίζω να περιμένατε να τον νομιμοποιήσουμε.

»Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι σε σχέση με άλλες εστίες πιθανής μετάδοσης μόλις το 1,2 τον κόβιντ κλάστερς συνδέονται με ΜΜΜ. Δεν λέμε ότι μας ικανοποιεί η εικόνα. Για αυτό και ενισχύουμε τα ΜΜΕ με οχήματα και προσωπικό. Αν πράγματι το έργο σας στις εντατικές και στα ΜΜΜ ήταν τόσο επιτυχημένο θα το επιδεικνύατε.

»Διαβάζουμε στον απολογισμό που έχετε κάνει για την κυβέρνηση τη δική σας και δεν βρίσκουμε ούτε μια παράγραφο για τις εντατικές και τα ΜΜΜ. Δεν λέτε τίποτα γιατί απλά δεν κάνατε τίποτα».

Πορεία Πολυτεχνείου

«Αντιπαρέρχομαι τις σαχλαμάρες που είπε ο κ. Βαρουφάκης. Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν άνθρωποι από όλες τις παρατάξεις. Απλά κάποιοι το έκαναν επάγγελμα και έχτισαν καριέρα. Άντε να τελειώνουμε με αυτά τα ιδεολογικά άβατα. Δεν είναι προνόμιο της Αριστεράς το Πολυτεχνείο. Να τελειώνουμε με τη δήθεν υπεύθυνη ανυπακοή, κ. Βαρουφάκη, δεν είστε ο Μαχάντμα Γκάντι.

» Εδώ έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και οι νόμοι ισχύουν για όλους. Ενημερώνω τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Κουτσούμπα πως ό,τι ισχύει για όλους τους έλληνες πολίτες ισχύει και για τους ίδιους. Κανείς δεν εξαιρείται». 

Μας ζητάτε να συγκυβερνήσουμε

Στην πρωτολογία του και απαντώντας στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί τοποθέτησης υπουργού κοινής αποδοχής για την υλοποίηση μιας υγειονομικής πολιτικής που θα συναποφασιστεί από όλα τα κόμματα, ο πρωθυπουργός είπε: «Μας ζητάτε να συγκυβερνήσουμε. Μας λέγατε πολιτικούς απατεώνες και τώρα θέλετε να γίνετε εταίρος της κυβέρνησης. Ακούστε το καλά. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει».

Τέλος, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει την υπονόμευση του έργου της επιτροπής των ειδικών και τις επιθέσεις στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα σώσουμε εμείς την κυβέρνηση

«Δεν θα σας σώσουμε εμείς. Δεν μπορείτε να σωθείτε, όσο και αν σας στηρίζουν τα ΜΜΕ. Εμείς δεν σας λέμε φύγετε τώρα, γιατί πεθαίνουν άνθρωποι. Αυτό που σας λέμε, είναι αλλάξτε και ζητήστε τη βοήθειά μας για ένα σχέδιο εξάμηνης διάρκειας με ενίσχυση μόνιμου προσωπικού» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι για το δεύτερο κύμα της πανδημίας ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Βλέπει 11.000.000 ατομικές ευθύνες, αλλά καμία δική του» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να συμφωνηθεί ένα έκτακτο σχέδιο εξάμηνης διάρκειας για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ έθεσε θέμα προσώπων, τόσο αναφορικά με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια όσο και για τον Σωτήρη Τσιόδρα.

«Έστω και τώρα να συμφωνήσουμε σε έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, που δεν θα κάνει μικροπολιτική για να περισώσει το πολιτικό του κεφάλαιο εν μέσω πανδημίας. Δεν σας είπαμε να βάλετε δικό μας υπουργό, υπάρχουν επιστήμονες κοινής αποδοχής» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εγώ θα σας πρότεινα την καθηγήτρια Αθηνά Λινού. Που ήταν παρούσα σε όλη την κρίση. Θέλετε κάποιον άλλο; Ας βρούμε κάποιον άλλο, υπάρχουν επιστήμονες. Αλλά αφήστε αυτή την ανοησία ότι εσείς είστε με την επιστήμη κι εμείς δεν είμαστε».

«Κρυφτήκατε πίσω από τον κ. Τσιόδρα που είναι εξαιρετικός, αλλά κάνει και λάθη. Δεν είναι ο μοναδικός επιστήμονας σε αυτή τη χώρα» είπε σε άλλο σημείο.

Κ. Τασούλας προς Αλ. Τσίπρα: Λειτουργουν και οι 50 κλίνες ΜΕΘ του Σωτηρία, όχι μόνο οι 9

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας, στην κριτική του για τον ακριβή αριθμό των ΜΕΘ, είπε ότι από τις 50 κλίνες εντατικής που αποτελούν δωρεά της Βουλής προς το νοσοκομείο, λειτουργούν μόλις 9, καθώς δεν έχουν στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό.

Τις παρατηρήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διόρθωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, εξηγώντας ότι και οι 50 κλίνες είναι στελεχωμένες. «Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 15 ασθενείς. Είχαμε εξιτήρια και απώλειες. Αυτό σημαίνει ότι αξιοποιούνται οι 2 πρώτοι θάλαμοι. Όλοι οι θάλαμοι όμως -και οι 4- είναι διαθέσιμοι. Μην μπερδεύουμε το πόσοι νοσηλεύονται με το πόσες κλίνες είναι διαθέσιμες. Σήμερα χρησιμοποιούνται 15 κλίνες και, αν απαιτηθεί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι 50» είπε ο κ. Τασούλας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5