1821 Digital Gallery
ΤΕΥΧΟΣ 483

Μαρία Σπυράκη

Μαρία Σπυράκη
«Ήρθε η σειρά των δανειστών να κάνουν το χρέος τους για το... χρέος»
  • A-
  • A+
0
Συνέντευξη της Μαρίας Σπυράκη υποψήφια ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, στην ATHENS VOICE.

Υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ

Η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη τη συζήτηση για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους με τους δανειστές και είναι η σειρά των δανειστών να βάλουν τελεία στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τονίζει η Μ. Σπυράκη υποστηρίζοντας ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως οι κρατικοποιήσεις ή η μείωση των δαπανών στα υπουργεία και τους ΟΤΑ, έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες πριν.

Πόσο κοντά ή πόσο μακριά νιώθουν την Ευρώπη οι Έλληνες;

Είμαστε εντελώς Ευρώπη και απολύτως Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι του νότου. Που πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης χρέους και γιατί το ενιαίο νόμισμα είχε στρεβλώσεις και εξαιτίας των ψευδαισθήσεων για φθηνό δανεισμό. Είμαστε Ευρωπαίοι και γιατί στη χειρότερη στιγμή της κρίσης το 2012, ψηφίσαμε παραμονή  στο ευρώ. Τώρα οι θυσίες φαίνεται να αποδίδουν. Ο κατήφορος σταματά και δικαιούμαστε να ζητήσουμε χρήματα, ενισχύσεις και τεχνογνωσία για να επουλώσουμε βήμα-βήμα τις πληγές που άνοιξε η κρίση.

Σχετικα
Η απάντηση Δένδια στο ζήτημα Τσάμηδων που έθεσε η Αλβανίδα ΥΠΕΞ
Η απάντηση Δένδια στο ζήτημα Τσάμηδων που έθεσε η Αλβανίδα ΥΠΕΞ

Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα έχουμε άλλα μνημόνια. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Το μνημόνιο είναι οι όροι που υπογράψαμε για να δανειζόμαστε. Το πρώτο εγχείρημα εξόδου στις αγορές απέδειξε ότι αποτελούμε μια ασφαλή αυλή για τη μεσοπρόθεσμη τοποθέτηση κεφαλαίων. Η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη τη συζήτηση για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους με τους δανειστές και είναι η σειρά των δανειστών να μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και να βάλουν τελεία στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Ελλάδα θα δίνει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για το χρέος και θα μπορεί να επενδύει τα υπόλοιπα για να δημιουργηθούν δουλειές για τους νέους ανθρώπους. Όλα αυτά δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ καταργούν την έννοια του μνημονίου.

Μήπως τελικά θα ζήσουμε και τα επόμενα χρόνια ένα «μερκελικό καθεστώς», όπως υποστηρίζουν πολλοί στην αντιπολίτευση;

Σχετικα
Στο Φόρουμ του Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Με ποιους θα συναντηθεί
Στο Φόρουμ του Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Με ποιους θα συναντηθεί

Η γερμανική πολιτική ηγεσία καθυστέρησε πολύ να αντιληφθεί τη μορφή του ελληνικού προβλήματος επειδή με το βλέμμα στραμμένο στα του οίκου της σέρβιρε θεωρίες για τεμπέληδες του νότου και απόψεις ότι τα δανεικά που δίνει είναι αγύριστα. Η πραγματικότητα διέψευσε… πανηγυρικά τόσο τους χριστιανοκοινωνιστές  όσο και τους φιλελεύθερους εταίρους της κ. Μέρκελ. Τώρα όλοι αναγνωρίζουν  πως Ευρώπη δεν υπάρχει χωρίς τον Νότο και γερμανικές βιομηχανίες δεν ανθούν χωρίς να ευημερούν οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και οι Κύπριοι.

Τι θα γίνει με την ευρωπαϊκη ολοκλήρωση; Μπορεί η Ευρώπη να πάει μπροστά με μόλις 1% του ΑΕΠ;

Ακόμη και όταν είναι προφανές ότι η συρρίκνωση στην Ευρώπη αποτυπώνεται και στη διάθεση των κονδυλίων για την αλληλεγγύη και τη συνοχή, η Ελλάδα θα πρέπει να εξαντλήσει εμπροσθοβαρώς, δηλαδή να ξεκινήσει από το 2014 και να μην περιμένει να φτάσει το 2020, το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων από τα περίπου 20 δισεκατομμύρια που της αναλογούν.

Σταθερότητα ή περιπέτεια είναι το δίλημμα της ΝΔ για τις ευρωεκλογές. Δηλαδή κινδυνεύουμε ακόμα για επιστροφή στη δραχμή; Δεν λύθηκε αυτό το 2012;

Η ΝΔ είναι συνώνυμο της σταθερότητας. Η συζήτηση για εθνικό νόμισμα που τροφοδοτείται από μια ισχυρή τάση του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τις θυσίες των συνταξιούχων, των μισθωτών και των ανέργων. Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή μπορεί να επανέλθει μόνο αν ανοίξει η πόρτα στην αβεβαιότητα. Οι πολίτες δεν θα το επιτρέψουν να συμβεί.

«Καμιά θυσία για το ευρώ» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σχόλιό σας;

Οι θυσίες του ελληνικού λαού έγιναν και το μόνο που πρέπει πια να συμβεί είναι να μην εξανεμιστούν.

Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που οφείλαμε να τις έχουμε κάνει χωρίς μνημόνια; Μπορείτε να αναφερθείτε σε ορισμένες από αυτές;

Προφανώς οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και η μείωση των δαπανών στα υπουργεία και τους ΟΤΑ, έπρεπε να έχουν γίνει δεκαετίες πριν. Δεν ήταν ανάγκη να μας το ζητήσει η τρόικα.

 

Σχολιάστε το δίπολο «πρωτογενές πλεόνασμα - μπαράζ φόρων».

Ο αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική, υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» περιέγραψε ήδη τις φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ορισμένες μάλιστα από το 2015.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η ΕΕ θέλει την Ελλάδα αγροτική χώρα και ξενοδόχο της Ευρώπης. Υπάρχει και άλλος δρόμος για μια παραγωγική Ελλάδα και ποιος;

Αδιαμφισβήτητα η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός είναι δύο πολύ μεγάλα ατού στα χέρια των Ελλήνων. Οι ειδικοί μιλούν για 40 εκατομμύρια τουρίστες το 2025 με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην απασχόληση και στην αύξηση των εσόδων. Δεν είναι όμως τα μόνα. Οι Έλληνες  τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι η τεχνολογία είναι ένα πεδίο δράσης λαμπρό για αυτούς, ενώ η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα ανοίξει και άλλους δρόμους για την ανάπτυξη. 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5