Πολιτικη & Οικονομια

Παναγιώτης Αρκουμανέας: Είμαστε εκεί. Δεν παρατήσαμε κανέναν!

Δεν είχαμε ποτέ την αίσθηση ότι κάνουμε κάτι λανθασμένα ή ότι έχουμε μείνει πίσω σε κάποιο σημείο. Ήμασταν έτοιμοι.

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
ΤΕΥΧΟΣ 740
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πναγιώτης Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ)
© EUROKINISSI

Συνέντευξη: Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλάει στην ATHENS VOICE για τον τρόπο που χειρίστηκε ο οργανισμός και η χώρας μας την πανδημία του κορωνοϊού

Μία πολύ δύσκολη, επίπονη και ιδιαιτέρως υπεύθυνη αποστολή ανέλαβε πριν από λίγους μόλις μήνες ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ): την επιδημιολογική επιτήρηση, την επιστημονική αξιολόγηση και την εισήγηση των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Παναγιώτης Αρκουμανέας, έπεσε από τις αρχές της θητείας του στα «πολύ βαθιά νερά» και μιλάει σήμερα στην ATHENS VOICE για αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία.

Κατά κοινή ομολογία η χώρα μας έχει πάει πάρα πολύ καλά ως προς τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού SARS - COV 2. Υπήρξε, παρ’ όλα αυτά, κάποια στιγμή που πιστέψατε ότι φτάνει ένα «τσαφ» για να ξεφύγει εκτός ελέγχου η κατάσταση; Υπήρξαν τέτοιες στιγμές αγωνίας;
Αυτό που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα και ο ΕΟΔΥ ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Τα «νερά» ήταν αχαρτογράφητα. Ήταν κάτι νέο για όλο τον κόσμο. Συνεπώς, αγωνία και άγχος και ευθύνη υπήρχαν από την πρώτη ημέρα. Εάν, όμως, με ρωτήσετε μήπως υπήρξε κάποια στιγμή που είπαμε ότι «χάνουμε το παιχνίδι», θα σας απαντήσω επίσης ξεκάθαρα: Όχι, δεν υπήρξε καμία τέτοια στιγμή. Δεν υπήρξε ποτέ η αίσθηση ότι κάτι δεν έχουμε κάνει. Βεβαίως, ποτέ δεν ήξερες... Βλέπαμε στην Ιταλία να εξελίσσεται καθημερινά μια τραγωδία, η ευθύνη και το άγχος μεγαλύτερα, εμείς τρέχαμε, σκιζόμασταν, οι εργαζόμενοι ξενυχτούσαν, το Υπουργείο Υγείας, όλοι. Όμως, δεν είχαμε ποτέ την αίσθηση ότι κάνουμε κάτι λανθασμένα ή ότι έχουμε μείνει πίσω σε κάποιο σημείο. Ήμασταν έτοιμοι.

Ούτε η υπόθεση με τους εκδρομείς των Αγίων Τόπων, την Αμαλιάδα και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου σας ανησύχησε; Τότε, στις αρχές…
 διασπορά εκεί ήταν μικρή, παρά το γεγονός ότι η νόσος αφορούσε τελικά πενήντα άτομα. Κοιτάξτε, δεν υπήρχε καν χρόνος για να φοβηθείς. Είδατε ότι στην Αμαλιάδα ιχνηλατήσαμε πενήντα άτομα και οι σαράντα επτά ήταν θετικοί. Κι όμως, η Αμαλιάδα έμεινε πίσω. Δεν είχε συνέχεια. Δεν είχε άλλη διασπορά. Ο κόσμος άκουσε και τήρησε τις οδηγίες. Πήγαμε και εγώ ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος, δώσαμε οδηγίες, σταθήκαμε δίπλα στον κόσμο και εκείνοι ανταποκρίθηκαν. Έτσι συνέβη με όλους τους Έλληνες. Και στη Θεσσαλονίκη υπήρχε ένα άγχος με το πρώτο κρούσμα, μέχρι να δούμε τι συμβαίνει. Δεν υπήρχε φόβος, άλλαζαν διαρκώς τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά εμείς κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να είμαστε προετοιμασμένοι. Ήμασταν πολύ εγκαίρως, πολύ νωρίς προετοιμασμένοι. Είχαμε καλέσει εδώ την υφυπουργό Παιδείας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, στις 25 Ιανουαρίου! Είχαμε κάνει επιτροπές, ήταν ο κ. Τσιόδρας κάθε μέρα εδώ, από το πρωί μέχρι το βράδυ, πολύ νωρίς, πάρα πολύ νωρίς. Ακόμη και τις σχετικές οδηγίες, τις οποίες εκδώσαμε για όλους, το κάναμε πάρα πολύ νωρίς.

Είχατε τη σιγουριά ότι είχατε προετοιμασθεί, δηλαδή;
Είχαμε τη σιγουριά ότι ήμασταν έτοιμοι και σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους. Φάνηκε, τελικά, ότι στα δύσκολα οι Έλληνες είναι μαζί και κάνουν το κάτι παραπάνω. Εγώ δεν το περίμενα, να σας πω την αλήθεια. Έτσι, εντυπωσιάστηκα, ένιωσα περήφανος και όλοι μαζί φτιάξαμε μία «εθνική ομάδα», που έφερε τα θετικά αποτελέσματα. Δουλέψαμε ενωμένοι και πάρα πολύ, έχοντας τη συμπαράσταση και την υποστήριξη όλων. Σε αυτή τη υπερπροσπάθεια βοήθησε πρώτος από όλους ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προσωπικά.
Επίσης, θυμάστε, απαγορεύσαμε, για υγειονομικούς λόγους, όλες τις μαζικές εκδηλώσεις. Νομίζετε ότι δεν ήταν επιθετική κίνηση να απαγορεύσουμε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις; Το καρναβάλι της Πάτρας; Μας έλεγαν οι Πατρινοί ότι «μας καταστρέφετε», αλλά, εάν δεν το είχαμε κάνει τότε, θα χάναμε το παιχνίδι. Τι ιχνηλάτηση να κάνεις μετά από ένα Πατρινό Καρναβάλι, στο οποίο πάει όλη η Ελλάδα; Αποφάσεις σαν αυτή μας έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο των δύο εβδομάδων για να προετοιμαστούμε, να προφυλάξουμε το σύστημα Υγείας, να προχωρήσουμε μετά στο lockdown και να μη μας ξεφύγει η κατάσταση. Γι’ αυτό σας λέω, είναι πολυπαραγοντική η εξήγηση της επιτυχίας.

 

Δεν μπήκαμε στον «αυτόματο πιλότο», δεν έγινε τίποτε τυχαία, υπήρχε σχέδιο, οργάνωση και σκληρή δουλειά χιλιάδων ανθρώπων

Αλήθεια, κύριε πρόεδρε, πώς καταφέραμε να αποφύγουμε τραγωδίες σε γηροκομεία, σε οίκους ευγηρίας, κάτι το οποίο έπληξε τις άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, αλλά και το Βέλγιο;
Δώσαμε πολύ νωρίς οδηγίες, επίσης. Μπήκαν νωρίς σε καραντίνα, με την αυστηροποίηση του επισκεπτηρίου, αν θυμάστε. Έγινε καλή δουλειά και συστηματική στους οίκους ευγηρίας. Οι υπεύθυνοι των δομών αυτών είναι σοβαροί, ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις και δεν μπορεί μία δομή να αμαυρώσει το σύνολο. Δεν γίνεται. Για κάθε επιτυχία, πιστέψτε με, τίποτε δεν ήταν τυχαίο. Αυτή η δουλειά μας για τους οίκους ευγηρίας είχε τρομερή προετοιμασία, στενή και συνεχή συνεργασία με την υφυπουργό Πρόνοιας, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, προσλήψεις και εκπαίδευση όλου του αναγκαίου προσωπικού και τόσα άλλα. Δεν μπήκαμε ποτέ στον «αυτόματο πιλότο», δεν έγινε τίποτε τυχαία, υπήρχε σχέδιο, οργάνωση και σκληρή δουλειά χιλιάδων ανθρώπων. Δεν διατάξαμε απλώς μία ωραία μέρα το lockdown στη χώρα... Δεν προλαβαίναμε να κοιμηθούμε, το καταλαβαίνετε; Εγώ αισθάνομαι σα να μην κοιμόμουν ποτέ! Καθόλου! Και δεν είμαι μόνον εγώ, ασφαλώς, είναι όλοι οι εργαζόμενοι και το προσωπικό του ΕΟΔΥ.

Κύριε πρόεδρε, πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν κρούσματα του νέου κορωνοϊού στα hot spots προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα;
Έχουν εξετασθεί πάρα πολλοί. Εξετάζεται κανονικά στα νοσοκομεία μας όποιος πρόσφυγας ή μετανάστης εμφανίζει συμπτώματα τα οποία προσομοιάζουν με εκείνα του νέου κορωνοϊού. Τα ύποπτα κρούσματα τα στέλνουμε στο νοσοκομείο.

Άλλη αίσθηση υπάρχει στον κόσμο. Κάτι σαν εγκατάλειψη για τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες και μετανάστες…
Όχι, σε καμία περίπτωση, από την αρχή σε κάθε τέτοια δομή φιλοξενίας έχουμε τοποθετήσει υπεύθυνο COVID - 19 και έχουμε ιατρείο παντού. Όποιος έλεγε ότι έχει πυρετό έφευγε για το νοσοκομείο. Έχουν εξετασθεί εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που διαβιούν στα hot spots της χώρας μας. Και συνεχίζουμε, δεν σταματάμε. Τόσο στη Μαλακάσα όσο και στη Ριτσώνα διενεργούνται ακόμη εξαντλητικές ιχνηλατήσεις και εξετάσεις. Τα όποια κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί από τέτοιες δομές είναι επειδή εμείς είμαστε εκεί. Αλλιώς, δεν θα προέκυπτε ποτέ τίποτε... Το καταλαβαίνετε. Έχουμε 1.100 εργαζόμενους σε όλα τα camps μεταναστών και προσφύγων. Είναι κόσμος. Ενημερώσαμε, στείλαμε υλικό, δώσαμε οδηγίες, παρακολουθούμε καθημερινά. Είμαστε εκεί! Δεν παρατήσαμε κανέναν. Ήμασταν δίπλα σε όποιον μας είχε ανάγκη.
Σε αυτή τη χώρα όποιος είχε ανάγκη να εξετασθεί για νέο κορωνοϊό, εξετάσθηκε. Αυτά τα περί... τεστ, τεστ, τεστ, «ξεχνούν» την προτεραιοποίηση και τη στρατηγική μας, οι οποίες βασίζονταν και βασίζονται στις κατευθύνσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) και δικαιώνονται ως λίαν αποτελεσματικές. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που πέτυχε η χώρα μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ