Visual Browsing

Είναι ο Τσίπρας απάνθρωπος και ρατσιστής;

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή
Αυτό υποστηρίζει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι αγωνιστές
  • A-
  • A+
0
Ο Βαγγέλης Περρής σχολιάζει τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Mega και αντιπαραβάλλει όσα γράφουν οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο δελτίο του Mega ο πρώην πρωθυπουργός σ. Αλέξης Τσίπρας, πήρε θέση για το θέμα με τα κλειστά σύνορα στον Έβρο. Αντιγράφουμε από το Documento που έκανε την απομαγνητοφώνηση της σχετικής παρέμβασης: «Σωστά κλείσαμε τα σύνορα αλλά δεν βοηθάνε οι επικοινωνιακές φιέστες της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση η δική μας είχε κλείσει τον Έβρο χωρίς τυμπανοκρουσίες και επικοινωνιακές πομφόλυγες».

Την ίδια ώρα οι εκφραστές του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούν όσους υποστηρίζουν ότι «σωστά κλείσαμε τα σύνορα», ακροδεξιούς, απάνθρωπους και ρατσιστές. Είναι χαρακτηριστική η επίσημη ανακοίνωση της νεολαίας του κόμματος: «Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στοιβαγμένοι περιμένοντας την δυνατότητα να περάσουν στο ελληνικό έδαφος, ενώ παράλληλα δέχονται επιθέσεις από την αστυνομία. “Αγανακτισμένοι πολίτες” με καταφανώς ρατσιστική και φασιστική ρητορική, χυδαιολογούν εναντίον προσφύγων, μεταξύ των όποιων μικρά παιδιά, απαγορεύοντάς τους ως αυτόκλητοι συνοριοφύλακες... Τα περιστατικά των ημερών αποπνέουν μόνο ρατσισμό και μίσος, δηλητηριάζοντας την ελληνική κοινωνία.

Οι πρόσφυγες θα πρέπει να τύχουν της προστασίας που το διεθνές δίκαιο επιβάλλει και η ελληνική κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να μην το εφαρμόζει.

Καλούμε όλους τους/τις αλληλέγγυους/-ες, τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, τους νέους και τις νέες, και όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να σταθούν στο πλάι των προσφύγων και μεταναστών με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.Με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες θα ζήσουμε μαζί!».

Σχετικα
Οι ευαίσθητοι υποκριτές
Οι ευαίσθητοι υποκριτές

Όμως οι δυό μας αχ και βαχ

Οι Συριζαίοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης τοποθετούνται αδιαφορώντας για τη θέση του αρχηγού τους, αλλά δείχνουν ότι παίρνουν τοις μετρητοίς αυτά που υποστηρίζουν οι Τούρκοι υπουργοί. Ο Τσαβούσογλου αρνήθηκε το δικαίωμα της Ελλάδας να κλείνει τα σύνορά της με το εξής tweet: «Κοιτάξτε εκείνους που μας διδάσκουν μαθήματα διεθνούς δικαίου! Ρίχνουν βόμβες δακρυγόνων σε χιλιάδες αθώους ανθρώπους που βρίσκονται στα σύνορά τους. Αλλά έχετε υποχρέωση να μεταχειρίζεστε ως ανθρώπους όσους έρχονται στην πόρτα της Ελλάδας!».

Η ίδια επιχειρηματολογία, σε κάποιες περιπτώσεις και οι ίδιες λέξεις, επαναλαμβάνεται και σε σχετική ανάρτηση του Left: «Έβρος:

Σχετικα
Ο Τσίπρας και η γλώσσα της μαγκιάς
Ο Τσίπρας και η γλώσσα της μαγκιάς

 Εγκλωβισμένοι στο κρύο χιλιάδες άνθρωποι, με χημικά και βία αντιμετωπίζει τους «εισβολείς» η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ο σ. Γιώργος Κυρίτσης, τέως υπεύθυνος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, τέως αντιμνημονιακός βουλευτής που στη πρώτη του κοινοβουλευτική παρουσία ψήφισε μνημόνιο και τέως Διευθυντής της «Αυγής», περιγράφει επίσης την κατάσταση στον Έβρο χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που δεν εφάπτονται με τη θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα το τερματίζει προεξοφλώντας ότι η Ελλάδα θα θεωρηθεί υπεύθυνη ανθρωπιστικής καταστροφής: «Στον Έβρο έχουμε από τη μια πλευρά στρατό και αστυνομία και από την άλλη μερικές χιλιάδες ανθρώπους, διαφόρων εθνικοτήτων, πολλές οικογένειες με παιδιά...είναι κάτι που μπορεί να καταλήξει σε ανθρωπιστική καταστροφή για την οποία θα βρεθεί η Ελλάδα υπόλογη».

Μετρώντας πρόσφυγες

Οι αριθμοί παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Λίγες ώρες μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να στείλει μετανάστες, πρόσφυγες κλπ στα σύνορα με την Ελλάδα, ο Ερντογάν ενημέρωσε την ανθρωπότητα ότι «περίπου 18.000 μετανάστες έχουν ήδη περάσει τα σύνορα και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000». Στη πραγματικότητα ούτε ένας δεν είχε περάσει τα σύνορα, γεγονός που δεν εμπόδισε τον υπουργό του Σουλεϊμάν Σοϊλού να ανακοινώσει νέα επικαιροποιημένα και φυσικά ανύπαρκτα στοιχεία: «έως τις 21:02 σήμερα ο αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από τη χώρα  είναι 36.776».

Είναι προφανές ότι οι επίσημες ανακοινώσεις του τουρκικού κράτους είναι αναξιόπιστες, γεγονός που δεν απασχολεί την Εφημερίδα των Συντακτών. Σε ειδικό της άρθρο ασχολείται με τους αριθμούς στον Έβρο και σχολιάζει δηκτικά τα όσα υποστηρίζει η ελληνική πλευρά:  «Μας ανατριχιάζει η ακρίβεια των κυβερνητικών μετρήσεων για το «έπος» του Εβρου. «Συνολικά αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα», λένε στα σοβαρά οι κυβερνητικές πηγές και αναπαράγουν εξίσου σοβαρά -κι αμάσητα- τα παπαγαλάκια τους.

Αλήθεια; Και πώς ακριβώς μετριούνται οι απόπειρες παράνομης εισόδου; Με drone; Με GPS; Με θερμικούς αισθητήρες; Ή με συμβατικούς τρόπους;»

Οι αλληλέγγυοι

Ο όρος «παπαγαλάκια» προφανώς απευθύνεται σε Έλληνες δημοσιογράφους, οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο και των αναρτήσεων της Έλενας Ακρίτα. Πιστεύει ότι πρώτα πρέπει να γίνουν αιτήσεις από όσους βρίσκονται στον Έβρο και μετά να τους δώσουμε το όνομα «μετανάστης» ή «πρόσφυγας». Όσοι πρεσβεύουν κάτι άλλο είναι της πλάκας, καταπατούν την δεοντολογία και σπέρνουν τον ρατσισμό: «Αγαπητοί δημοσιογράφοι της πλάκας, αθλητικοί και μη, όταν δεν έχει εξεταστεί η αίτηση ασύλου κάποιου δεν ξέρετε αν είναι “μετανάστης ή πρόσφυγας”, είναι αιτών άσυλο, έχει δικαιώματα, έχουμε υποχρέωση απέναντι του να βοηθήσουμε. Στα σύνορα αυτή τη στιγμή δεν ξέρετε καν τι είναι οι άνθρωποι, και περιγράφοντας το θέμα σαν πολεμικοί ανταποκριτές, με λέξεις όπως “ορδές”, “εισβολή”, “χάος”, “κίνδυνος” καταπατάτε τόσο τη δεοντολογία σας, όσο και σπέρνετε ρατσισμό και ξενοφοβία».

Η άποψη του σ. Αλέξη Τσίπρα ότι «σωστά κλείσαμε τα σύνορα στον Έβρο», είναι φανερό ότι τον φέρνει απέναντι στους διαδικτυακούς υποστηρικτές του. Διαφωνεί μέχρι και η γκρούπι σ. Άντζι Σαμίου: «Το λογικό είναι να αφήσουμε ανοιχτά τα σύνορα και να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη… αλλά ποιος έχασε τη λογική; Όσες χιλιετίες κι αν περάσουν, ζώα με βασικά ένστικτα θα είμαστε!»

ΥΓ: Τη παράγραφο με την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού υπέρ του κλεισίματος των συνόρων που αναπαραγάγουμε από το Documento στην αρχή, τη βρήκαμε ενταγμένη σε άρθρο που είχε τίτλο: «Τσίπρας: Η διαφορά είναι πως τώρα το Mega έχει άδεια»! 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5