- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άκης Σκέρτσος: Δεν προκύπτει αύξηση της μη εγγραφής φοιτητών το 2026, αλλά μείωση
«Σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη των φοιτητών και των οικογενειών τους»
Όπως επισημαίνει ο Άκης Σκέρτσος, «η φετινή εικόνα δεν αποτελεί κάποια νέα έξαρση του φαινομένου»
Στα διάφορα δημοσιεύματα, που συνδέουν τη φετινή μη εγγραφή επιτυχόντων, ιδιαίτερα σε περιφερειακά πανεπιστήμια, με το υψηλό κόστος ζωής, απαντά σε ανάρτησή του ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
«Επειδή το πρόβλημα είναι σοβαρό, η δημόσια συζήτηση χρειάζεται ακρίβεια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άκης Σκέρτσος και παραθέτει πανελλαδικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία δεν προκύπτει αύξηση της μη εγγραφής το 2026, αλλά μικρή μείωση.
Βάσει των στοιχείων, το 2026 εγγράφηκαν 58.577 από τους 62.243 επιτυχόντες, εκ των οποίων δεν εγγράφηκαν 3.666, δηλαδή το 5,89%.
Το 2025 εγγράφηκαν 58.588 από τους 62.568 επιτυχόντες, εκ των οποίων δεν εγγράφηκαν 3.980, δηλαδή το 6,36%.
Όπως επισημαίνει ο κ. Σκέρτσος, «η φετινή εικόνα δεν αποτελεί κάποια νέα έξαρση του φαινομένου», καθώς το ποσοστό μη εγγραφής κινείται κάθε χρόνο γύρω στο 6%, με διακυμάνσεις από 5,47% έως 7,11%.
Συνεπώς, σημειώνει, «δεν μπορούμε να αποδώσουμε αυτομάτως μια διαχρονική τάση στη φετινή οικονομική συγκυρία», αλλά «ούτε και να αποκλείσουμε ότι οικονομικές δυσκολίες επηρεάζουν τις αποφάσεις ορισμένων νέων».
Ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαιώνει ότι η στήριξη των φοιτητών και των οικογενειών τους αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης από το 2019, κάνοντας ειδική αναφορά σε συγκεκριμένες ενισχύσεις και έργα όπως:
-Την αύξηση του ετήσιου φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από τα 1.000 ευρώ το 2019 στα 1.500 ευρώ, ή στα 2.000 με συγκατοίκηση, ενώ για σπουδές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης φτάνει τα 2.000 ευρώ και τα 2.500 με συγκατοίκηση, ανά δικαιούχο φοιτητή.
-Τον υπερδιπλασιασμό στη χρηματοδότησή του από 41,8 εκατ. ευρώ το 2019 σε προβλεπόμενα 90 εκατ. το 2026, με 44.840 φοιτητές να λαμβάνουν το επίδομα το 2025.
-Τη διεύρυνση της πρόσβασης στο επίδομα για φοιτητές του Δημοκριτείου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με υψηλότερο οικογενειακό εισοδηματικό όριο.
-Την ετήσια επιστροφή ενός ενοικίου, έως 800 ευρώ, και για τη φοιτητική κατοικία, ακόμη και όταν η οικογένεια νοικιάζει και την κύρια κατοικία της.
-Το πρόγραμμα δημιουργίας περίπου 8.600 νέων φοιτητικών κλινών, ύψους 735,7 εκατ. ευρώ και την υπογραφή σύμβασης στην Κρήτη για 4.846 κλίνες σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο.
-Και τέλος, τις παρεμβάσεις 226,36 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση και την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση 17 φοιτητικών εστιών σε όλη τη χώρα, μέσω του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου.
Οι ενισχύσεις και τα έργα που προχωρούν δεν εξαλείφουν τις δυσκολίες, ξεκαθαρίζει ο κ. Σκέρτσος, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι θα μειώσουν το βάρος για τις οικογένειες και θα δημιουργήσουν περισσότερες δυνατότητες προσιτής φοιτητικής στέγης.
«Η ευθύνη μας είναι διπλή: να στηρίζουμε ουσιαστικά τους νέους στις σπουδές τους και να συζητούμε τα προβλήματα με πραγματικά δεδομένα», καταλήγει ο υπουργός Επικρατείας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πρόκειται για ένα τοπόσημο που αναδείχνει την τάση του ανθρώπου προς το υψηλό, δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη των φοιτητών και των οικογενειών τους»
Στη διαδρομή, ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από πολίτες και επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή
«Να δω τι θα κάνει σε λίγους μήνες που δεν θα είναι καν βουλευτής», έγραψε ο υπουργός Υγείας
Αξιοποιήθηκαν έσοδα από την επαναϊδιωτικοποίηση των τραπεζών προς τον EFSF
«Αλλάζει η όψη των σχολείων μας και δημιουργείται μία πολύ καλή πρακτική», δήλωσε η υπουργός Παιδείας
Επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας στο Πρότυπο Δημόσιο Ωνάσειο Γυμνάσιο και Λύκειο Κολωνού
Συνεδρίασαν Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου
«Δεν γνωρίζω καν από πού ξεκίνησε η σχετική συζήτηση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Πώς επηρεάζονται εισιτήρια αγώνων, έκδοση παραβόλων και ταυτοτήτων, ΚΕΠ, λογιστήρια, τιμολόγια B2G, τραπεζικές εργασίες και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες
Αναμένεται το σχετικό πόρισμα μετά από νέα αυτοψία και μετρήσεις
«Ο κ. Τσίπρας δεν είναι κατάλληλος για μαθήματα ενσυναίσθησης»
Το ΠΑΣΟΚ συριζοποιείται όχι μόνο σε επίπεδο στελεχών αλλά και σε επίπεδο λόγου και αισθητικής
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο
Πότε δικάζονται Σκρέκας, Μπουκώρος και Σενετάκης
«Νόμιμο το μηχάνημα βιοανάδρασης»
«Δεν χρειαζόμαστε άλλον έναν θεομπαίχτη»
«Παρών» το ΠΑΣΟΚ, καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.