1821 Digital Gallery

Σύγκρουση για το μεταναστευτικό: Αιχμές Χρυσοχοΐδη σε ΣΥΡΙΖΑ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης/©INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Πολιτική θύελλα προκάλεσε το «καμπανάκι» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Ευρώπη
  • A-
  • A+
0
Πόλεμος ανακοινώσεων: Σφοδρή αντιπαράθεση Χρυσοχοΐδη-ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Σε πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης μετατρέπεται το μεταναστευτικό. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πέρασε στην αντεπίθεση, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων άφησε αιχμές κατά της παράταξης του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοθαυμάζεται για το δικό του έργο στο προσφυγικό, εξηγώντας πως διεθνοποίησε το θέμα και με πόση επάρκεια το διαχειρίσθηκε. Η επάρκεια δεν σχολιάζεται, ξεχειλίζει στα στρατόπεδα και στα νησιά».

Στην ανακοίνωση-απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρυσοχοΐδης σχολίασε με νόημα: «Ευτυχώς η πολιτική δεν καθορίζεται πια, η Ελλάδα δεν κυβερνάται πλέον από τον επαρκή ΣΥΡΙΖΑ».

Είχε προηγηθεί ανάρτηση στα social media του κ. Τσίπρα και ανακοίνωση της Κουμουνδούρου. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας: «Όταν τόσα χρόνια λαϊκίζεις χυδαία για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, δεν έρχεσαι αντιμέτωπος μόνο με τη σκληρή πραγματικότητα… αλλά και με τα πιο σκοτεινά, ρατσιστικά αντανακλαστικά που ξέθαψες και εξέθρεψες για λίγα ψηφαλάκια».

Κύκλοι της ΝΔ δεν άφησαν ασχολίαστη την τοποθέτηση Τσίπρα, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει τον ρόλο του σχολιαστή των social media, τα fake news, τον λαϊκισμό και το θράσος και να θυμηθεί τις «Μόριες» που παρέδωσε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σχετικα
Η νέα συνεργασία ΕΚΠΑ με Harvard - Τα προγράμματα σπουδών
Η νέα συνεργασία ΕΚΠΑ με Harvard - Τα προγράμματα σπουδών

Το «καμπανάκι» Χρυσοχοΐδη πυροδότησε πολιτική θύελλα

Ο καβγάς ξεκίνησε μετά την τοποθέτηση Χρυσοχοΐδη, ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης είχε αναφέρει ότι «το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης», προσθέτοντας πως ακόμα και αν ο μηχανισμός ολόκληρης της ΕΕ είχε κινητοποιηθεί «δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε κάνει λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή και κοινωνικό όλεθρο», γνωστοποιώντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 4.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Σχετικα
Βιασμός 24χρονης: Εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο δικηγόρος Θεόφιλος Αλεξόπουλος
Βιασμός 24χρονης: Εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο δικηγόρος Θεόφιλος Αλεξόπουλος

Η απάντηση Χρυσοχοΐδη σε ΣΥΡΙΖΑ:

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το μεταναστευτικό με αφορμή την παρουσία και ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ θίγει 3 σημεία που για κακή του τύχη τα απαντά με δική του ανακοίνωση για το ίδιο θέμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφική ανεπάρκεια διαχείρισης που τάχα «ομολόγησε» ο υπουργός. Το κοινοβούλιο αναφέρει πως «οι περισσότεροι βουλευτές επαίνεσαν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρχές της Ελλάδας».
Αναφέρεται μετά ο ΣΥΡΙΖΑ σε κραυγαλέα κατάργηση βασικών κανόνων του προσφυγικού δικαίου, βάσει των οποίων η χώρα οδηγείται σε διεθνή απομόνωση. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναφέρει πως οι βουλευτές «κατέκριναν το έλλειμμα αλληλεγγύης από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ».

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί πως σήμερα ο αρμόδιος Γάλλος υπουργός ανακοίνωσε 20 νέα μέτρα για το άσυλο, που στηρίζονται σε δύο άξονες: αυστηροποίηση και ανθρωπισμό. Αυτολεξεί ότι αναφέρεται και στον ελληνικό νόμο. Μεταξύ των μέτρων η παροχή ασφαλιστικής κάλυψης όχι με την είσοδο στη χώρα αλλά τρεις μήνες μετά και για ειδικές εξετάσεις 9 μήνες μετά. Όπως χαρακτηριστικά είπε το σύστημα ασύλου χρησιμοποιήθηκε για ιατρικό τουρισμό σε πολλές περιπτώσεις. Καμία αναφορά λοιπόν από το κοινοβούλιο για θέματα δικαίου, παράλληλος με την Ελλάδα δρόμος στην πολιτική ασύλου από την Γαλλία.

Στο τελευταίο σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοθαυμάζεται για το δικό του έργο στο προσφυγικό εξηγώντας πως διεθνοποίησε το θέμα και με πόση επάρκεια το διαχειρίσθηκε. Η επάρκεια δεν σχολιάζεται, ξεχειλίζει στα στρατόπεδα και στα νησιά. Όσο για την διεθνοποίηση πάλι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναφέρει πως οι βουλευτές «τόνισαν τις φρικτές συνθήκες στις οποίες διαβιούν χιλιάδες αιτούντες άσυλο στα νησιά της Ελλάδας. Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τον υπερπληθυσμό στις εγκαταστάσεις, την έλλειψη βασικής περίθαλψης και την απουσία μέτρων προστασίας των πιο ευάλωτων ομάδων, μεταξύ άλλων προβλημάτων.». Η καταγγελία των βουλευτών για την ντροπή της Μόριας και της Σάμου είναι αυταπόδεικτα η πιο τρανταχτή διεθνοποίηση.

Ο Υπουργός με την ομιλία του πέτυχε αυτή την αντίδραση του κοινοβουλίου. Δηλαδή προκάλεσε μια ανακοίνωση που επιβεβαιώνει τις Ελληνικές θέσεις για Ευρωπαϊκή, αλληλεγγύη και διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, μια ανακοίνωση που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στην δραματική κατάσταση των νησιών του Αιγαίου.

Οι Ευρωβουλευτές με την ανακοίνωσή τους ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Υπουργού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν κατάλαβε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάλι αλλού, εξακολουθεί στον μοναχικό δρόμο ενός παράλληλου σύμπαντος, όπου όποιος διαμαρτύρεται είναι ρατσιστής, όπου το δίκαιο παραβιάζεται-και στην Γαλλία προφανώς-, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει, καταγγέλλει συλλήβδην, αδιάκριτα και ασταμάτητα.

Ευτυχώς η πολιτική δεν καθορίζεται πια, η Ελλάδα δεν κυβερνάται πλέον από τον επαρκή ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση κύκλων της ΝΔ σε Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας ας αφήσει τον ρόλο του σχολιαστή στα social media, τα fake news και τον γνωστό λαϊκισμό του. Σε μόλις τρεις μήνες δείχνει να έχει ξεχάσει τις Μόριες που παρέδωσε. Με το γνωστό θράσος του θέλει να γίνει και τιμητής. Οι Έλληνες όμως θυμούνται τα έργα και τις ημέρες του κι αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί δυναμικά για να δώσει λύσεις.

Η ανάρτηση Τσίπρα

Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου

Μετά την ομιλία Χρυσοχοΐδη, η Κουμουνδούρου εξέδωσε ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «κυνική ομολογία αποτυχίας» και «καταστροφικής ανεπάρκειας» της κυβέρνησης.

«Η ομολογία του κ. Χρυσοχοΐδη ότι "η κατάσταση στα νησιά είναι πέρα από κάθε διαχείριση" αποτελεί μία ακόμη κυνική επιβεβαίωση της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του προσφυγικού» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «κατάφερε να διαχειριστεί ένα σύνθετο ζήτημα με όρους ανθρωπιάς αλλά και αποτελεσματικότητας, ακόμα και όταν οι ροές ήταν πολλαπλάσιες των σημερινών. Γεγονός που ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε αναγνωρίσει όταν επισκέφθηκε τη Μόρια».

Πυρά ΚΙΝΑΛ κατά Χρυσοχοΐδη

Στην πολιτική αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό μπήκε και το Κίνημα Αλλαγής. «Την ώρα που τα νησιά μας και όλη η ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS, ο αρμόδιος υπουργός της Ελλάδας επιλέγει να "σηκώσει τα χέρια ψηλά"» σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της παράταξης.

Το Κίνημα Αλλαγής στο σχόλιό του επισημαίνει ακόμη πως «ενώ ομολογεί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι "η κατάσταση στα νησιά δεν είναι διαχειρίσιμη", επιμένει στην ίδια αδιέξοδη πολιτική, στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας ως είναι, επιμένει να μη δίνει ευρωπαϊκή διάσταση στο θέμα».

Καταλογίζει, επίσης, στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό ότι δεν ζητά νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και περιορίζεται σε δήθεν «μέτρα» που δεν λύνουν το πρόβλημα. «Ο αρμόδιος υπουργός δεν ομολόγησε μόνο την ανικανότητα και ανεπάρκεια της κυβέρνησης, αλλά, το χειρότερο, παραδέχτηκε την αδυναμία της να ορθώσει ανάστημα, να διεκδικήσει από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της. Συνεχίζουν αμετανόητοι την πολιτική που καταδικάζει την Ελλάδα» υποστηρίζει το ΚΙΝΑΛ.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5