Πολιτικη & Οικονομια

Ερωτήματα για το νέο πολυτελές σκάφος του Πάνου Καμμένου

Οι συμπτώσεις που φέρνουν εκ νέου στο προσκήνιο τις καλοκαιρινές διακοπές του Αλέξη Τσίπρα σε θαλαμηγό μετά την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάνος Καμμένος
Πάνος Καμμένος/©INTIMENEWS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Ερωτήματα και συμπτώσεις για το νέο πολυτελές σκάφος του Πάνου Καμμένου.

Αποκαλύψεων συνέχεια για το πολυτελές σκάφος που παρουσιάζεται να οδηγεί ο Πάνος Καμμένος. Το «Πρώτο Θέμα» έδωσε την περασμένη Κυριακή στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον πρώην κυβερνητικό εταίρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να κρατά το τιμόνι στο γιοτ «Lay Back», τύπου Ferretti 68. Όπως γράφτηκε το σκάφος αυτό άνηκε στον επιχειρηματία Άκη Σουρδή, ο οποίος δραστηριοποιείται μαζί με τον αδελφό του στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. «Σε ποιον ανήκει σήμερα το σκάφος αυτό; Στον Πάνο Καμμένο ή όχι; Καλό και εύλογο το ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντήσουν ο ίδιος και όποιος του το πούλησε. Εάν του το πούλησε. Με γνώση του νόμου περί ψευδομαρτυρίας ή ψευδούς δηλώσεως» σημειωνόταν στο δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας.

Στο δικό του ρεπορτάζ, τo Protagon κάνει λόγο για εταιρείες-συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ του «Lay Back» με καπετάνιο τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, τον «Iliatora» (σ.σ. παλαιότερο σκάφος της οικογένειας Καμμένου) και το «Odyssey London», στο κατάστρωμα του οποίου πέρασε χαλαρές στιγμές ο κ. Τσίπρας ελάχιστες εβδομάδες μετά την ανείπωτη τραγωδία με τους 101 νεκρούς στο Μάτι, το καλοκαίρι του 2018.

Ειδικότερα, το Protagon έκανε αναζητήσεις σε εταιρικά μητρώα και βάσεις δεδομένων και εντόπισε μία εταιρεία συμφερόντων του Άκη Σουρδή στην Μεγάλη Βρετανία, η οποία φέρεται να έχει αγοράσει όχι ένα αλλά δύο σκάφη. Συγκεκριμένα, στις οικονομικές καταστάσεις της Aquahaven Limited για το 2017 επισημαίνεται: «Η εταιρεία απέκτησε δύο γιοτ στις 30 Σεπτεμβρίου 2008 και 12 Μαΐου 2003 και δεν καταχωρήθηκαν στα βιβλία και τις εγγραφές για τις χρήσεις που έληξαν από 01.02.2016 έως 31.12.2017».

Αποτέλεσμα ήταν, όταν καταχωρήθηκε η αξία των σκαφών, να αυξηθούν κατά 583.000 ευρώ τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. (Σημειώνεται ότι από αγγελίες πώλησης μεταχειρισμένων σκαφών τύπου Ferretti 68, των οποίων η ναυπήγηση ολοκληρώθηκε στο διάστημα 2000-2003, φαίνεται πως οι τιμές τους σήμερα κυμαίνονται από 495.000 έως 650.000 ευρώ).

Από έγγραφα της Aquahaven με ημερομηνία Ιουνίου 2016 προκύπτει ότι μέτοχοι της εταιρείας είναι δύο άλλες βρετανικές εταιρείες. Πρώτη αναφέρεται η Fenchurch Marine Services Limited, η οποία τότε δηλωνόταν –ανάμεσα σε αρκετές εταιρείες ακόμα- και ως μέτοχος της εταιρείας στην οποία ανήκε το «Odyssey London», το σκάφος της οικογένειας Παναγόπουλου όπου «ξεκουράστηκε» ο κ. Τσίπρας λίγο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Στην περίπτωση της Aquahaven, η Fenchurch κατέχει το 50% των μετοχών της εταιρείας. Ως έτερη μέτοχος της Aquahaven εμφανίζεται η επίσης βρετανική Fides Management Limited. Η τελευταία δηλώνει ως διεύθυνση την ίδια ακριβώς με την Fides Nominees Limited, που κατείχε τις μετοχές της Cass Corporation στην οποία φέρεται ότι ανήκε το Iliatoras of London, το σκάφος της οικογένειας Καμμένου που είχε απασχολήσει τον Τύπο πριν από μερικά χρόνια.

Συγκεκριμένα, οι μετοχές της Cass Corporation (και ως εκ τούτου ο Iliatoras) φαίνεται ότι πέρασαν στην Fides Nominees στις 21 Μαρτίου του 2007. Τρία χρόνια μετά η Cass διαλύθηκε. To Iliatoras είναι επίσης μάρκας Ferretti και το μήκος του ανέρχεται σε 17 μέτρα. Κατά τη διαμάχη που ξέσπασε για την ιδιοκτησία του «Iliatora», μετά τις καταγγελίες του Άδωνη Γεωργιάδη το 2013, ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι «πρόκειται για παροπλισμένο σκάφος αναψυχής 20 ετών υπό αγγλική σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατέχει ο Ηλίας Καμμένος (σ.σ. ο πατέρας του που δεν βρίσκεται πια εν ζωή) από το 1993, δηλωμένο και φορολογημένο στις ελληνικές Αρχές και πληρωμένο σε ελληνική τράπεζα».

Στα έγγραφα της Aquahaven, συμφερόντων του επιχειρηματία Άκη Σουρδή στον οποίον ανήκει σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα το «Lay Back» που κυβερνούσε ο Πάνος Καμμένος, δεν εμφανίζονται άλλοι μέτοχοι πέραν της Fenchurch και της Fides Management. Έως τα μέσα του 2018, η Aquahaven δεν είχε δηλώσει κάποια φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν «σημαντικό έλεγχο επί της εταιρείας», μόνο τους μετόχους και τους διευθυντές, οι οποίοι ήταν άλλες εταιρείες και υπάλληλοι των εταιρειών αυτών.

Στις 3 Ιουλίου 2018 δηλώθηκε ότι από το 2016 πρόσωπα με «σημαντικό έλεγχο» στην Aquahaven ήταν ο Άκης Σουρδής και ο αδελφός του, Φίλιππος. Λίγους μήνες μετά, και μερικές ημέρες αφού παραιτήθηκε ο Πάνος Καμμένος από τη θέση του υπουργού Άμυνας και του συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα, εμφανίστηκε μία ακόμα αλλαγή στην Aquahaven.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2019 ο Φίλιππος Σουρδής αποχαρακτηρίστηκε ως πρόσωπο με σημαντικό έλεγχο στην εταιρεία και παρέμεινε μόνο ο Άκης Σουρδής, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το ποσοστό ελέγχου που κατείχε ο πρώτος και σε ποιον μπορεί να έχει μεταβιβαστεί.

Προς το παρόν, στο βρετανικό μητρώο δεν έχει εμφανιστεί κάποια αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της Aquahaven φαίνεται ότι από το 2016 τις μετοχές κατέχουν οι Fenchurch και Fides Management, οι εταιρείες - βιτρίνες, πίσω από τις οποίες βρίσκονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες. Αυτό που έχει εμφανιστεί, είναι οι φωτογραφίες του Πάνου Καμμένου στο πηδάλιο του σκάφους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ