Οι «νοικοκυραίοι» του Αρκά
Δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Αρκάς αναφέρεται στους δολοφόνους του Ζακ, παρά μόνο αν κάποιος θέλει για τους δικούς του λόγους να το καταλάβει έτσι
Κάποιοι λένε πως η φράση «Όταν μου έσπασαν το μαγαζί με είπαν νοικοκυραίο, ακροδεξιό και φασίστα» από το σκίτσο του Αρκά, ξεπλένει τους δολοφόνους του Ζακ
Ο Αρκάς με τα σκίτσα του εδώ και καιρό κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και ως τέτοιος δεν αρέσει και έχει δεχθεί κριτική. Αυτό όμως είναι κάτι άλλο από το να παραποιούνται τα λόγια του.
Το πρόσφατο αυτό σκίτσο του προκάλεσε, να το πω ευγενικά, αντιδράσεις. Κάποιοι υποστήριξαν με ζήλο πως η φράση «Όταν μου έσπασαν το μαγαζί με είπαν νοικοκυραίο, ακροδεξιό και φασίστα» ξεπλένει τους δολοφόνους του Ζακ Κωστόπουλου, ισχυριζόμενοι ότι για αυτούς μιλάει. Και ξεκίνησε ο γνωστός πόλεμος στα σόσιαλ μίντια, με χιλιάδες καταγγελτικά και προσβλητικά σχόλια κάτω από το ποστ στην επίσημη σελίδα του σκιτσογράφου και στα φιλοκυβερνητικά μέσα.
Όμως δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Αρκάς αναφέρεται στους δολοφόνους του Ζακ. Παρά μόνο αν κάποιος θέλει για τους δικούς του λόγους να το καταλάβει έτσι, και κυρίως να κάνει τους άλλους να το καταλάβουν. Στο βαθμό που η φράση ενός κειμένου δεν υπάρχει αυθύπαρκτη και το νόημά της γίνεται σαφές μόνο σε σχέση με τα συμφραζόμενά της, είναι απολύτως ξεκάθαρο τι καυτηριάζει το συγκεκριμένο σκίτσο και σε τι αναφέρεται.
Στο σκίτσο αυτό του Αρκά, λοιπόν, πρωταγωνιστής είναι ένας εκπρόσωπος της μεσαίας τάξης που κάνει έναν, ας πούμε, μικρό απολογισμό για τα χρόνια της τελευταίας διακυβέρνησης, εν όψει εκλογών. Με απάθεια αλλά κι ένα συναίσθημα πικρό, απαριθμεί: Του φέρθηκαν ως ταξικό εχθρό, δεν μίλησε. Τον γονάτισαν με εκδικητική υπερφορολόγηση, δεν μίλησε. Για την κόλαση που βίωσε στο Μάτι, για τους νεκρούς και τη συμφορά που τον βρήκε, του είπαν πως φταίει, ούτε τότε μίλησε. Ψήφισε, όμως, και τότε του είπαν, ένα μήνα πριν τις εκλογές, ότι αδικήθηκε. Το ΤΩΡΑ με κεφαλαία γράμματα ταράζει τον ήρεμο τόνο της αφήγησης και δείχνει τον θυμό. Των ανθρώπων που σε λίγο θα ξαναψηφίσουν.
Η κυβέρνηση τιμωρήθηκε στην κάλπη των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών, ΤΩΡΑ είναι αργά να επανορθώσει, οι προσπάθειές της φαίνεται να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, όπως συνέβη και με τις παροχές και τα επιδόματα της τελευταίας στιγμής. Γιατί οι άνθρωποι νιώθουν την κοροϊδία και αντιδρούν. Η κυβέρνηση υπερφορολόγησε συνειδητά τη μεσαία τάξη, κάτι που παραδέχθηκαν ρητά και οι ίδιοι. Την αντιμετώπισαν περίπου ως ταξικό εχθρό. Τη χλεύασαν. Η λέξη «νοικοκυραίοι», που ενόχλησε, συνιστά μια ιδεολογικά φορτισμένη γενίκευση που χρησιμοποιήθηκε περιφρονητικά για να περιγράψει αυτούς που επιθυμούν μια ήσυχη και τακτοποιημένη ζωή, όσους παλεύουν να τα βγάλουν πέρα, να πληρώσουν τους φόρους τους και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, με τα καλά τους και τα κακά τους, όπως όλοι, πιο φτωχοί, πιο μεσαίοι ή πιο τακτοποιημένοι, είναι αυτοί που ονομάζουμε ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όσοι επιθυμούν μια ήρεμη, δημοκρατική ζωή. Είναι όλοι αυτοί μια κατηγορία συλλογικά ενόχων, «μικροαστοί με φασίζουσες τάσεις»; Τραμπούκοι δολοφόνοι; Όσοι επιθυμούν τάξη και ασφάλεια, και όχι «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», είναι ακροδεξιοί και φασίστες, αυτοί που δεν θέλουν να τους σπάνε τα μαγαζιά ή να τους κλέβουν τα σπίτια; Ή έχει κάποια λογική να βάλουμε αυτούς που τους έχουν σπάσει το μαγαζί στο ίδιο τσουβάλι με τους δολοφόνους του Ζακ; Η ασφάλεια δεν έχει ταξικό πρόσημο, είναι προϋπόθεση για όλα τα υπόλοιπα.
Οι δολοφόνοι του Ζακ δεν ήταν «νοικοκυραίοι», γενικά και αόριστα, κι ας χρησιμοποιήθηκε τότε κατά κόρον αυτή η λέξη για να τους περιγράψει. Ήταν συγκεκριμένοι άνθρωποι με ονοματεπώνυμα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Οι δολοφόνοι του Ζακ δεν έχουν καμιά δουλειά στο παραπάνω κείμενο ούτε υπονοούνται πουθενά. Εκείνη η απεχθής, δυσοίωνη στιγμή που κάποιοι λιντσάρανε έναν άνθρωπο στο κέντρο της πόλης μέρα μεσημέρι πάνω σε σπασμένα γυαλιά δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με τους «νοικοκυραίους» της μεσαίας τάξης. Η παραποίηση αυτή λέγεται πολιτική εκμετάλλευση από αυτούς που αυτό παριστάνουν πως καταγγέλλουν. Κλασική προπαγανδιστική πρακτική στον καιρό των σόσιαλ μίντια, η αυθαίρετη διαστρέβλωση των λεγομένων κάποιου, ώστε μετά από διαδοχικά τρολαρίσματα και αναπαραγωγές μίσους, να θεωρούν πολλοί ότι πράγματι ο Αρκάς είπε κάτι για τον Ζακ Κωστόπουλο, κάτι που προσβάλλει τη μνήμη του, κάτι χυδαίο και αποκρουστικό, ντροπή (!), και να απαντάνε σ’ αυτό, να το διαδίδουν.
Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης έχουν τους λόγους τους να θέλουν να επιτεθούν στον Αρκά. Όμως δεν κερδίζουν κάτι. Τίτλοι όπως «Ο θλιβερός Αρκάς έφτασε να ξεπλένει τους δολοφόνους του Ζακ» είναι μια ακόμα προσπάθεια να στηριχτεί η κυβέρνηση μέσω της σπίλωσης και της δολοφονίας χαρακτήρων όσων της ασκούν κριτική. Όμως το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι δεν εισακούγονται. Και ότι η μεσαία τάξη τιμώρησε την κυβέρνηση ακριβώς για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέρονται στο σκίτσο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βίντεο του υπουργού Υγείας από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
Πώς είναι δυνατόν να προκύψει από αυτήν την πολιτική Βαβέλ βιώσιμη εναλλακτική κυβερνητική λύση;
Εκτός Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στα 3,026 δισ. ευρώ οι οφειλές τον Νοέμβριο, με μικρή μηνιαία μείωση αλλά ετήσια αύξηση
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς για τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ
Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση», δήλωσε η Υπουργός
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Πλεόνασμα και αυξημένα έσοδα καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θέτει όρια στον διάλογο με τους αγρότες και σχολιάζει ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσκοπήσεις και ελληνοτουρκικά
Σφοδρή επίθεση της ευρωομάδας της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα μέτρα προστασίας αγροτών
Ένταση on air για τις δηλώσεις με τα ναρκωτικά - Η ανάρτησή του λίγη ώρα μετά
«Δεν είναι πια ούτε στις λίστες των ανενεργών μελών της ΝΔ»
Τι επιλογές έχει όποιος ψηφίζει εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στην πραγματικότητα;
«Δεν θα συζητήσουμε ποτέ θέματα κυριαρχίας της χώρας. Είναι αδιαπραγμάτευτα»
Η ιστορική ναυμαχία, ο Καποδίστριας και η φρεγάτα «Κίμων»
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για την προμήθεια των φρεγατών Belharra
«Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, το ανάποδο συμβαίνει», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας
Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκε η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.